Kakebo: el mètode japonès per estalviar

Realment sabem en què gastem els nostres diners? Som conscients del que és important i del que no ho és? Càrol Rafales, especialista sènior de vendes d’11Onze, ens explica en què consisteix el mètode d’estalvi Kakebo i com podem adaptar-lo a la nostra situació personal.

 

El mètode d’estalvi Kakebo, que es tradueix com a “llibre de comptes domèstics”, va ser ideat el 1904 per la periodista japonesa Motoko Hani. En una època on les dones depenien dels diners que els donaven els seus marits, Motoko volia proveir a les japoneses “d’una eina que els hi permetés gestionar les finances domèstiques d’una manera eficient”, apunta Càrol Rafales.

Què ens cal per posar en pràctica aquest mètode d’estalvi? Doncs ben poc, perquè està pensat per ser molt senzill. Com explica Rafales, “un llibret en blanc, un llapis, i moltíssima constància”. Tanmateix, podem comprar un llibre Kakebo, específicament dissenyat com una agenda on fer el seguiment dels nostres ingressos i despeses.

Consum conscient

A més de gestionar els nostres diners, el mètode Kakebo ens ajuda a evitar compres innecessàries que de vegades realitzem de manera irracional. Només posant el focus en analitzar com desapareixen els diners del nostre compte, serem realment conscients dels nostres hàbits de consum. Els gràfics i eines que trobarem al llibre ens ajudaran en la presa de decisions abans de fer compres i controlar despeses recurrents.

El Kakebo divideix les despeses mensuals en quatre categories: supervivència, oci, cultura, i altres (que inclouen imprevistos). Basant-nos en aquests blocs, Rafales ens puntualitza la premissa bàsica del mètode, “anotem els ingressos previstos del mes, restem despeses fixes, i a l’import restant li traiem l’objectiu d’estalvi que tenim. El que quedi serà el pressupost per les despeses variables”. Per una explicació més detallada de com funciona el Kakebo, dona-li un cop d’ull al vídeo de més amunt.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

Què és el mètode d’estalvi 50/30/20?

2min lectura

Estalviar és un objectiu que a tots ens agradaria assolir

Estalvis

‘Microdespeses’

3min lectura

Són petites despeses quotidianes que, al cap de l’any, suposen un daltabaix important

Economia

11 consells per millorar l’economia familiar

4min lectura

Cada vegada és més difícil quadrar els comptes per a



Equip Editorial Equip Editorial
  1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Jo fa anys que em faig un excel no es ben bé aquest metode,però m’ajuda

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, hi han forces mètodes per poder-ho fer i cadascú tria el seu. Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

      Fa 3 mesos
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Faig servir un sistema semblant de notes, amb bastants bon resultats. Bon article

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      La veritat és que hi ha molts mètodes per estalviar i alguns s’assemblen molt entre ells. Però al final, el que compta és que funcionin, oi? Gràcies per comentar, Francesc!

      Fa 2 anys
  4. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bon mètode👌

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Ho és, Jordi. Una de les millors maneres de prendre consciència del que gastem i de si és realment imprescindible fer-ho.

      Fa 2 anys
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Molt ben explicat i agradable d’escoltar. Convenç !!

  6. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Molt ben explicat!! Constancia i rigor…

  7. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt interesant, jo ja fa anys q utilitzo una fulla de càlcul amb el detall de cada sortida i entrada, i va molt bé per fer un seguiment.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, molt cert, però estalviar, si es té un bon sou i les necessitats bàsiques més o menys cobertes, és possible aconseguir-ho mirant de gastar en allò que només és estrictament necessari. Malauradament, amb sous mileuristes o una mica més amunt del mileurisme, és totalment impossible, i a més a més, si hi ha imprevistos, que sempre n’hi ha… Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play