Josep Foraster: el celler del raïm trepat

El celler Josep Foraster, DO Conca de Barberà, està situat al Mas Foraster, als afores de Montblanc. Fa cent cinquanta anys que la família de Ricard Sebastià produeix raïm per a consum familiar i per vendre’l a la cooperativa. Però, l’any 1998, l’empenta de Josep Foraster va fer que el celler tragués els dos primers vins de collita pròpia. 

 

La història del celler Josep Foraster no té un inici planer. La idea de construir un celler i fer vi propi va néixer l’any 1995, quan Josep Foraster, ajudat pel seu pare, decideix fer un celler per produir vi amb els raïms de les terres familiars. L’any 1998, el celler ja està fet i veuen la llum els dos primers vins: Josep Foraster Collita i Josep Foraster Criança. L’any següent, després de cinc anys de lluita, Josep Foraster mor a causa d’un càncer.

Aquest cop del destí fa que la família hagi de decidir el futur del celler que tot just acaben d’obrir. Ricard Sebastià, que en aquella època tenia disset anys, explica, admirat i orgullós, que la seva mare, Julieta Foraster, va determinar posar-se al capdavant del negoci: “La mare treballava en el sector del turisme, i a més, no bevia vi. Però quan l’avi va proposar de continuar endavant, només si alguna de les seves dues filles volien fer-ho, ja que ell ja no se’n veia en cor —tenia més de setanta anys—, la mare va dir que ho volia intentar”.  

I llavors va ser quan Ricard Sebastià es va començar a implicar en el món del vi: “En aquell moment estudiava Dret, però cada cap de setmana anava a casa i ajudava en tot el que podia. També vaig fer un màster en enologia i em vaig treure el títol de sommelier. De fet, Dret no l’he acabada mai, perquè em vaig implicar plenament en el negoci familiar. No sabria dir el dia exacte, però el món de la viticultura i la vinificació em va anar enganxant”. Confessa que els primers deu anys del negoci van ser molt durs, però que ara les coses s’han encarrilat.

 

Ecològics i biodinàmics

Actualment, Josep Foraster produeix 170.000 ampolles, té vuit treballadors i exporta un 40% de la producció. La resta d’ampolles es venen a Catalunya i només un 5% a l’Estat espanyol. Tota la producció es fa amb el raïm de les vinyes pròpies, més el d’algunes vinyes que tenen llogades a pagesos de la contrada. 

La producció és 100% ecològica i, des de fa uns anys, una part és biodinàmica. El respecte a la terra i a les plantes per a en Sebastià és important i des de sempre, el treball que s’hi fa, tant en la viticultura com en la vinificació, busca reduir al màxim la presència de productes químics a la vinya i ser mínimament intervencionista. Sempre es deixa aconsellar i observa atentament quines són les tendències del mercat.

Davant el repte que representa el canvi climàtic, Ricard Sebastià reconeix que és una realitat que el preocupa: “Tot i que a la Conca de Barberà tenim un avantatge, que és que com a DO tenim la vinya de més alçada, amb les temperatures més fredes. Nosaltres estem plantant a força alçada, a uns 600 metres sobre el nivell del mar. Davant la irregularitat del clima, som previsors i tenim com a projecte construir un pou per poder regar les vinyes. La idea és construir el pou i que l’aigua s’extregui amb l’energia de plaques solars. A més, posar cisternes per recollir l’aigua de la pluja”.

Varietats autòctones

Un altre tret que caracteritza el tarannà del celler és que treballa en la recuperació de varietats autòctones:  “Des de fa anys —explica Ricard Sebastià—, el celler s’ha marcat com a filosofia de treball la recuperació de varietats autòctones: el trepat, el macabeu, la garnatxa. Per a nosaltres, el trepat és la varietat insígnia de raïm, ja que de les 1.100 hectàrees que hi ha al món, 1.000 es troben a la Conca de Barberà. I nosaltres busquem diferenciar el nostre producte, des de la terra, des de la varietat, perquè al món es fan molt bons vins i aconseguir donar-los un caràcter propi és el que fa que el teu sigui diferent”. El celler produeix dues classes de vins monovarietals: quatre vins 100% trepat; i dos, 100% macabeu.

 

Productes de la terra

Una de les branques importants del negoci és l’enoturisme. Ricard Sebastià explica que, gairebé des que van obrir, el celler ha rebut visites de turistes enològics. Les visites que organitzen consisteixen a ensenyar el paisatge vitivinícola (el celler es troba als afores de Montblanc, envoltat de vinyes); ofereixen esmorzars basats en productes locals i de la Conca de Barberà; fan tast de vins, etc. Els visitants poden, a més, gaudir d’un petit museu on la família té exposades eines que es feien servir a la vinya i al celler.

El Celler Josep Foraster va ser el guanyador, l’any 2012, del Vinari d’Or pel seu vi jove negre Josep Foraster Collita.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Tast final dels Premis Vinari 2021

2min lectura

El Celler Rubí acull un any més els guardons, que enguany

Cultura

Celler MontRubí

5min lectura

El celler MontRubí es troba a l’Avellà, un petit barri del municipi de Font-rubí, a la part

Cultura

L’enoturisme resisteix a la pandèmia

5min lectura

En aquests temps tan convulsos i difícils per al sector turístic



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Enhorabona!!! Els productors locals que marquen la diferencia

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Totalment d’acord, Laura! Els productes de proximitat són element clau de la sostenibilitat.

      Fa 3 anys
  2. Lluís UrpíLluís Urpí says:
    Lluís

    Hem de donar impuls als productes de la nostra terra.

    • Eve Doña says:

      Gràcies, Lluís. Molt d’acord amb el que dius, i si els del país creiem amb els productes locals i de proximitat, encara tindran més empenta. 💪🏻

      Fa 3 anys
  3. Cristòfol Soler i CladeraCristòfol Soler i Cladera says:
    Cristòfol

    No coneixia aquest vi, en un viatge a Montblanc el me van recomanar i em va satisfer molt!

    • Sergi Colell Vázquez says:

      Un vi bastant interessant i amb molta personalitat, moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 3 anys
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Molt ben relatat ha estat com un compte ,l’article tb
    M’informare mes dels vins de la Conca ,evident fent el tast ara que ja heu dit com fer-ho
    Gràcies de nou

  5. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Molt bons productes.
    Enhorabona per la bona feina.
    Ànims i força!

  6. Guillem AromíGuillem Aromí says:
    Guillem

    Gran DO!!, com la resta de les 11 de Catalunya!! que acull petits cellers que produeixen grans vins, o de cellers com el que ofereix vinassos com el Grans Muralles, un dels millors vins del mon!!

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Molt cert, Guillem!!! A Catalunya tenim molt bons vins. Gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 3 anys
  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Sembla que gairebé l’estiguem assaborint, oi? Gràcies per comentar, Edu!

      Fa 3 anys
  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play