Es disparen els crèdits en risc d’impagament

Prop de 100.000 milions d’euros de crèdits concedits per la banca espanyola es troben a la vora de l’impagament, segons el Banc d’Espanya. I tot indica que la situació empitjorarà en la segona meitat de l’any, per la qual cosa s’apropen temps difícils per al sector bancari.

 

Al tancament de 2021 la banca espanyola acumulava crèdits en risc d’impagament per valor de 94.000 milions d’euros, amb un augment del 14 % en l’últim trimestre de l’any, segons un informe del Banc d’Espanya. Es tracta de préstecs que el supervisor bancari espanyol situa en la categoria de “vigilància especial” perquè encara no han deixat de pagar-se, però corren el risc de passar a morosos. Globalment, representen el 8 % del total de deute d’empreses i llars, 2,2 punts percentuals més que abans de la pandèmia.

Els crèdits a empreses que estan a un pas d’entrar en morositat són els més preocupants, ja que han augmentat gairebé el 26 % i suposen pràcticament dos terços del total sotmès a “vigilància especial”. De tota manera, no es pot perdre de vista que la probable pujada dels tipus d’interès a curt termini podria complicar la devolució dels préstecs hipotecaris contractats per moltes famílies.

La situació dels crèdits que el Banc d’Espanya considera dubtosos tampoc és bona. Encara que el total s’ha reduït un 5,5 %, continua pròxim als 50.000 milions d’euros. Del total, 27.000 milions corresponen a empreses i 22.000 milions a llars.

 

L’impacte de la pandèmia

Els sectors empresarials més afectats per la covid-19, que acumulen el 24 % del total dels crèdits dubtosos i en vigilància especial, són els que mostren els majors senyals de deteriorament. Per exemple, el 35,5 % del crèdit concedit a empreses d’hostaleria es troba en situació de vigilància especial i el 6,5 % són préstecs dubtosos, per la qual cosa el crèdit problemàtic s’acosta a la meitat del total. En el cas del transport, el crèdit conflictiu suposa el 27,5 % del total. I cal tenir en compte que aquests sectors són especialment sensibles al repunt dels preus de l’energia i els aliments.

El Banc d’Espanya també constata un deteriorament dels préstecs a empreses garantits per l’ICO en el segon semestre de 2021. El total de crèdit ICO en vigilància especial va augmentar gairebé quatre punts percentuals en els sis últims mesos de l’any i es va situar en el 20 %, mentre que el considerat dubtós suposa el 3,5 %, amb un augment d’1,4 punts percentuals respecte a juny de l’any passat.

La fi de la carència en l’amortització del principal que hauran d’afrontar en els pròxims mesos moltes empreses amb crèdits ICO augmenta el risc de deteriorament creditici. Cal tenir en compte que, segons l’informe del Banc d’Espanya, més d’un terç d’aquests préstecs encara està en període de carència per a les devolucions del principal.

 

Un panorama gens encoratjador

El Banc d’Espanya assenyala en el seu informe que el conjunt del sector bancari espanyol mostra una capacitat de resistència agregada “adequada” per a afrontar un possible deteriorament de la situació econòmica. No obstant això, reconeix que “la combinació en el curt termini d’una inflació més elevada, que erosiona les rendes reals de llars i empreses, i un augment dels tipus d’interès podria minvar la capacitat de pagament d’aquests agents”.

La conjunció de diverses circumstàncies podria provocar una tempesta perfecta en la segona meitat de l’any per a la banca espanyola. L’economia ja ha donat mostres d’alentiment en el primer trimestre de l’any, la inflació segueix disparada, el consum de les llars s’està contraient i moltes empreses hauran de començar a retornar en breu el principal dels crèdits ICO.

Si a tot això sumem la probable pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu, la qual cosa complicaria la devolució de tots els préstecs amb interès variable, el risc de morositat es dispararà en la segona meitat de l’any.

Realment el conjunt del sector bancari espanyol està preparat per a afrontar aquest escenari? La “adequada” capacitat de resistència que apunta el Banc d’Espanya podria no ser suficient. I tots sabem què va succeir amb el sector bancari quan es va punxar la bombolla immobiliària.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

La inflació llastra el consum de les llars

4min lectura

Espanya sembla anar un pas per davant d’Europa en

11Onze

“La banca estalvia en atenció al client”

2min lectura

La digitalització dels serveis financers ha vingut

Finances

“El ‘blockchain’ és més segur que la banca”

2min lectura

El sistema financer s’enfronta a un nou paradigma.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    A veure com evoluciona.

  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    La situació es critical però abans de que falling els bancs el gobern com sempre endeutara el país,un cop mes

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Molt probablement passi això, ja ho veurem, però en un futur no massa llunyà els bancs tradicionals deixaran d’existir, almenys en el format actual. Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

      Fa 2 anys
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    La situació a mesura q vagin passant els mesos anirà a pitjor, i els bancs no crec q tinguin prou reserves com per a fer front, els impagaments q es produiran

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Ja ho anirem veient tot plegat, però s’acosten temps difícils… Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play