11 consells per a afrontar una recessió econòmica

Cada cop més experts vaticinen una recessió, que podria materialitzar-se en els pròxims mesos. Des d’11Onze t’oferim 11 consells per a preparar-te amb garanties davant la possibilitat d’una nova crisi.

 

El creixement del PIB a Catalunya es va frenar en sec en el primer trimestre de 2022, amb un avanç de tan sols un 0,1%. Estem en l’avantsala d’una recessió?

La veritat és que, amb els grans bancs centrals apujant o preparant pujades dels tipus d’interès per a frenar la inflació, el refredament de l’economia està assegurat. I no es pot descartar que apareguin símptomes de congelació econòmica. Més si tenim en compte la crisi energètica mundial i els problemes en les cadenes de subministrament. Cada cop més experts apunten a una contracció econòmica en qüestió de mesos.

Amb l’abrupta recessió pandèmica gairebé sense acabar de digerir, faries bé de preparar les teves finances per a afrontar una nova travessia pel desert. Aquí tens alguns consells per a que el possible canvi de cicle econòmic no t’enxampi a contrapeu. Si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és que tot pot canviar dràsticament d’un dia per l’altre.

 

Onze consells d’11Onze

  1. Analitza la teva situació financera. Calcula quin és el teu patrimoni, els teus ingressos mensuals i quina part de les teves despeses són fixes i variables, així com quant podries reduir el teu pressupost de despesa en cas de necessitat. Si ets empresari, preveu també què succeiria si els teus ingressos caiguessin dràsticament.
  2. Redueix els teus deutes. És important no encarar una crisi amb un volum de crèdit elevat perquè els nostres ingressos es poden veure minvats. A més, tingues en compte que tot apunta al fet que les quotes dels crèdits i les hipoteques amb interès variable s’encariran en els pròxims mesos. Si tens un elevat nivell d’endeutament a curt termini, millor renegociar-lo per a que no t’asfixiï. I si ets tu el creditor, intenta accelerar la devolució per a evitar la morositat.
  3. Planteja’t noves fonts d’ingressos. Quants més pagadors tinguis, més probable serà conservar part dels ingressos si arriba una crisi. Si treballes per compte d’altri, planteja’t la possibilitat de realitzar col·laboracions puntuals amb altres persones o empreses, o fins i tot impartir classes.
  4. Reconsidera les compres i les despeses prescindibles. Una mesura de pur sentit comú és no estirar més el braç que la màniga. Valora què necessites de veritat i de què pots prescindir en un context tan volàtil com l’actual. I això és especialment rellevant per a béns i serveis amb un cost elevat, com un habitatge, un cotxe o unes vacances a l’altre extrem del món.
  5. Augmenta la disponibilitat de diners líquids. Sempre està bé tenir un coixí financer, però és especialment recomanable si s’apropen temps de vaques flaques. Per a quants mesos donaria el teu fons d’emergència si les coses anessin maldades? Ajusta-ho a les teves circumstàncies. No és el mateix si ets empresari, autònom o treballador amb dret a atur.
  6. Destina part de la inversió a actius líquids. És important que una part de les nostres inversions es puguin convertir en diners fàcilment. D’aquesta manera, ens garantim efectiu disponible en cas de necessitat. Dit d’una altra manera, és un mal moment per a invertir tot els teus diners en el mercat immobiliari. Si arriba una crisi i necessites diners amb urgència, hauràs de malvendre perquè els immobles no són actius que es venguin immediatament pel seu valor de mercat.
  7. Diversifica la inversió. És una mesura fonamental en qualsevol cicle econòmic. Ningú pot garantir què passarà amb l’economia o amb un sector concret, per la qual cosa diversificar la inversió sempre ajuda a reduir el risc. Es tracta de no posar tots els ous a la mateixa cistella. D’altra banda, les crisis sempre ofereixen grans oportunitats per a fer negoci amb els diners que no posis al fons d’emergència.
  8. Pensa a llarg termini. Evita que la voràgine del mercat guiï els teus moviments d’inversió. Aprèn a distingir les fluctuacions conjunturals de les estructurals i situa el punt de mira de la teva estratègia d’inversió en el llarg termini. No has de preocupar-te si un actiu que és clarament una tendència de futur veu reduït el seu valor puntualment.
  9. No et deixis portar per l’emoció. Igual que has d’evitar les compres impulsives, també has d’eliminar l’emoció, quan no el pànic, de les teves decisions d’inversió. I assumeix les pèrdues. De vegades ens resistim a desfer-nos d’un actiu que està baixant perquè psicològicament no som capaços d’assumir la pèrdua. Cal prendre les decisions racionalment i, si la lògica del mercat ens diu que aquest bé continuarà caient a llarg termini, és millor perdre la meitat que perdre-ho tot.
  10. Preveu els diferents escenaris possibles i realitza plans de contingència. És recomanable tenir previstos plans A, B i fins a C segons la profunditat de la recessió i la severitat amb la qual ens colpegi. Així tindràs clar de quins recursos disposes per a adaptar-te a qualsevol circumstància.
  11. Millora la teva ocupabilitat. La formació contínua ja s’ha convertit en un requisit del mercat laboral, però resulta especialment rellevant en una crisi econòmica, ja que les empreses tendeixen a fer retallades en les seves plantilles i la competència per cada lloc s’aguditza. Pensa en la gran quantitat d’ERO i ERTO que es van realitzar durant la pandèmia.

Trobaràs tot el que necessites saber sobre les recessions en el següent curs gratuït.

La recessió econòmica

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Com ens afecta l’encariment del diner?

6min lectura

Els Estats Units acaben d’apujar els tipus d’interès i s’espera que

Economia

L’interès del deute, en màxims des del 2015

5min lectura

El deute públic a Europa està en màxims històrics i els interessos

Estalvis

Com reacciona l’or en les grans crisis?

2min lectura

L’or físic és considerat un valor refugi no perquè ho diguem a



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Bons consells gràcies

  4. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Bons consells. Gràcies.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Moltes gràcies per les teves paraules i pel teu comentari, Pere!!!

      Fa 2 anys
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bons consells, ara falta ser capaços de dur-los a bon port.
    Gràcies equip 11Onze per aquests consells.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs sí, és així mateix… Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play