Aigua, el líquid més preat

El Dia Mundial de l’Aigua ens recorda que més de dos mil milions de persones en el món segueixen sense tenir garantit l’accés a aigua potable. A més, l’ONU adverteix que el 20 % de l’aigua subterrània de la UE incompleix la legislació comunitària de qualitat per la contaminació de nitrats i pesticides.

 

Cada 22 de març des de 1993 se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. En concret, enguany l’ONU posa el focus d’atenció en les aigües subterrànies, que alimenten fonts i són fonamentals per a la supervivència de la humanitat. D’aquí la necessitat d’evitar la seva sobreexplotació i la creixent contaminació.

Només una gestió responsable d’aquests aqüífers, moltes vegades sobreexplotats i contaminats, permetrà satisfer les necessitats de la població i afrontar el canvi climàtic. En aquest sentit, la mateixa ONU destaca que els nitrats i els pesticides suposen una amenaça a Europa, ja que una cinquena part de l’aigua subterrània de la UE incompleix la legislació comunitària de qualitat a causa de la contaminació agrícola.

L’objectiu del Dia Mundial de l’Aigua és conscienciar sobre la crisi mundial d’aquest element fonamental per a la vida. La proposta de celebrar-lo va sorgir en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament de Rio de Janeiro, celebrada fa trenta anys.

Una prioritat per a 2030

Precisament, els problemes relacionats amb l’aigua són un dels objectius de desenvolupament sostenible que l’ONU ha establert per a aquesta dècada. Entre les prioritats de cara a 2030, s’inclou aconseguir l’accés universal i equitatiu a l’aigua potable a un preu assequible per a tots.

També millorar la qualitat de l’aigua. D’una banda, reduint la contaminació, eliminant els abocaments i minimitzant l’emissió de productes químics i materials perillosos. Per una altra banda, reduint a la meitat el percentatge d’aigües residuals sense tractar i augmentant considerablement el reciclatge i la reutilització a tot el món.

Un altre dels propòsits concrets és augmentar de manera significativa l’ús eficient dels recursos hídrics en tots els sectors i assegurar la sostenibilitat de l’extracció i el proveïment d’aigua dolça. L’objectiu últim no és un altre que reduir el nombre de persones que sofreixen manca d’aigua.

 

Si vols descobrir com beure la millor aigua, estalviar diners i ajudar al planeta, entra a Imprescindibles 11Onze.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Hidrogen verd, una alternativa real?

4min lectura

L’hidrogen verd es presenta com el combustible del futur, i

Sostenibilitat

Per la Mar Viva

4min lectura

Per la Mar Viva és una organització sense ànim de lucre d’origen menorquí amb un

Economia

Economia blava

4min lectura

El 70 % de la superfície del planeta està coberta per aigua, i el volum de negoci que això



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Encara hi ha molta gent que no ha pres consciència de la sort i el valor de tenir aigua a cada llar… per tant, encara manca molta cultura de respecte, d’eficiència, empatia i aprofitar-la al màxim. És un recurs preuat‼️✊🏼

    • Pilar Oltra Vigueras says:

      Totalment d’acord, som uns privilegiats i no en som conscients. Gràcies, Laura.

      Fa 2 anys
  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Es tant important l’aigua

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs sí, segurament l’element més bàsic i important per l’existència de la vida… Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 2 anys
  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Hauria de serpossoble anar fent les cases noves amb la funció aprofitament aigua de la pluja i reciclar l’aigua residual i mica en mica posar-ho a totes les cases

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Estem al segle XXI i hi ha encara tantes i tantes coses per fer… Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

      Fa 2 anys
  6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Tant debò s’assoleixin les fites marcades pel 2030. Sóc bastant reticent, però tant debo

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Encara queden uns anys per arribar-hi, però si les coses van com van…, serà difícil… Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play