Com ens afectarà la crisi immobiliària xinesa

L’esclat de la bombolla immobiliària a la Xina pot suposar un cop dur per a la ranquejant economia mundial. Cal tenir en compte que la Xina suposa una cinquena part del PIB mundial i gairebé un terç del creixement de l’economia global, així que la greu crisi d’un sector com l’immobiliari, amb un pes enorme en la seva economia, és ja un problema de dimensions globals.

 

El sector immobiliari i les indústries associades suposen prop del 30 % del producte interior brut (PIB) de la Xina, gairebé el doble que a països com els Estats Units. Els plans d’estímul fiscal i flexibilitat creditícia que van arrencar l’any 2008 per promoure el consum han provocat un creixement descontrolat del sector en els últims 15 anys, per la qual cosa el Govern va decidir prendre mesures fa dos anys per a desinflar l’enorme bombolla immobiliària.

Una d’elles era obligar els promotors a complir estrictes indicadors de salut financera per poder obtenir préstecs dels bancs i altres institucions financeres amb un doble objectiu: d’una banda, frenar l’especulació per a reduir els preus i tornar a fer accessible l’habitatge a les classes mitjanes i, per l’altra, reduir el pes del sector immobiliari en l’economia xinesa.

La realitat és que molts promotors acumulaven deutes enormes. Com no han pogut demanar préstecs amb les noves normes, el sector s’ha trobat amb greus problemes de liquiditat. Les dificultats per les quals estan travessant grans grups, com Evergrande o Kaisa Group Hòldings, i la fallida de moltes constructores posen de manifest l’abast de la crisi.

 

La revolució de les hipoteques

En els últims mesos, el tancament o la falta de liquiditat d’aquestes constructores ha portat al retard o a la paralització de moltes promocions, així que desenes de milers de compradors han decidit negar-se a continuar pagant les quotes dels seus préstecs. I això suposa un greu problema per al sistema financer. Els préstecs afectats per aquestes protestes podrien ascendir a 145.000 milions d’euros, segons la consultora S&P Global Ràtings, i altres analistes fins i tot calculen que l’import podria ser major.

Tota aquesta situació ha portat al fet que en menys d’un any el preu dels immobles hagi caigut fins a un 30 %. I l’economia xinesa pateix les conseqüències de la paralització del mercat immobiliari. L’escenari comença a semblar-se molt al d’Europa i els Estats Units a partir de 2007, amb la creació de ciutats i aeroports fantasma, així que els dirigents xinesos s’esforcen per contenir el que podria ser el major enfonsament immobiliari mai vist en el món. Les seves conseqüències podrien marcar l’evolució econòmica mundial en la propera dècada.

De moment, en el segon trimestre de l’any Xina va créixer només un 0,4 % respecte al mateix període de l’any anterior, quan la previsió era que augmentés un 1 %. I si comparem el PIB amb el del primer trimestre, es va produir una reculada del 2,6 %.

A més de la crisi del sector immobiliari, en aquestes dades han pesat molt la política de “zero covid”, que ha provocat grans restriccions de mobilitat i problemes de producció, així com la caiguda de la demanda exterior per la recessió que plana sobre l’economia global. Com a conseqüència, l’atur entre els joves ja s’acosta al 20 %.

 

Vents de crisis

Tot apunta al fet que la situació empitjorarà. Si bé el país ha augmentat la seva quota de fabricació mundial des que va començar la pandèmia, la demanda exterior sembla que caurà en picat en els pròxims 12 mesos a causa de la recessió global.

D’aquí l’enorme paquet de mesures presentat pel Govern a l’agost, que inclou la inversió de 300.000 milions de iuans (44.000 milions d’euros) en infraestructures, una ampliació dels préstecs als governs locals per valor de 500.000 milions de iuans i la rebaixa dels tipus d’interès.

Cal tenir en compte que la Xina suposa gairebé una cinquena part del PIB mundial i el seu creixement representa gairebé un terç del creixement global, així que l’alentiment del gegant asiàtic pot provocar greus problemes estructurals en el sistema global. A més, mentre que en l’anterior crisi financera global Xina va ajudar al rescat de l’economia amb la compra d’ingents quantitats de deute públic d’altres països, aquesta possibilitat serà ara molt improbable.

En un estudi realitzat l’any 2019, la Reserva Federal dels Estats Units estimava que una caiguda del 8,5 % del PIB de la Xina provocaria un descens del 3,25 % en les economies avançades i de gairebé el 6 % en les emergents.

 

Una tardor difícil

Xina afronta amb moltes incerteses el Congrés del Partit Comunista que es farà a la tardor, en el qual s’espera que l’actual president, Xi Jinping, sigui triat per a un tercer mandat. En aquest mandat, haurà de fer front a greus problemes estructurals, la desacceleració del creixement per la reducció de la demanda exterior i una alta taxa de desocupació entre els joves. Fins i tot podria haver d’afrontar la marxa de moltes empreses estrangeres que operen al país.

Igual que Europa es constipa quan Alemanya esternuda, les malalties de tot el món s’agreujaran si l’economia xinesa perd el seu vigor.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

La Xina i els EUA, rivals davant la crisi global

7min lectura

Les dues grans potències mundials, la Xina i els Estats

Economia

Estats Units ja està en recessió

5min lectura

Nombroses economies avancen inexorablement cap a la

Economia

Consells per a afrontar una recessió econòmica

5min lectura

Cada cop més experts vaticinen una recessió, que podria



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Josep RosJosep Ros says:
    Josep

    El món del crèdit, el món del deute.Aixi és el sistema

    • Mònica Cornudella says:

      Així és, Josep! Malauradament la Xina també ha caigut en el parany i malauradament ens arrossegarà, ja que no podem oblidar que la Xina és una cinquena part del PIB Mundial… Gràcies pel teu comentari!

      Fa 2 anys
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Un molt bon article.

    • Pilar Oltra Vigueras says:

      Moltes gràcies Manuel, sempre cercant la informació més actualitzada i contrastada, un plaer tenir-te per La Plaça.

      Fa 2 anys
  4. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Mig món enlluernat pel desenvolupament econòmic de la Xina i resulta que l´ídol tenia peus de fang i poca memòria si ha caigut en el mateix parany que el món occidental fa 15 anys. Es allò de jo soc més llest i a mi no em passarà. El problema és que ens arrossegarà a tots

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Molt cert Mercè, sempre a mercè dels poderosos, a veure com anirà tot. Cal organitzar-se i preveure, així cuidem als nostres. Salut!

      Fa 2 anys
  5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Vaja sembla q xina a pesar d’autonomenar-se “comunistes” també són víctimes de l’excés de capitalisme. La moda del consum capitalista no té aturador…ens caldrà anys i decades o lustres fins q l’esser humà aprengui d’un cop per totes que l’excés de consum passa factura…esperem que ho aprenguem abans de que sigui massa tard

Deixa una resposta

App Store Google Play