La industrialització que vam fer en un segle

Dins la nostra memòria perdura intensament el 1714. Poc o molt, tothom sabria explicar què va significar per Catalunya. Tanmateix, aquest període fosc de la història comença a capgirar-se amb el Reial decret de lliure comerç amb Amèrica. Aquest text normatiu serà l’escletxa que propiciarà la industrialització al nostre país. Ho descobrim de la mà de l’agent Oriol Garcia Farré.

 

Després de la guerra del 1714 a Catalunya se li havia prohibit el comerç directe amb les colònies americanes, la qual cosa va suposar un empobriment brutal. A partir de la dècada de 1750 això va començar a canviar. El sistema de privilegis de la política comercial borbònica feia aigües i els poders fàctics van veure’s en l’obligació d’introduir nous agents per garantir la viabilitat del comerç amb Amèrica. 

D’aquesta manera, el 1756 la Corona permet de nou als vaixells sortir dels ports catalans cap al nou continent i el 1778 Carles III signa el Reial decret de lliure comerç i posa fi al monopoli de Cadis i Sevilla i afavoreix de nou el comerç de Catalunya. Així s’iniciarà una rellevant exportació de productes agrícoles, com el vi, l’aiguardent, la fruita seca o el paper, que permet que la balança comercial de Catalunya augmenti de forma espectacular. Aquest fet és la veritable gènesi de la industrialització de Catalunya.

Botiguers i indians, crònica d’uns emprenedors

Els botiguers seran els impulsors necessaris d’aquesta modernització del país. Les companyies comercials del segle XVIII seran el model a seguir durant més d’un segle per organitzar les exportacions i importacions. El comerç del cotó amb les colònies serà importantíssim perquè Catalunya iniciï un procés de mecanització, que propiciarà el principi de la revolució industrial.

Pocs anys després, una generació d’emprenedors sacsejaran i transformaran les estructures econòmiques i socials de Catalunya. Els primers a fer-ho van ser Josep Bonaplata, Joan Vilaregut i Joan Rull, tots tres vinculats a la fabricació tèxtil. El 1832 van crear la primera indústria tèxtil moguda per la força del vapor de tot l’Estat espanyol, la Fàbrica Bonaplata.

La idea suposarà un abans i un després, el pas definitiu cap a la modernitat. La innovació tecnològica que suposa la mecanització els permetrà ser capdavanters en el seu sector, i impulsar tota la indústria tèxtil a Catalunya. La inquietud, la transformació i la millora que van caracteritzar aquella època són encara en l’ADN del comerç català.

El vapor, clau de la industrialització del país 

L’economia sorgida de la utilització del vapor comportar l’obligatorietat de moure’s a una major velocitat. A la innovació tecnològica i a l’emprenedoria calia donar-los d’un nou sistema de transport. El ferrocarril fou qui va propiciar la intercomunicació dels principals centres productius del tèxtil del país vers el port de Barcelona, vertebrant així tot el territori.  

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta article, et recomanem:

Cultura

La millor publicitat de la nostra història

6min lectura

A 11Onze repassem els millors moments de la nostra...

Economia

Història de la banca a Catalunya

5min lectura

La primera societat de banca moderna a Catalunya va...

Cultura

La millora del sistema extractiu

12min lectura

L’exuberància econòmica de finals del segle XVII farà...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Moltes gràcies!!!!

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Gràcies Manel per llegir-nos i per seguir-nos. Ens veiem per La Plaça!

      Fa 3 anys
  2. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Gràcies Oriol, escoltant-te cada vegada es tenen més ganes de saber la nostra història. D´aquí uns anys s´explicarà que 11Onze va ser la primera FINCOM del món, fent una revolució. I no per casualitat, no va caure de l’aire del cel.

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Totalment, Mercè! La història ens dirà quin lloc ocupem en aquesta. Seguim a La Plaça.

      Fa 3 anys
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies Oriol coneixement de l’historia saber d’on venim,que s’ha fet,com s’ha fet

  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play