11 consells per millorar l’economia familiar
La pujada generalitzada de preus està complicant les finances de moltes llars. Cada vegada és més difícil quadrar els comptes per a arribar a final de mes i encara més dedicar una part dels nostres ingressos a l’estalvi. Davant aquesta situació, recollim onze consells per a millorar l’economia familiar.
- Aplicar la fòrmula del 50/30/20. Es tracta d’intentar distribuir els nostres ingressos de forma que el 50 % es dediqui a les despeses (llum, aigua, lloguer, hipoteca, telèfon, menjar, estudis…), el 30 % al nostre oci (les nostres sortides en esmorzars o dinars fora de casa, vacances, regals…) i el 20% restant a l’estalvi.
- Retallar subscripcions innecessàries. A quantes plataformes digitals estem subscrits? Les fem servir totes? Cal que les continuem pagant? I aquella subscripció a aquella revista que mai acabem llegint? Totes les subscripcions automàtiques s’han de revisar per valorar si són necessàries. Avui en dia existeixen diferents plataformes amb contingut en línia que són legals i gratuïtes, només cal fer una ullada per Internet per trobar-les. I recordem que les biblioteques també són una gran font de llibres i contingut audiovisual.
- Revisar els nostres contractes de llum, gas i telèfon. Cal revisar amb molta cura els contractes que tenim amb les diferents companyies de serveis. És una de les partides on més diners se’ns en van sense adonar-nos al cap de l’any. No podem prescindir d’aquestes despeses, però sí reduir-les.
- Fer més àpats a casa. Reduir les vegades que sortim a menjar fora de casa o que comprem menjar per emportar-nos pot arribar a ser una molt bona font d’estalvi. No cal deixar d’anar als restaurants, però sí reduir la quantitat d’àpats que fem fora de casa, i més si som una casa de família nombrosa.
- Reutilitzar. Quan una cosa se’ns faci malbé, mirem si podem reparar-la i allargar-ne la vida abans de llençar-la a les escombraries. També és una bona eina d’estalvi comprar roba de segona mà, llibres, mobles i fins i tot electrodomèstics.
- No comprar impulsivament. Una de les raons principals per les quals no fem un bon ús dels nostres diners són les compres compulsives. A partir d’ara, quan vulguem una cosa, donem-nos un marge de temps per saber si de veritat la necessitem. Ens sorprendrà comprovar que podem prescindir de gran part de les coses que volem comprar a cop de targeta.
- Comparar preus. Quantes vegades ens ha passat que comprem un telèfon mòbil, per dir un exemple, i l’endemà veiem una oferta del mateix producte en una altra botiga? Això ens passa per no comparar. Hem d’aprendre a comparar tot el que comprem, fins i tot el menjar.
- Fer servir menys el cotxe. Tot i que molta gent no pot prescindir del transport privat, sí que en podem reduir l’ús. Mirem d’utilitzar el transport públic o compartir cotxe si és possible. I fem ús també de la bicicleta, i sobretot, de les nostres cames, que caminar és sa i gratuït.
- Escollir una bona entitat financera. Són necessàries totes les nostres targetes de crèdit? Quines comissions ens cobra la nostra entitat financera? Revisem si aquesta entitat financera ens ajuda a tenir una bona economia personal, o si, per contra, cal que fem un canvi. Actualment, hi ha moltes entitats financeres amb eines que ajuden a controlar les teves despeses i que alhora et donen un cop de mà per estalviar: escollim una bona entitat financera pel nostre futur.
- Adaptar-nos a la nostra butxaca. Si ingressem una certa quantitat de diners, no fem més del que la nostra economia es pot permetre. No cal “estirar més el braç que la màniga”, com diem els catalans. Fem un ús responsable dels nostres diners segons els nostres guanys.
- Ser previsors. Hem d’analitzar l’evolució de les nostres despeses en els últims mesos per comprovar en què se’ns va els diners i on podem retallar. Davant l’actual situació inflacionària, en alguns casos serà necessari aplicar una “economia de guerra” segons com estimem que evolucionaran els nostres ingressos i despeses.
- Ja fa dies que sabem que els diners no fan la felicita. Però podem aportar estabilitat a la nostra economia personal per evitar-nos disgustos. A més, en aquests temps d’incerteses econòmiques, val la pena recordar la frase que ens va deixar el filòsof Sèneca: “No és pobre qui té poc, sinó qui molt desitja”.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
👌
Gràcies, Carles!😉
M’encanten aquests 10 consells 👏👏👏 els tindré ben presents! Merci👌
Celebrem que t’agradin, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari.
A vegades no és possible tenir, només, una entitat financera 😢😢
Molt cert, Santiago… De totes maneres, pel que fa a 11Onze, anirem treballant per anar incorporant tots aquells productes que puguin ser interessants per als nostres clients… Moltes gràcies pel teu comentari, Santiago!!!
Ara toca posar-los en pràctica.
Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!
Bons consells. Ara, a procurar fer-los servir!
Moltes gràcies, Francesc!
Ok 👍
Gràcies, Josep!!!
Prenc nota.
Gràcies, Pere!
👏
Gràcies, Daniela!
sip, no ens fa be!
Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!
👍👍
Gràcies, Joan! Ens veiem per La Plaça!
Tota la família estem esperant que “obriu” per poder titllar de “fet” a l’apartat del bon banc!
Estigueu atents Sonia, molt aviat podreu donar com a titllar de “fet”. Mentrestant, gaudiu de la Plaça.
El concepte 50/30/20 és bò.
Desgraciadament hi ha molta gent que no el pot aplicar.
El 50 se’ls vonverteix en un 80, i el 20 en el 30 de l’ oci.
No és només per la pandèmia
Ve de lluny
Estic d’acord, aquests ensenyaments no només s’haurien de fer des de casa, als instituts també s’hauria d’introduir
Ben cert! Hi coincideixo totalment, Mercè. Tant de bo haguéssim tingut aquesta formació financera ja de ben petits…
Revisar els contractes de les necessitas d’energia, aigua, gas i telefonia es pot estalviar molt
Molta raó, Alícia. Moltes gràcies pel teu comentari!!!
💪💪 El que fa falta és molta “cultura” financera. I no serà per eines disponibles, ara, hi ha actitut? Tot és actitut en aquesta vida.
Bon comentari Angel, a 11Onze hi ha Cultura i Actitut, és el que necessitem, entre altres coses, per tirar endavant aquest projecte tant i tant il·lusionant que tenim entre les mans. Segueix-nos a la Plaça i estigues atent a totes les novetats que aniran sorgint els dies vinents
Amb més o menys intensitat segueixo des de fa temps aquests consells, el que més costa segir és el d’escollir un bon banc, sempre pendent de les comissions que et colen quant et despistes
Exacte, Vicente, i 11Onze ve a canviar això d’arrel. Gràcies pel teu comentari i per voler fer camí amb nosaltres.
Molt bé, començaré per donar-me de baixa de la tele
Jajaja, molt bona resposta Montserrat. Així i tot, és molt important que estiguis ben informada de tot el que passa al teu entorn. Tu ets qui has de triar els mitjans a fer servir per anar seguint totes les novetats i així aconseguir estar molt ben informada de tot el que t’envolta…
Certament Montserrat! La Televisió la caixa tonta que diuen!