Celler de Capçanes: un poble a cada ampolla
El celler de Capçanes, DO Montsant, està situat al poble de Capçanes. Té dues característiques que el diferencien d’altres cellers: fa vins ‘kosher’ i té una política de responsabilitat social envers el territori i la seva gent.
Fa gairebé 100 anys, concretament l’any 1933, un grup de famílies del poble, davant la necessitat de guanyar-se la vida dignament, va decidir ajuntar-se i constituir la cooperativa de Capçanes. Joan Maria Sabaté, gerent del celler, explica amb orgull el naixement de la cooperativa. Però encara explica amb més entusiasme el canvi de paradigma que van emprendre. En els primers temps la cooperativa venia el vi a doll, però els socis es van adonar que qui en treia benefici era qui embotellava, així que van decidir embotellar-lo també.
Tanmateix, això no va impedir que patissin uns anys molt durs, amb una competència ferotge. Fins que van trobar una sortida. “L’any 1995 es va produir un punt d’inflexió —diu—. El celler va participar en una fira a París. Un representant de la comunitat jueva va tastar els nostres vins i va dir que, si aquell vi fos un vi ‘kosher’, seria un gran vi”. I aquí és on va néixer una història que els ha lligat amb la cultura jueva i que els ha portat al que són avui.
Els vins ‘kosher’ són un producte apte per ser consumit per la comunitat jueva, és a dir, que en el seu procés d’elaboració, un cop entra el raïm al celler, segueix un seguit de regles i procediments seguint la tradició jueva, tal com marca l’Antic Testament.
Una decisió “valenta i arriscada”
Tot i que el vi ‘kosher’ representa un 7% del milió d’ampolles que produeix la cooperativa, el celler de Capçanes considera que és un dels elements que els diferencia d’altres cellers, “juntament amb la qualitat del producte”. Sabaté defineix la decisió que van prendre els socis en aquell moment com a “molt valenta i arriscada”. “Quan vam tornar de París, el primer que vam fer va ser mirar què eren els vins ‘kosher’. Després, vam considerar que fer aquest tipus de vi era una gran oportunitat per al celler. Ens vam posar en contacte amb la comunitat jueva, que va visitar el territori i va trobar que el celler era adequat fer aquest vi”, explica.
El primer any van fer 2.000 litres i va sortir un dels millors vins ‘kosher’ del món. Aquest fet va ser una gran oportunitat per a la cooperativa, que es va plantejar ser un celler apte per fer vi ‘kosher’. Però això representava fer unes grans inversions. “La comunitat jueva de Catalunya va dir que no podia invertir-hi. Però els socis de la cooperativa no es van aturar i van anar a la banca a buscar diners, però els van dir que no. Així i tot, la gent de Capçanes no es va fer enrere i va avalar tots els seus béns per a un préstec”. Actualment, no tot el celler és apte per fer vi ‘kosher’, però a dins les instal·lacions de la cooperativa hi ha un petit celler dedicat a fer-ne.
Fer possible el relleu generacional
La feina al camp és dura i costa trobar relleu generacional un cop el pagès es jubila. El celler de Capçanes ha trobat una manera per evitar que les terres del soci que es jubila quedin abandonades. Josep Maria Sabaté explica que la cooperativa fa una feina que té tres repercussions directes sobre el territori i la seva gent: “Primera, mantenim la marca; segona, fem una feina de responsabilitat social sobre el territori, ja que les terres no es perden; i tercera, millorem la qualitat de vida del soci, perquè, un cop jubilat, cobra la pensió corresponent, que complementa amb els ingressos que rep per part de la cooperativa que l’hi ha arrendat les terres”.
La cooperativa, davant la dificultat de trobar relleu generacional i el risc que representa perdre producció, va determinar arrendar les terres dels socis jubilats. Aquestes terres continuen en mans del soci, però són treballades per la cooperativa. “Nosaltres tenim un equip de treballadors —explica Sabaté—, dirigits per un enginyer agrícola, que fan tot el procés del treball de la terra del soci que s’ha jubilat. L’objectiu de la cooperativa no és obtenir beneficis, sinó millorar la qualitat de vida dels seus socis. Tenim sempre present que l’altre objectiu és obtenir un producte de molta qualitat, tant en el que fa al 93% de vi per al públic general, com el 7% de vi ‘kosher’”.
La cooperativa té 90 socis productors. La seva producció, tot i que no és el 100% ecològica, cada vegada té més terra que és tractada amb aquest sistema. Exporta el 50% dels seus vins en més de 25 països. Sabaté defineix els vins del celler com a “vins amables, fàcils de beure”. “A cada ampolla s’hi pot trobar l’expressió d’un poble. La DO Montsant és una denominació jove que s’està fent un lloc al mercat per la qualitat dels seus vins”, remarca.
El Celler Capçanes sempre ha tingut les portes obertes per les persones que el volen visitar. La pandèmia ha fet que no organitzessin visites, però, un cop es recuperi la normalitat sanitària, té intenció de tornar a atendre al turisme enològic, tal com ha fet des dels seus inicis.
11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.
Conec aquest celler, és interessant visitar-lo.
Si, Pere; animem a tota la nostra comunitat a què el visiti. Gràcies per comentar.
M’ha agradat molt aquesta frase:
“L’objectiu de la cooperativa no és obtenir beneficis, sinó millorar la qualitat de vida dels seus socis”
Crec que aquesta filosofia, tot i no ser una cooperativa, impregna el tàndem La Plaça/Canut.
Doncs sí, molt encertat el que has dit, Francesc. Moltes gràcies pel teu comentari!
Molt be 👍
Moltes gràcies, Josep!!!
Gràcies pel vi kosher, Toda raba
Gràcies, Miquel!!!
Gràcies pel vi kosher, Toda
👍👍👍
Una historia de persones valentes amb força i generositat,van saber aprofitar l’oportunitat i a més han construit una comunitat lider en valors socials que sens dubte repercuteixen al sabor d’aquest vi M’encantat,gràcies
Això és l’esperit 11Onze!!! Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!
👌
Gràcies, Joan!!!
Quina història tan fantàstica! El vi kosher , la decisió de tot un poble d’avalar la iniciativa i la sortida que han trobat per no deixar perdre la terra i millorar la qualitat de vida dels socis. Es mereixen el premi a l’emprenedoria i la responsabilitat social.
Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!