‘Microdespeses’: on van a parar els teus estalvis?

Són petites despeses quotidianes que, al cap de l’any, suposen un daltabaix important en les nostres finances. El president d’11Onze, James Sène, ens dona les claus per identificar aquestes despeses formiga i pal·liar l’efecte que puguin tenir per a la nostra butxaca.

 

La factura de l’aigua, de la llum, l’assegurança, l’euro diari del cafè… són molts els productes o serveis que consumim diàriament sense aturar-nos a pensar en la despesa que signifiquen. Sigui per costum, per falta de temps o per falta d’alternatives, no revisem periòdicament aquests costos i els assumim sense pensar en l’impacte que anualment ens poden suposar. 

Aquest fet, que ja de per si pot suposar un daltabaix en la nostra planificació econòmica, s’agreuja en contextos econòmics com l’actual, en què l’augment desmesurat de la inflació no es trasllada en un augment de sous.

Les despeses formiga

En el moment en què t’arriben els ingressos mensuals, sabries dir on va a parar cada cèntim? És força comú arribar a final de mes, fer balanç de despeses i no entendre a on han anat a parar els diners. Per identificar aquestes despeses en la teva economia diària, Sène planteja dues grans característiques: “són coses que utilitzem diàriament i que tenen un cost relativament baix, és a dir, totes aquelles despeses imprescindibles que necessitem per començar a fer qualsevol altra cosa”.

Sène planteja l’impacte que pot arribar a tenir un fet tan senzill com parar atenció a totes les nostres despeses que, per fer-nos una idea de l’impacte que pot arribar a tenir en la nostra economia, alerta que “amb l’anàlisi que hem fet, les famílies poden arribar a estalviar 4.000 € simplement parant atenció”. Es tracta, doncs, de canviar el prisma amb el qual analitzem les nostres finances i prioritzar l’estalvi en despeses bàsiques en lloc de retallar en oci o en les nostres vacances. 

 

Programats per consumir

Part d’aquesta visió consumista s’explica per tot allò que la publicitat i les marques ens fan arribar, “la publicitat ens empeny a fer compres programades, no fem compres intel·ligents” alerta Sène. Des d’11Onze es vol trencar amb aquesta dinàmica i, per això, es posarà a l’abast de tota la comunitat tota aquella informació relativa a aquest tipus de despeses.

A través de comparatives, càlculs i informació bàsica, es posaran sobre la taula totes aquestes dades que ens permetin parar atenció a les despeses formiga sense haver-hi de destinar temps ni esforç.

 

Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

“Hem d’aprendre a reduir despeses”

1min lectura

Què pots fer si no tens estalvis? Doncs toca mirar les despeses

Estalvis

Coneixes el millor consell per estalviar?

2min lectura

És el truc per estalviar més eficaç i, alhora, el més senzill.

Economia

Consells per millorar l’economia familiar

4min lectura

Quantes vegades has volgut començar a estalviar?Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Interessant conversa ,jo ja fa molts anys que em porto, podriem dir ,la comptabitat amb un full d’excel ,saber en que faig les despeses i intentar estalviar cada mes,am diversos objectius(vacances,un bon dinar o sopar en un bon restaurant ,i clar estalviar (guardar calerons per si de cas )
  Per cert ho vaig aprendre d’un banquet
  Espero amb ansia saber quin son wls productes formiga
  Gràcies

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Molt bé, Alícia, ben fet, però ja saps que no tothom ho sap fer, l’educació rebuda, el tarannà de la persona i el consumisme desorbitat en poden ser les causes… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
 4. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Es important la resposta del senyor James Sène al Jordi sobre la idoneïtat en aquest moments, de contractar una hipoteca amb unes certes característiques. Seria bo fer-ne un podcast o un article.
  No se si se n’ha publicat algun i no el recordo. Si és així apostaria per tornar-lo a publicar.
  Gràcies

 5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Molt bona explicació de James👏👏👏. Tinc una pregunta per al senyor James Sène: ara és moment de comprar un habitatge mitjançant una hipoteca amb un 1,85% de tipus d’interès q suposi un endeutament del 300%?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Gràcies Jordi, respecte la teva pregunta no tinc prou dades, no obstant et faig la següent consideració:
   El deute pot ser un benefici financer quan es gestiona correctament. Tot i que les preferències d’una persona en última instància dicten la quantitat de deute amb la qual se sent còmode, la regla 28/36 proporciona un punt de partida útil per calcular una càrrega de deute raonable.
   Segons aquesta norma, les llars no haurien de gastar més del 28% dels seus ingressos bruts en despeses relacionades amb l’habitatge. Això inclou pagaments hipotecaris, assegurances de propietaris, impostos sobre la propietat i despeses d’escala. I les llars no haurien de gastar més d’un màxim del 36% en el servei total del deute, és a dir, despeses d’habitatge més altres deutes, com ara préstecs per a cotxes i targetes de crèdit.🙏🏿

   Fa 2 anys
 6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Molt interesant.
  Estarem atents a la publicació de la comparativa de preus.

 7. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Esperarem la comparativa dels preus. En els productes que valen poc és on hi ha el parany, perquè costa adonar-se de la diferència.
  Amb el desgavell de l’actual inflació, productes el preu unitari del quals no arriba a 5 euros o el quilo a 10, s`han apujat fins a un 15 o 20%. Molts no s’hi fixat, perquè les diferències en terme absolut són petites.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Moltes gràcies per la teva aportació als comentaris de l’article, com sempre tu no hi faltes mai. Moltes gràcies!!!

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play