Estats Units ja està en recessió

Nombroses economies avancen inexorablement cap a la recessió. De moment, ja ha arribat als Estats Units, que acumula dos trimestres seguits amb un creixement negatiu. I s’espera que en els propers mesos arribi a l’Eurozona i altres països desenvolupats.

 

Bona part de les principals economies del món entraran en recessió en els pròxims mesos si no ho han fet ja, com succeeix amb Estats Units, que ha encadenat dos trimestres de contracció del seu Producte Interior Brut (PIB). Entre els afectats estarien l’Eurozona, el Canadà, el Regne Unit, el Japó, Corea del Sud i Austràlia, segons un informe del proveïdor de serveis financers Nomura que recull la CNBC.

La situació d’aquestes economies s’agreuja mes a mes per les agressives polítiques monetàries dels bancs centrals, que intenten controlar la inflació apujant amb força els tipus d’interès. Com a conseqüència, l’economia tendeix a alentir-se, ja que el finançament per a empreses i famílies s’encareix. Comprar un habitatge, un cotxe o qualsevol altre bé a terminis resulta cada vegada més costós.

 

Els Estats Units, ja en recessió

L’economia d’aquest país encadena dos trimestres consecutius amb reculades en el seu PIB, per la qual cosa tècnicament ja ha entrat en recessió. En el primer trimestre de l’any es va contraure un 0,4 % i en el segon, un 0,1 %.

Cal tenir en compte que la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units va apujar el tipus d’interès oficial 0,75 punts tant al juny com al juliol, i no descarta un altre augment “inusualment alt” al setembre segons com evolucioni la inflació. I la cosa no pinta gaire bé perquè l’IPC interanual es va situar al juny en el 9,1 %, el major percentatge en més de 40 anys, i al juliol va ser del 8,5 %.

En aquest context inflacionari, molts analistes consideren que la recessió es podria allargar fins l’any 2024 per la necessitat de seguir apujant els tipus d’interès, com ja va fer Paul Volcker a principis dels anys vuitanta a costa d’uns nivells de desocupació que van arribar a superar el 10 %. En aquest sentit, Bank of America preveu que l’atur augmentarà del 3,6 % al 4,6 %.

S’espera que la feblesa de l’economia dels Estats Units es contagiï al Canadà, que entraria en recessió en el primer semestre de 2023.

 

Europa segueix els passos dels Estats Units

L’evolució dels Estats Units és molt important per a Europa pel poder d’arrossegament de la primera economia mundial. Com indica Bloomberg, Goldman Sachs estima que l’Eurozona entraria en recessió a final d’any, després de contraure’s el PIB un 0,1 % en el tercer trimestre i un 0,2 % en el quart.

En aquest sentit, l’índex compost de gestors de compres, que mesura l’activitat manufacturera, va caure a l’agost de 49,9 a 49,2 punts, el seu nivell més baix en 18 mesos. Alemanya va patir el descens més intens dels últims dos anys i a França l’activitat es va reduir per primera vegada en un any i mig. La caiguda de la demanda fa que el sector manufacturer continuï acumulant productes acabats que no es venen.

En l’Eurozona podria produir-se una situació d’estagflació, amb una caiguda del PIB de fins al 4 % i una inflació amb xifres pròximes al doble dígit, que assolirien el seu pic a l’octubre d’enguany, segons Moody’s.

Alemanya i Itàlia podrien veure’s especialment afectats per l’alentiment econòmic. En el cas dels italians, influirà negativament la inestabilitat política, mentre que per als alemanys serà fonamental l’evolució del flux de gas rus, ja que d’ell depèn gran part de la seva indústria.

El ‘Brexit’ no salvarà de la recessió al Regne Unit. El Banc d’Anglaterra estima que el PIB britànic començarà a contreure’s en l’últim trimestre de l’any i que continuarà descendint fins al quart trimestre de 2023. Pel camí hi haurà noves pujades de tipus d’interès i la inflació podria arribar a superar el 13% a l’octubre d’enguany,

 

Incertesa a Catalunya

Per sort, l’economia catalana estaria entre les menys afectades de l’Eurozona. De moment, el PIB continua creixent, amb un avanç de l’1,5 % en el segon trimestre de l’any, tot i que no es pot passar per alt la caiguda de l’activitat en el sector industrial, molt afectat per l’augment de costos de les matèries primeres i de l’energia. I tampoc la destrucció d’ocupació al juliol i agost. Són dades que no conviden a l’optimisme.

D’altra banda, el Banc d’Espanya ja ha constatat l’enduriment de les condicions de finançament a les llars i a les empreses. El regulador bancari adverteix en un informe d’una “contracció de l’oferta de crèdit a les pimes en els pròxims mesos”, mentre que “les peticions de préstecs per a adquisició d’habitatge haurien continuat creixent” malgrat l’augment dels interessos.

 

Llums i ombres del gegant xinès

La seva situació no és idíl·lica, però la Xina es manté de moment allunyada de la recessió, tot i que el seu PIB es va contraure un 2,6 % en el segon trimestre de l’any a causa dels confinaments. Cal tenir en compte que al març i abril es van imposar tancaments totals o parcials en els principals centres del país.

D’altra banda, en contra de la tendència general, el Banc Central de la Xina va decidir baixar per sorpresa les seves taxes d’interès per aportar una mica d’oxigen a l’economia. En termes interanuals, l’economia de la Xina va créixer un pírric 0,4 % en el segon trimestre, molt per sota de l’1 % estimat pels experts.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

11 consells per a afrontar una recessió econòmica

5min lectura

Cada cop més experts vaticinen una recessió, que podria

Estalvis

Diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat “una crisi històrica”.

Management

Gestió emocional en temps de crisi econòmica

2min lectura

La incertesa que acompanya les crisis econòmiques pot tenir



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gràcies per l’article

  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article!!!

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que t’hagi agradat, Manel. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play