La inflació llastra el consum de les llars

Espanya sembla anar un pas per davant d’Europa en l’evolució de la inflació. Els preus han augmentat abans i amb més intensitat, amb la qual cosa s’ha ressentit més el consum de les famílies. Però només sembla qüestió de temps que Europa també s’estrenyi el cinturó.

 

L’economia espanyola mostra símptomes d’estancament. El PIB espanyol únicament va créixer un 0,3 % en el primer trimestre de 2022, segons dades de l’INE. En gran part, aquest raquític increment es deu a la contracció del consum de les llars en un 3,7 %, la primera taxa negativa en el consum familiar en l’últim any.

Després d’una caiguda del PIB de gairebé un 11 % en 2020 a causa de la pandèmia, s’esperava una intensa reactivació econòmica a mesura que s’aixecaven les restriccions, però el creixement en 2021 es va limitar a un modest 5,1 % i les primeres dades de 2022 no conviden a l’optimisme: la majoria d’organismes internacionals, bancs i agències d’anàlisi ja estan revisant a la baixa les seves previsions de creixement per a enguany.

Malgrat la recuperació del mercat laboral, la incertesa ha frenat el consum intern. Com a conseqüència, les dades macroeconòmiques no han aixecat el vol en cap moment.

 

El llast de la inflació

A aquests dubtes sobre el futur de l’economia s’ha sumat en l’últim any un element molt més tangible: la inflació. La pandèmia va fer que els preus es continguessin durant 2020, que va acabar amb una reculada de l’IPC del 0,5 %. Tot i això, des de març de 2021 els preus han pujat amb força i de forma gairebé ininterrompuda.

El major increment es va produir al març d’enguany. En només un mes els preus es van disparar un 3 %, amb la qual cosa la taxa interanual va arribar al 9,8 %, la més alta des de mitjans dels anys vuitanta. Tot i que la tendència inflacionista s’ha moderat lleugerament a l’abril, amb un 8,3 %, continua tractant-se d’un percentatge que desincentiva el consum.

L’energia és la principal responsable d’aquests nivells d’inflació. Cal tenir en compte que el preu de l’electricitat ha augmentat entorn d’un 80 % en un any i els carburants més d’un 50 %. Es tracta d’increments molt superiors als d’altres països europeus, especialment en el cas de l’electricitat.

 

Risc de contagi europeu

Europa corre el risc de seguir els passos d’Espanya quant a la contracció del consum, ja que la bretxa inflacionària s’està estrenyent. Si bé la diferència entre la inflació espanyola i la mitjana de la Unió Europea a finals de 2021 era de l’1,3 %, a l’abril es va reduir fins al 0,9 %. I és que Europa no és aliena a l’encariment de l’energia, que ja li costa gairebé un 40 % més que fa un any.

Mentre que la inflació sembla haver tocat sostre a Espanya, és probable que continuï pujant a països com Alemanya, França o Itàlia, la qual cosa dificultaria encara més la recuperació de les grans economies europees.

No podem oblidar que l’estancament econòmic ja és un fenomen generalitzat a Europa. En el primer trimestre de l’any el PIB de l’eurozona només va créixer un 0,2 % i França, una de les locomotores de la Unió Europea, va sorprendre amb un PIB pla.

La situació pot complicar-se encara més, ja que s’espera una pujada del preu del diner per part del Banc Central Europeu al juliol. Aquesta mesura, destinada a frenar la inflació, refredarà encara més l’economia, amb la qual cosa Europa sembla condemnada a estrènyer-se el cinturó.

 

Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Diccionari de la inflació

1min lectura

Descobreix què volen dir els diferents conceptes vinculats a l’evolució de l’Índex de

Cultura

La inflació que ens tenalla

2min lectura

La inflació és una paraula que s’ha colat en el nostre dia a dia.

Economia

La inflació devalua els dipòsits bancaris

3min lectura

L’IPC de març es va situar en el 9,8%, la taxa més gran des de



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Anar un pas endavant sempre és positiu, O no…

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Tot depèn de la situació, però sempre va bé tenir una certa intuïció de que podrà passar o de com anirà…., encara que sigui només per parar el cop… Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!

      Fa 11 mesos
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Bona explicació del dia a dia👍

  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Bona informació, gràcies

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Com sempre, moltes gràcies a tu, Alícia, per ser-hi!!!

      Fa 2 anys
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article.

Deixa una resposta

App Store Google Play