Gestió emocional en temps de crisi econòmica

La incertesa que acompanya les crisis econòmiques pot tenir greus conseqüències psicològiques per les persones que l’estan patint. Lara de Castro, de l’equip de Recursos Humans d’11Onze, ens dona uns consells de com mantenir la nostra salut emocional davant de situacions adverses.

 

Totes les crisis venen seguides d’un procés de recuperació, però d’uns anys ençà sembla que anem enllaçant crisi rere crisi. Tot just quan ens recuperàvem de l’impacte de la pandèmia, ens trobem enfront d’una desastrosa situació econòmica i geopolítica que pot empitjorar en qualsevol moment i culminar en una recessió a finals d’any.

Les conseqüències pel nostre benestar emocional es van fer paleses durant el confinament, i la crisi econòmica no fa més que afegir llenya al foc a la simptomatologia d’estrès, ansietat i depressió acumulada per una gran part de la població. Com apunta de Castro, “els esdeveniments vitals estressants poden comportar una malaltia per l’ésser humà”.

Enfocar-nos en les coses que podem controlar

Malgrat el malestar que puguem sentir, mantenir la calma i centrar-nos en els aspectes de la nostra situació personal que podem millorar, és clau a l’hora d’evitar la saturació emocional provocada per un estrès mantingut en el temps. 

De Castro ens insta a reinventar-nos, “diversifica i creix, tan personal com professionalment”, sense oblidar-nos de la importància d’una bona xarxa social “fonamental per descarregar l’estrès a nivell personal”, envoltant-nos d’aquelles persones amb les quals ens sentim bé.

I encara que pot semblar evident davant d’una crisi econòmica, la planificació de l’estalvi pot evitar estrès innecessari. Com explica de Castro, “hem d’intentar no crear necessitats absurdes” i recordar que “no és més ric qui més té, sinó qui menys necessita”.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

L’huracà de les calamitats

3min lectura

La crisi energètica, una inflació desbocada, un deute públic de

Economia

Com evitar les compres impulsives?

3min lectura

Ara que ve el Black Friday i el Nadal, més val que ens

Economia

Independència econòmica

6min lectura

“Independència econòmica és que no depens de ningú ni deEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  No és moment de somnis ens cal anar en compte amb les passes que donem i cap on les dirigim

 3. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
  Carme

  La frustració és gran quan veus que qui realment mana ,no tenen cap interes per les persones. Suposo que per això la majoria no volen saber realment el que passa.

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Si Carme, compartim la frustració i per això des del millor de les perspectives volem que se sàpiguen les coses i es comenci a veure quines són les filigranes que es teixeixen amb un sol propòsit, sense pensar en les persones. PROU!

   Fa 2 anys
 4. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Exactament calma, anem veient com va anant tot amb la confiança i preparació que l’equip d’onze ens està transmetent, fent efectives les seves recomanacions.

 5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  El q se’ns ve a sobre, crec q ens sobre pasarà a tots, serà molt bèstia. Si no vaig errat el default d’Espanya serà el 2024, amb el q això comportarà, però aquest hivern ja patirem la crisi energètica. No ens queda un altre q preparar-nos donat q els rics seràn més rics i els pobres més pobres, la clase mitja desapareixerà. El nostre confort i benestar està en risc.

  • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
   Càrol

   Bon anàlisis, Manel, tot apunta al que descrius. Val més estar preparats…

   Fa 2 anys
 6. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Calma i res d’ atacs de nervis 👌

  • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
   Càrol

   Efectivament, Mercè. Som conscients que és fàcil de dir i més complicat de portar a terme, però ho podem fer!

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play