Recaredo, treballar des de la consciència
Celler Recaredo, Corpinnat, es troba al nucli antic de Sant Sadurní d’Anoia. És l’única cava que continua fent tot el procés de vinificació al cor de la vila i ho fa des de principis del segle XX. Tot el que es fa Recaredo es fa des de la consciència.
Ton Mata, tercera generació del celler Recaredo, fa 25 anys que va decidir formar part del negoci familiar. Després d’haver estudiat enginyeria aeronàutica, quan va tornar a casa va tenir una llarga conversa amb el seu pare i va decidir estudiar enginyeria tècnica agrícola i entrar a formar part de l’empresa familiar. Ha estat director tècnic, director general i, ara, és conseller delegat. Juntament amb dos cosins més gestionen l’empresa sota la direcció d’una persona externa de la família.
Fer el que t’agrada fer
La història del celler és curiosa, atès que tot el Corpinnat que surt de l’empresa és fruit de les collites pròpies. “Nosaltres venim d’una família que no tenia vinyes —explica Ton Mata—. El meu avi, quan va començar, no tenia ni una sola vinya i en aquests moments tenim 80 hectàrees en propietat, de les quals surt la producció de Recaredo 100 %, Corpinnat”. Per fer la producció de vi tranquil, necessiten comprar raïm.
L’avi de Ton Mata era fill d’una família d’artesans de la ceràmica que feia les típiques peces per a la construcció. “La meva besàvia va enviar l’avi, quan era molt jovenet, a treballar a unes caves. I aquí és on va començar tot”, explica. Allà, l’avi va aprendre l’ofici de la segona fermentació, de tot el que passa a dins l’ampolla (criança, pupitre, segona fermentació, desgorjament) “i es converteix en un expert en l’art del desgorjament manual”. “Llavors es planta per a ell sol i, de mica en mica, transforma la bòbila familiar en unes caves”, amplia. De fet, el celler encara conserva una part de l’antiga bòbila.
“L’avi —explica Ton Mata— s’adona que, si vol fer un bon vi, necessita una bona vinya. I és així com comencem la integració vertical, però en comptes de fer-ho de la vinya cap endavant, ho fem enrere”. La tercera generació està recollint els fruits de la feina feta per l’avi. Ton Mata diu que aquesta herència els permet fer “un camí de somni”: “Fer el que realment ens agrada i volem fer. Procurem ser lliures, de no tenir cap lligam, és a dir, que no sigui el mercat qui ens marqui el camí. Afortunadament, fins ara, hem trobat la complicitat de persones que els hi ha agradat el que fem”.
El ‘terroir’ que acull les vinyes
Ton Mata explica que el celler s’ha anat transformant i ha passat de l’agricultura tradicional a l’agricultura ecològica i, després, a l’agricultura biodinàmica. “Aquest procés ens ha fet més forts en les nostres conviccions, que són: fer escumosos només brut nature, fer vins que realment siguin capaços de representar un paisatge, un territori, amb totes les conseqüències i no només de bla, bla, bla; fer criances molt més llargues…”.
Recaredo té una producció de 280.000 ampolles. Exporta fora de l’Estat espanyol un 15%, a l’Estat un altre 15% i el seu mercat principal és Catalunya, amb un 70%. Ton Mata considera que són un celler petit. Tot i que mira el sector amb preocupació, considera positiu el naixement de noves empreses que des de la vinya treuen al mercat els seus productes. Creu que el sector vitivinícola penedesenc ha de ser atomitzat, si es vol mantenir el prestigi de la zona. “És interessant que hi hagi empreses petites, cadascuna amb el seu estil i la seva personalitat. És bo per mantenir l’equilibri”, argumenta.
Es manifesta preocupat, però, pel territori, el paisatge i l’entorn. “Està tan amenaçat que em fa patir. Corpinnat anem a contracorrent. És molt difícil fer vins que representin un paisatge si no tens paisatge de qualitat. Les amenaces d’infraestructures com la MAT, polígons com Can Vies i, sobretot, les deixalles que deixem a terra com són els herbicides o els insecticides… Està clar que no ajuden a mantenir un paisatge de qualitat. Aquest tipus d’agricultura no té futur i no és sostenible. Impedeix fer vins que representin un paisatge perquè el que fa és destrossar aquest paisatge i els vins acaben ensenyant aquest paisatge destrossat”, lamenta.
Per a Ton Mata practicar agricultura biodinàmica fa que els seus vins reflecteixin el terra on han estat cultivats, el ‘terroir’. “Oferim un escumós que representa la transparència: d’una collita, una anyada, un ‘terroir’, unes persones i un equip. Un brut nature és el que dona la transparència més gran, i amb aquesta obsessió de representar el ‘terroir’ t’adones que el paisatge soterrat està molt malmès”, explica.
Preservar el paisatge
Per a Mata, practicar l’agricultura biodinàmica vol dir treballar per preservar el paisatge, treballar amb la natura i no contra la natura. “Nosaltres vam implantar la part més racional de la biodinàmica l’any 2006. Ens hem anat obrint a la biodinàmica, no només a la part racional i biològica, sinó també a la part més filosòfica i més de consciència, la d’estar més atent al que fas i per què ho fas. Això és un repte, perquè, quan manes una feina, aquesta no ha de ser només d’execució mecànica, sinó que ha d’implicar una consciència de com s’està fent i per què s’està fent així”, detalla. Per a Mata, treballar des de la consciència té una conseqüència sobre el resultat del vi.
Recaredo forma part del grup Corpinnat (marca col·lectiva de la Unió Europea) juntament amb deu cellers més. El seu compromís amb el territori queda reflectit en els principis d’aquesta marca.
11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.
Com sempre es enriquidor saber de les DO de la nostra terra
Gràcies
Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia. Ens veiem per La Plaça
La feina amb dedicació i estima dona bons fuits. Gaudim!
Completament d’acord Pere. Seguim endavant!
Molt ben explicat
Gràcies, Ricard. Ens veiem per la Plaça
Interessant història …. No hagués dit mai que Recadero va començar sense Vinyes pròpies.
Sempre aprenem coses noves… Moltes gràcies pel teu comentari, Imma!!!
Uauuu és un dels millors caves que he begut mai!!!!
Completament d’acord, Laura!
Una agricultura compromesa amb el paisatge és una agricultura compromesa amb el país. Tant de bo l’exemple d’aquest celler s’escampi a molts altres i també a altres indústries del sector primari.
És així, Francesc. Gràcies per valorar-ho tan bé!
El cava Recaredo sempre m’ha agradat molt; més després d’aquesta entrevista.
Si, i sempre és millor comprar cava de proximitat, que és l’autèntic i el més bo. Moltes gràcies pel teu comentari, Danilo!
👍
Moltes gràcies, Josep!
👌
Moltes gràcies, Joan!
M´ha agradat llegir la història del Recaredo. Per mi el millor cava. No m´agrada tant veure el patiment del Ton Mata pel futur del Penedès. Confiem que el futur giri cap a bé.
Esperem-ho… Doncs sí, és un bon cava. Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!