Vins El Cep, una història de vinyes i amistat

Fa quaranta anys, quatre famílies vitivinícoles es van associar per donar valor a la seva feina i tancar el cercle de la producció del cava i del vi. Són els primers productors de cava biodinàmic del món.

 

El celler Vins El Cep es troba a la part nord de la comarca de l’Alt Penedès, dins la DO Cava, pels escumosos, i, de la DO Penedès, pels vins tranquils. El celler és a la finca anomenada Can Llopart de les Alzines, a la zona d’Espiells, a Sant Sadurní d’Anoia. La seva és una història de veïnatge, d’amistat i de reivindicació de la feina del pagès, del viticultor que vol donar valor a la feina feta, i que vol tancar el cercle de l’elaboració del cava i del vi.

Maite Esteve, sòcia i gerent de Vins El Cep, representa una de les 4 famílies que van fundar, el 1980, Vins El Cep. Ara són la segona generació (tres filles de tres dels socis fundadors, més un dels mateixos socis fundadors). La Maite defineix el projecte com “una història de vinyes, vi i amistat”. 

Les quatre famílies tenen una llarga història vitivinícola, i una d’elles té documents del 1448 en els quals ja es parla de vinyes a la seva propietat. “Nosaltres venim de la viticultura. Fa quaranta anys, els quatre amics van decidir donar valor a la seva feina, ja que el raïm no era valorat i els esforços que es feien a la vinya no repercutien en el preu que es pagava pel raïm. De fet —afegeix preocupada—, això encara no ha canviat gaire”. 

 

Cura de les persones i de l’entorn

La Maite explica orgullosa que la seva manera de ser, innovadora i buscant sempre l’equilibri natural, els va portar a introduir les tècniques de la biodinàmica a la vinya: “Hem estat els primers de la zona a practicar la biodinàmica i treure a la llum Claror, el primer cava biodinàmic del món”. Tot i que no van ser els primers a practicar l’agricultura ecològica, fa molts anys que la van implantar a les quatre finques i ens explica que ho van fer per tres motius: “El primer, pensant en les persones que treballen la terra i les vinyes; el segon, pensant en la terra i les plantes, per trobar una altra vegada l’equilibri natural, la biodiversitat; i, en tercer lloc, per aconseguir un producte de qualitat, tan natural com sigui possible”.

La implantació del cultiu ecològic forma part de la seva filosofia d’aportar el granet de sorra davant l’emergència climàtica que, manifesta, els té preocupats. És per això que fa uns anys que van implantar l’ús de l’energia fotovoltaica. “Hem adaptat el nostre funcionament a l’horari solar. Vivim en una zona rural i no tenim gaire bon servei d’energia elèctrica i ens vam decantar per posar energia fotovoltaica en comptes d’un transformador. Tota l’energia que consumim, la produïm nosaltres mateixos”, detalla.

Grans defensors del territori

“Nosaltres som d’Espiells. El territori defineix el producte, i cuidar-lo, protegir-lo i reivindicar-lo activament és necessari”, diu Maite Esteve, mentre ens explica que ara és presidenta de l’Associació Espiells Terra de Vi, que agrupa 14 cellers, 32 masies històriques habitades i un total de 3000 hectàrees de vinya, de les quals el 80% són de cultiu ecològic. La van crear per organitzar-se i lluitar contra la destrucció del territori. 

Comenta que la proximitat a l’àrea metropolitana fa que el territori estigui constantment pressionat per empreses i infraestructures. “Ens volen fer passar el quart cinturó a tocar. Volen instal·lar grans polígons industrials. Hem d’estar en alerta constant. El territori, la terra d’aquest paratge és el que ens dona el nostre producte, que volem i treballem perquè sigui de màxima qualitat”, reivindica. De fet, la defensa del territori sembla que comença a ser escoltada i formaran part del primer Pla específic agrari de Catalunya.

La DO Cava ha dividit en zones i subzones els territoris on es fa cava. Segons aquestes divisions, Vins El Cep té les seves terres a la subzona Valls Anoia-Foix de la zona Comtats de Barcelona. Maite Esteve descriu com en una ampolla de cava de Vins El Cep s’hi troben reflectits els elements que els aporta el microclima de la zona d’Espiells, situada entre els massissos d’Ordal i de Montserrat. 

“Els terrers, vinyes petites, terrenys ondulats, boscos, torrents, formen un mosaic de diferents elements, que juntament amb petites produccions ens donen els productes de qualitat que busquem. Estem en un espai que és una de les perles del Penedès”, s’enfila. La varietat principal que cultiven és el xarel·lo, una de les més tradicionals i identificadores de la zona, que juntament amb el macabeu i el parellada, són el producte base del cava, tot i que també treballen, des de fa anys, amb varietats foranes, com és el cas del pinot noir. 

 

El paisatge, allò que valoren els visitants 

“El paisatge és un dels elements que valoren els turistes que visiten les caves. Els darrers anys, els pagesos de la zona estan fent una feina excepcional i tenim unes vinyes precioses, que formen part d’aquest paisatge extraordinari que ens dona la imatge de Montserrat al fons”, assevera Esteve. Des de fa poc, Vins El Cep ha introduït l’activitat de l’enoturisme i organitza passejades i activitats. “L’enoturisme és la manera de fer conèixer la nostra feina de primera mà”. També els serveix per donar a conèixer el seu producte al client de proximitat, ja que un 85% dels seus caves i vins són exportats.

Vins El Cep va néixer fruit de l’amistat i de l’amor d’uns veïns vers la feina que feien a les vinyes i que, els darrers quaranta anys, han plasmat en els caves i vins que surten del celler de Can Llopart de les Alzines.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Celler Bouquet d’Alella

5min lectura

Bouquet d’Alella, es troba a la DO Alella. És un celler ubicat en una de les dues masies que té

Cultura

Vins profundament empordanesos

5min lectura

Anna Espelt, directora i enòloga del celler, es planteja la

11Onze

Guanyadors dels Premis Vinari d’estiu

3min lectura

El certamen patrocinat per 11Onze lliura els premis als



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Bon article. Haurem de tastar el cava.

  2. Antoni M MuñozAntoni M Muñoz says:
    Antoni M

    Història de vinyes i producció de cava.
    L’enoturisme cada vegada més arrelat en la societat

  3. EduMC

    Territori, paisatge, una bonica història i bon vi, gran valor afegit!!

    • Xavier says:

      Moltes gràcies, Edu, moltes vegades estem tan acostumats que no li donem la importància que té.

      Fa 3 anys
  4. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Enhorabona per la bona feina i dedicació.
    Molta força per seguir conquerint mes reconeixement internacional al mon ‘Mondus Vini’.
    Salut i força al canut!!

  5. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    De petit anava a estigueijar a prop de Vilafranca del Penedés. Quins records!!!

  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Es l’arrelament a la terra,l’essència de la vida
    Com sempre Xavi fas que es visqui allò que expliques
    Gràcies

Deixa una resposta

App Store Google Play