Història de la banca a Catalunya

La primera societat de banca moderna a Catalunya va ser fundada l’any 1844. Fou el Banc de Barcelona i en els seus inicis va orientar-se al finançament d’empreses.

 

Aquesta banca va destacar per ser la primera banca de l’estat en fer emissió de bitllets, tal com explica el periodista Sergi Hernández, a la web de Btv. El periodista també fa èmfasi en el fet que el banc no va centrar-se només a fer circular bitllets per l’estat, atès que en aquell temps l’emissió de bitllets era deslocalitzada, sinó que també va ser el primer a ajudar al comerç i la indústria

Els primers bitllets del banc eren completament artesans. Per evitar que fossin falsificats, es feien amb moltes floritures i s’enganxaven a un talonari. Les figures també eren un punt important per la seva difícil reproducció, fent que així fos més difícil poder-los falsificar. Hernández també ens recorda que hi havia dues figures femenines, en alguns bitllets d’aquesta època: una figura femenina representava Espanya, i una altra figura femenina representava Barcelona, com a símbol de les mares del banc.

Als bitllets una figura femenina representava Espanya, i una altra Barcelona, com a símbol de les mares del banc.

El periodista ens recorda que el Banc de Barcelona, als seus inicis, va anar sobre rodes fins que va patir les primeres crisis. Concretament, el 1874 va deixar d’emetre bitllets dels bancs provincials, i això va fer que deixés de funcionar com a banc comercial. Posteriorment, sota els efectes de la crisi a Espanya després de la Primera Guerra Mundial, el Banc de Barcelona va fer fallida el 1920.

I el mateix any de la seva fallida, el 1920, va néixer a Reus el Banc de Catalunya. Aquest hòlding bancari va ser creat pels financers locals Francesc i Eduard Recasens, i Evarist Fàbregas, com escriu Marc Pons, a El Nacional. Aquestes tres persones, propietaris de diferents bancs al nostre país, com explica Pons, van agafar les restes que quedaven del Banc de Barcelona i les van afegir a la seva nova entitat bancària, anomenada Banc de Catalunya. Pons també ens recorda que el banc va començar a créixer i a obrir sucursals arreu de Catalunya i fins i tot al País Valencià, i l’any 1930 va internacionalitzar-se amb l’obertura d’una oficina del Banc de Catalunya a París. Però la història d’aquest nou banc va ser curta. Com bé diu al seu article del Diari El Nacional el periodista Marc Pons, el dia 2 de juliol de 1931, el ministre Prieto va ordenar retirar els saldos que tenien Campsa i Cepsa dins del Banc de Catalunya, i que representaven més del 50% dels dipòsits de l’entitat. Particulars i empresaris també van treure els seus dipòsits, i això va fer caure el Banc de Catalunya pocs dies després. I amb la fallida al coll i el banc d’Espanya negant-se a finançar el Banc de Catalunya, es va fer impossible atendre les obligacions compromeses que venien de l’activitat de Campsa i Cepsa. Així doncs, l’any 1931 va haver de tancar les portes.

 

I amb el Banc de Catalunya amb la fallida al coll, i el banc d’Espanya negant-se a finançar el Banc de Catalunya, finalment el Banc de Catalunya va fer fallida el 1931.

Avui, als Països Catalans, resten en funcionament dues caixes d’estalvis, les conegudes Caixa d’Ontinyent i Caixa d’Estalvis de Pollença. També diferents cooperatives de crèdit, com per exemple Caixa d’Enginyers o Caixa de Guissona. A part, tenim una desena de bancs, una entitat de diners electrònics, diferents agències de societats de valors, societats gestores d’institucions d’inversió col·lectiva i societats cooperatives amb serveis financers segons les dades de la llista d’entitats financeres als països catalans. 

Però estem en una època de canvis en la societat, la pandèmia ha accelerat el què ja s’hagués produit de manera més progressiva, que és la necessitat de reinventar la nostra manera de viure, de ser més ètics i més sostenibles. Això ha creat la necessitat d’una banca de futur, una banca que s’adapti a totes les generacions, amb una resposta clara, que sigui transparent i on els seus clients siguin tractats com persones, atenent les seves necessitats reals amb transparència i de manera simple. Estem deixant enrere la banca tradicional. Sense desmerèixer una història de bancs i caixes que han marcat i deixat empremta en l’economia catalana, ara toca reinventar-se, toca arremangar-se i amb uns quants cops d’aixada fer com hem fet sempre els catalans, cultivar la terra per fer néixer la nova banca que el país necessita.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Desencontres històrics Catalunya-Espanya

10min lectura

L’economia ha estat una de les grans protagonistes de la...

Economia

Tot el que cal saber sobre la nova banca

4min lectura

Encara et preguntes què és, ben bé, una fintech?

Economia

Una fincom per fer sostenible l’economia

4min lectura

Darrerament sentim expressions com “producte Km 0” i...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Gràcies per arremangar-vos, equip 11Onze!!

  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gran història de catalunya que desconeixia!😯

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que t’hagi agradat, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 2 anys
  3. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    I del banc dels Pirineus, crec que a Olot, explicareu alguna cosa?

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Jo ni en tinc constància ni el conec, no sé pas la resta… Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!

      Fa 2 anys
  4. Anna PortabalesAnna Portabales says:
    Anna

    Sabeu que “La Caixa” anteriorment Caixa de Pensions i Montse de Pietat de Barcelona, va ser fundada (1904) per dues entitats centenàries de la Societat Civil Catalana? El Centre Excursionista de Catalunya (1876) i el Institut Agrícola Català de Sant Isidro (1851)
    Fet pel qual el president electe del CEC, seguia essent membre del Consell General de La Caixa.

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Cada dia aprenem coses noves. Gràcies pel teu comentari Anna, ens veiem per La Plaça

      Fa 3 anys
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Tenim un passat amb experiència. EL ministre Prieto ordenant retirar els dipòsits de Cepsa i Campsa del banc de Catalunya i negant-se a rescatar-lo.
    I tenim futur amb 11onze, amb una gran visió de futur. Gràcies

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies a tu pel teu comentari Mercè, ens veiem per La Plaça

      Fa 3 anys
  6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    A Catalunya, seguim impulsant solucions financeres avançades: El Canut. M’ha agradat molt l’article

  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  8. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Ampliant coneixement, interessant, gràcies.

  9. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Molt instructiu!.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que li trobis, Pere, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 2 anys
  10. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    gran frase mireia!

  11. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  12. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  13. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    sempre descobreixes en la historia quelcom que te fil de continuïtat en el present
    gra`cies

    • Miquel Àngel Burgos Fradeja says:

      Per això, Alícia, hem de conèixer la història. Per a aprendre’n i extreure’n el que és bo, i deixar enrere el que és dolent. Seguim!

      Fa 3 anys
  14. Josep LladóJosep Lladó says:
    Josep

    Jo hagués parlat també de la Taula de Canvi, un revolució dins la banca pública a nivell Europeu i precursor de la banca.

    • Núria Rambla Vilamitjana says:

      Moltes gràcies per la recomanació Josep! Realment la Taula de Canvi és un fet diferencial i innovador de la banca catalana de l’edat mitjana. Mirarem de dedicar-li un article!

      Fa 3 anys
  15. Pilar Oltra Vigueras says:

    M’ha agradat molt, gràcies!

  16. Mònica Cornudella says:

    Molt interessant! Sempre és bo saber coses i saber d’on venim 😉

  17. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Conèixer el passat de la banca a Catalunya, et fa ser més conscient de l’importancia d’un banc com 11Onze

    • Mireia Cano Codina says:

      Exacte, saber d’on venim per determinar cap on anirem. Gràcies, Alicia!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play