L’impacte de les guerres en el preu de l’or

El preu de l’or es va disparar en resposta a l’actual conflicte armat entre Israel i Palestina. Es tracta d’un repunt del seu valor similar al que va experimentar en esclatar la guerra a Ucraïna. Les tensions geopolítiques són un bon indicatiu de la futura cotització d’aquest metall preciós?

 

No és cap secret que l’or té tendència a pujar de preu davant de conflictes bèl·lics, tensions geopolítiques, o crisis financeres. Històricament, aquest metall preciós s’ha considerat com un valor refugi pels inversors precisament perquè manté o augmenta el seu valor, en comparació amb altres actius financers, durant períodes en què hi ha incertesa en els mercats borsaris.

Dit això, de la mateixa manera que, depenent de diversos paràmetres, en moments de creixement econòmic estable, les inversions tradicionals en valors de renda variable i renda fixa poden oferir un major potencial de benefici, la relació entre les tensions geopolítiques i el preu del metall daurat també és multifacètica. 

La complexa interacció entre l’oferta i la demanda de l’or rarament respon a un sol detonant, si no que es regeix per diversos factors: les sancions econòmiques, l’accés al mercat del petroli o la fluctuació del valor del dòlar són només alguns dels indicadors associats a la turbulència econòmica directament relacionada amb la variació a l’alça del preu de l’or que sovint precedeix un conflicte armat, o que s’amplifica a conseqüència del mateix.

 

El preu de l’or en el context actual

D’ençà del conflicte armat desencadenat entre Israel i Palestina el passat 7 d’octubre, el preu de l’or ha arribat a pujar més d’un 10%, assolint un màxim per sobre dels 1.900 euros l’unça que ha compensat les pèrdues que s’havien donat des dels màxims del mes de maig. 

Aquesta pujada del preu de l’or ve donada no tant pel conflicte armat entre aquests dos actors, com per les possibles ramificacions que pot tenir si s’hi involucren altres països de la regió i de l’esfera occidental. Mentre el Líban, a través de Hezbollah, advertia de possibles represàlies a menys que s’aturés la massacre a Gaza, Israel intensificava els seus bombardejos a Síria, i els Estats Units enviaven dos grups de portaavions a la regió, al mateix temps que assenyalaven l’Iran com a detonant del conflicte.

I és que la durada i escalada d’una guerra a l’Orient Mitjà pot influir directament en la distribució i el preu del petroli, creant la tempesta perfecte perquè es revalori l’or. Tanmateix, el repunt del valor de l’or derivat d’aquest conflicte entre Palestina i Israel podria ser només a curt termini, tal com s’ha vist en el passat.

Quant a la guerra a Ucraïna, l’impuls al preu de l’or venia donat sobretot a conseqüència de les sancions econòmiques contra Rússia, que van disparar els preus dels hidrocarburs i altres matèries primeres, esperonant una inflació que ha devastat les economies europees. Així com per l’acceleració en el procés de desdolarització dels països que volen blindar les seves economies de les sancions occidentals.

Els precedents històrics ens han ensenyat que aquestes pujades del preu de l’or davant d’un conflicte armat sovint responen a la percepció de risc que tenen els mercats borsaris i governs i, encara que les guerres en són un factor important, la geopolítica no és una ciència exacta. Discernir entre el que representa un element de soroll temporal o un impacte real i significatiu per l’economia i els mercats financers al llarg del temps, requereix una anàlisi més profunda del rerefons d’aquests conflictes. No obstant això, cal recordar que en el pitjor dels casos l’or ajuda a diversificar la nostra cartera d’actius, reduint el risc de tenir pèrdues i protegint els nostres estalvis a llarg termini.

 

Protegeix-te de les crisis econòmiques amb el valor refugi per excel·lència: l’or. Si vols que els teus estalvis tinguin valor el dia de demà, Or Patrimoni.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Finances

Nou màxim històric de compres d’or

3min lectura

El Banc Popular de la Xina lidera el rècord de compres...

Estalvis

El valor de l’or davant la incertesa econòmica

5min lectura

Tot i que els grans organismes econòmics internacionals...

Economia

La desdolarització dispara les compres d’or

4min lectura

Els bancs centrals compren quantitats rècord d’or...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Merci per l’article

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Gràcies a tu, Manel, tots junts anem fent cada vegada més gran aquest projecte d’11Onze, que ja és una realitat, i moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 6 mesos
  2. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Gràcies per l’editorial

  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play