Celler MontRubí: vins 100% monovarietals
El celler MontRubí es troba a l’Avellà, un petit barri del municipi de Font-rubí, a la part més alta de l’Alt Penedès. Aquest estiu han obert un hotel com a complement a l’elaboració dels vins i del restaurant, que tenen en marxa des de fa un any.
El celler es va fundar l’any 1984. L’àvia i el pare d’Alejo Peris, actual propietari i gerent de MontRubí, eren farmacèutics a qui sempre els havia agradat el món de la vinificació. Les ganes de fer un bon vi els va determinar a obrir un celler. Que aquest celler estigui ubicat a l’Avellà es deu al fet que l’àvia tenia una estreta amistat amb la Paquita Miró Feixes, propietària de diverses finques d’aquesta zona. L’àvia i el pare van anar adquirint terres de la família Miró, i també diversos edificis de la zona, on van ubicar el celler. Amb l’ajut de l’enòleg Josep Queralt van iniciar el projecte ara fa trenta-cinc anys.
Pioners a escala mundial
MontRubí, actualment, cultiva 50 hectàrees de vinya. Quan va començar a elaborar producte ho va fer a través del cava. Alejo Peris ens explica que amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, l’any 1992, el sector del cava va viure una explosió, però, anys més tard, la gran competència i els bons productes que hi havia al mercat, més la devaluació del preu, va fer que moltes empreses petites haguessin de tancar les portes o s’haguessin de reinventar: “Nosaltres ens vam reinventar i vam començar a apostar per la recuperació de varietats autòctones”, explica Alejo Peris.
A partir de l’any 1998, van començar a investigar la varietat autòctona del sumoll i dos anys més tard van treure el primer sumoll 100% del món. “És el nostre producte insígnia i es diu Gaitus” diu Peris, que explica que el sumoll “no és un raïm fàcil de treballar, ni fàcil de vendre”. Però quan van decidir recuperar el sumoll i fer el primer monovarietal d’aquest raïm autòcton “va ser el moment que va néixer la nostra filosofia com a celler”.
Compromesos amb el medi ambient
En aquests moments, MontRubí té al mercat una línia de sumolls, amb cinc vins diferents, i un amb un cupatge amb garnatxa i samsó. La idea de treballar monovarietals autòctones continua marcant la seva feina i ara estan vinificant malvasia, tot i que és una varietat que es planta més arran de costa i és característica del Garraf: “Nosaltres l’hem plantat en una finca a més 500 metres d’altitud amb un clima més continental que mediterrani. De fet, la nostra intenció és continuar fent vins monovarietals amb raïms autòctons. En negre: sumoll, garnatxa i Samsó, i en blancs: xarel·lo, parellada i macabeu”.
Des de fa quatre anys, totes les terres de MontRubí estan certificades com agricultura ecològica, “intentem treballar a la vinya i al celler amb la mínima intervenció mecànica, reduint el màxim la petjada de carboni. Es treballa de manera que es respecti al màxim l’entorn i el medi ambient, i com a element diferenciador d’altres cellers, en el nou celler que es va reformar l’any 2016 es treballa mitjançant diferents alçades i, a banda de fer un tracte més tranquil al procés de vinificació, estalviem l’ús de bombes, fet que ens permet estalviar en la despesa energètica”.
Enoturisme gastronòmic
Els principis del celler s’han centrat en tres parts: el treball a la finca, amb el màxim respecte a la terra, amb micro parcel·les i fent agricultura ecològica; la segona branca, fer vins de qualitat, ecològics i vegans; i la tercera, fer un enoturisme de qualitat del màxim nivell.
Quant a l’enoturisme, des de fa un any, han apostat per fer un enoturisme gastronòmic en què “els visitants s’asseguin al voltant de la taula, gaudeixin d’uns excel·lents plats i degustin els nostres vins de qualitat, mentre gaudeixen de les vistes de les nostres vinyes que estan ben cuidades i formen un bonic jardí”, diu Alejo Peris. Explica que el projecte enoturístic s’ha vist eixamplat amb la posada en marxa, aquest mes de setembre, d’un hotel de deu habitacions i d’altres activitats que amplien l’oferta destinada al turista enològic.
Creixement
Alejo Peris està al capdavant del projecte des del 2017. Explica content que des que es dedica al 100% al projecte, aquest ha crescut des de tots els punts de vista, i que la pandèmia no els ha afectat plenament: “L’any 2020 vam tancar amb millors números que el 2019 i l’any 2021, tancarem amb millors números que el 2020. I això és un èxit de tot l’equip amb qui treballo, des del pagès, passant per l’enòleg, el cellerer, el xef i els cambrers, tots els quals hem sabut reinventar-nos i adaptar-nos a la realitat actual”.
Aquest any, el Celler MontRubí ha estat guanyador de 2 premis Vinari: Vinari d’or, en la categoria vins negres joves, amb el vi Black 2020, 100% garnatxa, i Vinari de Plata, en la categoria de vins blancs joves, amb White 2020, 100% xarel·lo.
Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Celler Montrubí, visita obligada!
super interessant
Celebrem que t’hagi agradat, Manel!!!
Excel-lents referencies del castell de Font-Rubí. Ens veiem aviat!.
Enhorabona per la bona feina!!
M’alegro que t’hagi agradat, David! La setmana vinent coneixerem un nou celler 😉
Enhorabona Celler Montrubi un procés de reinvencio que us estar donant fruits,em quedo amb l’oferta d’hotel i la gastronòmica
Gràcies
Tenen una molt bona proposta. Els seguirem de prop 😉
👍
L’ enhorabona al Celler MontRubí pels premis
Especialment interessant el vídeo de la Montse.
Es nota que coneix el terreny i la història 🙏🏽
Estem envoltats d’experts que, a més de conèixer el producte, estimen el que fan, i això es nota!