11 consells per millorar l’economia familiar

La pandèmia va permetre que l’estalvi familiar recuperés xifres que no s’havien vist en més de dues dècades, però la inflació desbocada està complicant els comptes de moltes llars. Cada vegada és més difícil quadrar els comptes per a arribar a final de mes i encara més dedicar una part dels nostres ingressos a l’estalvi. Davant aquesta situació, recollim onze consells per a millorar les finances familiars.

 

Al llarg de 2021 les famílies van augmentar les seves despeses en gairebé totes les categories de producte, amb l’excepció de les comunicacions i les begudes alcohòliques i el tabac, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Les dades que l’INE va presentar a finals de juny mostren que la despesa mitjana per llar en l’Estat espanyol es va elevar en 2021 a 29.244 euros. I la meitat d’aquest import va volar només entre les partides d’habitatge i rebuts de serveis (33,8%) i la d’aliments i begudes no alcohòliques (16,4%).

 

Variació despesa mitja per llar en 2021

Si a això sumem la desbocada taxa d’inflació en el que portem d’any, que al juny es va situar en el 10,2 % interanual, no resulta estrany que a les famílies els resulti cada vegada més difícil arribar a final de mes, i encara més estalviar. És simptomàtic que un informe de Nielsen indiqui que a l’abril d’enguany el 93 % dels productes de la cistella de la compra resultaven més cars que en el mateix mes de 2021. I s’ha de tenir en compte que en el 73 % dels casos aquest increment era superior al 5 %.

Les famílies es veuen obligades a estrènyer-se el cinturó perquè en els últims mesos els preus s’han disparat, especialment en les àrees de l’energia i l’alimentació. I en aquestes dates cal sumar el paper de l’allotjament vacacional i la restauració, amb pujades de fins a dos dígits. En definitiva, les famílies es veuen obligades a prioritzar i revisar amb lupa els seus comptes per quadrar-los, amb el risc creixent de renunciar a una alimentació saludable.

Si bé el Banc d’Espanya calcula que les llars van estalviar 943.700 milions d’euros al llarg de 2021, unes xifres rècord que no es recollien des de 1999, la situació ha canviat radicalment en els primers mesos d’enguany a causa de la inflació. De tota manera, des d’11Onze hem recopilat 11 consells per a millorar l’economia familiar i intentar que els nostres estalvis segueixin creixent.

 1. Aplicar la fòrmula del 50/30/20. Es tracta d’intentar distribuir els nostres ingressos de forma que el 50 % es dediqui a les despeses (llum, aigua, lloguer, hipoteca, telèfon, menjar, estudis…), el 30 % al nostre oci (les nostres sortides en esmorzars o dinars fora de casa, vacances, regals…) i el 20% restant a l’estalvi.
 2. Retallar subscripcions innecessàries. A quantes plataformes digitals estem subscrits? Les fem servir totes? Cal que les continuem pagant? I aquella subscripció a aquella revista que mai acabem llegint? Totes les subscripcions automàtiques s’han de revisar per valorar si són necessàries. Avui en dia existeixen diferents plataformes amb contingut en línia que són legals i gratuïtes, només cal fer una ullada per Internet per trobar-les. I recordem que les biblioteques també són una gran font de llibres i contingut audiovisual.
 3. Revisar els nostres contractes de llum, gas i telèfon. Cal revisar amb molta cura els contractes que tenim amb les diferents companyies de serveis. És una de les partides on més diners se’ns en van sense adonar-nos al cap de l’any. No podem prescindir d’aquestes despeses, però sí reduir-les.
 4. Fer més àpats a casa. Reduir les vegades que sortim a menjar fora de casa o que comprem menjar per emportar-nos pot arribar a ser una molt bona font d’estalvi. No cal deixar d’anar als restaurants, però sí reduir la quantitat d’àpats que fem fora de casa, i més si som una casa de família nombrosa.
 5. Reutilitzar. Quan una cosa se’ns faci malbé, mirem si podem reparar-la i allargar-ne la vida abans de llençar-la a les escombraries. També és una bona eina d’estalvi comprar roba de segona mà, llibres, mobles i fins i tot electrodomèstics.
 6. No comprar impulsivament. Una de les raons principals per les quals no fem un bon ús dels nostres diners són les compres compulsives. A partir d’ara, quan vulguem una cosa, donem-nos un marge de temps per saber si de veritat la necessitem. Ens sorprendrà comprovar que podem prescindir de gran part de les coses que volem comprar a cop de targeta.
 7. Comparar preus. Quantes vegades ens ha passat que comprem un telèfon mòbil, per dir un exemple, i l’endemà veiem una oferta del mateix producte en una altra botiga? Això ens passa per no comparar. Hem d’aprendre a comparar tot el que comprem, fins i tot el menjar.
 8. Fer servir menys el cotxe. Tot i que molta gent no pot prescindir del transport privat, sí que en podem reduir l’ús. Mirem d’utilitzar el transport públic o compartir cotxe si és possible. I fem ús també de la bicicleta, i sobretot, de les nostres cames, que caminar és sa i gratuït.
 9. Escollir una bona entitat financera. Són necessàries totes les nostres targetes de crèdit? Quines comissions ens cobra la nostra entitat financera? Revisem si aquesta entitat financera ens ajuda a tenir una bona economia personal, o si, per contra, cal que fem un canvi. Actualment, hi ha moltes entitats financeres amb eines que ajuden a controlar les teves despeses i que alhora et donen un cop de mà per estalviar: escollim una bona entitat financera pel nostre futur.
 10. Adaptar-nos a la nostra butxaca. Si ingressem una certa quantitat de diners, no fem més del que la nostra economia es pot permetre. No cal “estirar més el braç que la màniga”, com diem els catalans. Fem un ús responsable dels nostres diners segons els nostres guanys.
 11. Ser previsors. Hem d’analitzar l’evolució de les nostres despeses en els últims mesos per comprovar en què se’ns va els diners i on podem retallar. Davant l’actual situació inflacionària, en alguns casos serà necessari aplicar una “economia de guerra” segons com estimem que evolucionaran els nostres ingressos i despeses.

Ja fa dies que sabem que els diners no fan la felicita. Però podem aportar estabilitat a la nostra economia personal per evitar-nos disgustos. A més, en aquests temps d’incerteses econòmiques, val la pena recordar la frase que ens va deixar el filòsof Sèneca: “No és pobre qui té poc, sinó qui molt desitja”.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

La devaluació de l’euro agreujarà la inflació

4min lectura

Quines conseqüències tindrà la devaluació de l’euro respecte al

Estalvis

‘Microdespeses’

3min lectura

Són petites despeses quotidianes que, al cap de l’any, suposen un daltabaix important

Estalvis

Quina mena d’estalviador ets?

4min lectura

Ets un estalviador particular o un inversor institucional?Equip Editorial Equip Editorial
 1. Carles MarsalCarles Marsal says:
 2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  M’encanten aquests 10 consells 👏👏👏 els tindré ben presents! Merci👌

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’agradin, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 10 mesos
 3. Santiago VázquezSantiago Vázquez says:
  Santiago

  A vegades no és possible tenir, només, una entitat financera 😢😢

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Molt cert, Santiago… De totes maneres, pel que fa a 11Onze, anirem treballant per anar incorporant tots aquells productes que puguin ser interessants per als nostres clients… Moltes gràcies pel teu comentari, Santiago!!!

   Fa 11 mesos
 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Ara toca posar-los en pràctica.

 5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Bons consells. Ara, a procurar fer-los servir!

 6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 7. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Prenc nota.

 8. Daniela SimónDaniela Simón says:
 9. Manel LopezManel Lopez says:
  Manel

  sip, no ens fa be!

 10. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 11. Sonia Salvadó RegolfSonia Salvadó Regolf says:
  Sonia

  Tota la família estem esperant que “obriu” per poder titllar de “fet” a l’apartat del bon banc!

  • Silvia Granado says:

   Estigueu atents Sonia, molt aviat podreu donar com a titllar de “fet”. Mentrestant, gaudiu de la Plaça.

   Fa 2 anys
 12. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  El concepte 50/30/20 és bò.
  Desgraciadament hi ha molta gent que no el pot aplicar.
  El 50 se’ls vonverteix en un 80, i el 20 en el 30 de l’ oci.
  No és només per la pandèmia
  Ve de lluny

  • Ester RoviraEster Rovira says:
   Ester

   Estic d’acord, aquests ensenyaments no només s’haurien de fer des de casa, als instituts també s’hauria d’introduir

   Fa 2 anys
  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Ben cert! Hi coincideixo totalment, Mercè. Tant de bo haguéssim tingut aquesta formació financera ja de ben petits…

   Fa 2 anys
 13. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Revisar els contractes de les necessitas d’energia, aigua, gas i telefonia es pot estalviar molt

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Molta raó, Alícia. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 11 mesos
 14. Angel AreanAngel Arean says:
  Angel

  💪💪 El que fa falta és molta “cultura” financera. I no serà per eines disponibles, ara, hi ha actitut? Tot és actitut en aquesta vida.

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Bon comentari Angel, a 11Onze hi ha Cultura i Actitut, és el que necessitem, entre altres coses, per tirar endavant aquest projecte tant i tant il·lusionant que tenim entre les mans. Segueix-nos a la Plaça i estigues atent a totes les novetats que aniran sorgint els dies vinents

   Fa 2 anys
 15. Vicente ValVicente Val says:
  Vicente

  Amb més o menys intensitat segueixo des de fa temps aquests consells, el que més costa segir és el d’escollir un bon banc, sempre pendent de les comissions que et colen quant et despistes

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Exacte, Vicente, i 11Onze ve a canviar això d’arrel. Gràcies pel teu comentari i per voler fer camí amb nosaltres.

   Fa 2 anys
 16. Montserrat López SimóMontserrat López Simó says:
  Montserrat

  Molt bé, començaré per donar-me de baixa de la tele

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Jajaja, molt bona resposta Montserrat. Així i tot, és molt important que estiguis ben informada de tot el que passa al teu entorn. Tu ets qui has de triar els mitjans a fer servir per anar seguint totes les novetats i així aconseguir estar molt ben informada de tot el que t’envolta…

   Fa 2 anys
  • Laura Bunyol BartrinaLaura Bunyol Bartrina says:
   Laura

   Certament Montserrat! La Televisió la caixa tonta que diuen!

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play