Etiqueta eco: falsa lluita contra els plàstics

Fa anys que sentim l’expressió que els plàstics han pres la terra. Al mateix temps, la cultura del reciclatge i la consciència mediambiental cada vegada prenen més força a la nostra societat. Però, en un món on diàriament es produeixen més de 300 tones de plàstic, és suficient la nostra acció?

 

Una necessitat tan bàsica i vital com beure aigua suposa un dels majors problemes de conservació del planeta. Mentre a països del tercer món portar aigua als pobles encara és tot un repte, a països com el nostre ens descobrim immersos en un dualisme en què tenim aigua disponible des de l’aixeta i, al mateix temps, consumim quilos i quilos de plàstic per assolir el mateix objectiu: beure aigua.

Cada vegada més empreses ofereixen alternatives al consum d’ampolles de plàstic, per minimitzar la petjada ecològica i apostar per ampolles de vidre o reutilitzables. La qüestió, tanmateix, continua essent la mateixa en essència i recau en l’origen d’aquesta aigua: si tenim aigua sense sortir de casa, per què anar-ne a buscar a fora?

 

Evitar les ampolles de plàstic, un petit gest de gran impacte

La cultura del plàstic d’un sol ús creix sense aturar-se, i les mesures que s’implementen s’orienten al reciclatge, per millorar la gestió dels residus. Una acció imprescindible per a la conservació del planeta, però insuficient tenint en compte el focus del problema: més de 350 milions de tones de plàstic produït, segons les últimes dades de Plastics Europe l’any 2019. 

D’aquests plàstics, que la majoria seran utilitzats per un sol ús, a l’Estat espanyol  només es reciclen al voltant del 25% d’envasos, segons dades de Greenpeace Espanya. El gran gruix restant acaba a rius, mars, abocadors o fins i tot es crema. La qüestió, doncs, recau en buscar alternatives perquè productes tan bàsics com els aliments de primera necessitat o l’aigua no requereixin plàstics que, a més del cost mediambiental i econòmic que poden suposar, fins i tot poden tenir conseqüències nocives en termes de salut.

 

Què hi ha darrere d’una ampolla de plàstic? 

Darrere de cada ampolla que comprem hi ha un cicle de vida que genera un impacte ambiental important, i sovint evitable. Comença en l’origen i la fabricació del plàstic, i fins i tot el lloc i la forma en què s’obté. Seguidament, cal tenir en compte la fabricació del producte i la localització, que anirà estretament lligada als costos de transport i els centres de producció i distribució que es poden necessitar.

Per tant, en el moment que tenim una ampolla d’aigua a la mà, aquell producte ja ha causat un impacte ambiental que mai podrem comptabilitzar. En aquest punt, optar per una ampolla feta amb plàstic reciclat o altres materials més ecològics pot afavorir el futur d’aquell envàs, i evitar generar un residu més que, en el cas de l’ampolla, pot tardar fins a 500 anys a descompondre’s. Però ni tan sols els materials ecològics asseguren un impacte mediambiental positiu.

 

Els materials ecològics també impacten

Cal anar alerta perquè els materials biodegradables poden suposar un impacte ambiental igual d’important que la creació de plàstics, encara que sigui per produir i tractar els materials d’origen natural que es precisen per a produir-los. Greenpeace alerta que el producte final, tot i tenir una base d’origen vegetal, sovint acaba contenint bioplàstics, que aconsegueixen abaratir el cost sense renunciar al segell ecològic.

Aquestes dades ens situen en un nou escenari en què els consumidors tenim molt a dir, i sobretot a fer. Al reciclatge s’hi suma un altre objectiu encara més important com és evitar el consum de plàstic. Portar això a la nostra vida quotidiana pot suposar un gran avenç a escala mediambiental, però també pot tenir un impacte positiu en la nostra economia.

 

Si vols descobrir com beure la millor aigua, estalviar diners i ajudar al planeta, entra a Imprescindibles 11Onze.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Mil euros d’estalvi gràcies a un filtre d’aigua

3min lectura

Mil euros més a la teva butxaca i 60 kg de plàstic menys que

Sostenibilitat

Els plàstics que ofeguen el nostre planeta

2min lectura

Els milions de tones de residus plàstics que cada any aboquem

Sostenibilitat

Aigua, el líquid més preat

3min lectura

El Dia Mundial de l’Aigua ens recorda que més de dos milEquip Editorial Equip Editorial
 1. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Hem de canviar molts costums.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Per millorar coses sempre hi serem a temps, la qüestió és fer-ho… Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!

   Fa 2 anys
 2. Laura León AmatLaura León Amat says:
  Laura

  Hauríem de tornar al vidre; líquids com la llet, els sucs, l’aigua, les cerveses… i retornar embasos com es feia quan jo era petita

  • Pilar Oltra Vigueras says:

   Seria genial, reutilitzar i en vidre, molt més net. Gràcies, Laura.

   Fa 2 anys
 3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gràcies per aquesta informació

 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  O fan una normativa més rigurosa o això servirà de poc.

  • Pilar Oltra Vigueras says:

   Per descomptat, els que manen són els que tenen la gran responsabilitat de fer que minvi aquest excés en què ens trobem. Gràcies, Manuel.

   Fa 2 anys
 5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Calen mesures mès eficaces contra el plastic, de res serveix etiquetar-los si no hi ha alternativa seriosa.

  • Pilar Oltra Vigueras says:

   Totalment d’acord Jordi, per això al final sempre cau la responsabilitat en l’usuari final, intentant com es pugui consumir-ne el mínim possible. Gràcies pel teu comentari.

   Fa 2 anys
 6. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Per reflexionar.

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Doncs, sí, Pere. Anem descobrint progressivament tot l’impacte real de la indústria i, a la vegada, el poder que tenim de canviar les coses amb les nostres opcions de compra.
   Gràcies pel teu comentari!

   Fa 2 anys
 7. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Es que això de les etiquetes és tot un món….

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Del tot d’acord, Mercè! Una simple etiqueta té unes implicacions al llarg de tota la cadena de producció i distribució de què sovint no som conscients.
   Gràcies per la teva reflexió!

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play