Com es calcula el subsidi d’atur el 2024?
El càlcul de la prestació per desocupació aquest any segueix les mateixes pautes del 2023. La quantia diària que es cobra és el 70% de la base reguladora durant els primers 180 dies de prestació i després baixa al 60%. Però com queda el subsidi d’atur per les persones que ja han esgotat o no tenen dret a la prestació?
La prestació per desocupació per a aquells treballadors que compleixin una sèrie de requisits marcats pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) no canvia respecte al 2023. La quantia de la prestació contributiva depèn de les bases de cotització a la Seguretat Social per contingències professionals, durant els 180 últims dies cotitzats, sense tenir en compte les hores extraordinàries. D’aquesta manera, es cobra és el 70% de la base reguladora durant els primers 180 dies de prestació i baixa al 60% a partir del dia 181.
Si vols saber quant cobraràs o l’atur que tens acumulat, ho pots consultar a la seu electrònica del SEPE. A la secció de Consultes hi pots veure l’estat de la teva prestació per desocupació, sol·licituds, última prestació, rebuts de nòmines i denegacions. Per accedir a aquest servei és necessari identificar-se amb certificat digital, DNI electrònic, usuari i contrasenya obtingut a través del sistema Cl@ve o pin al telèfon mòbil. Recorda que serà necessari haver cotitzat un mínim de 360 dies en els sis anys anteriors.
Per norma general, l’atur es cobra el dia 10 de cada mes, però es pot allargar fins al dia 15 si hi ha un cap de setmana o un dia festiu que retardin el pagament. Des de la pandèmia de la Covid-19, algunes entitats bancàries avancen el pagament de l’atur perquè els seus clients puguin rebre abans els diners.
La quantia mínima que es pot cobrar d’atur és de 560 euros mensuals per a persones sense fills a càrrec i de 749 euros mensuals per a persones amb fills a càrrec. Mentre que la quantia màxima és de 1.225 euros mensuals per a persones sense fills a càrrec, de 1.400 euros mensuals per a persones amb un fill a càrrec i de 1.575 euros mensuals per a persones amb dos o més fills a càrrec.
La reforma del subsidi per desocupació
Aquest dimecres passat, l’executiu de Pedro Sánchez veia com el vot de Podemos li tombava el decret llei amb què volia reformar el subsidi d’atur que cobren les persones que ja han esgotat o no tenen dret a cobrar la prestació i que havia d’entrar en vigor al juny. L’argument principal que esgrimia Podemos per no donar suport a la reforma és que implica una retallada per als treballadors de més de 52 anys que en esgotar la prestació passen a cobrar un subsidi.
Així doncs, la resta d’elements que componen la reforma tampoc entren en vigor, amb el que no es produirà de manera immediata una pujada dels subsidis com estava previst. Ara s’haurà de tornar a redactar el text i obrir les negociacions amb els diferents grups parlamentaris. Els nous canvis en la reforma hauran de ser comunicats i consensuats amb la Comissió, que ha de donar llum verda a cadascuna de les reformes aprovades.
Per tant, el subsidi es queda en els 480 euros actuals, en comptes del que es recollia a la reforma: 570 els primers sis mesos i 540 els sis mesos següents, per al cap d’un any tornar a ser de 480 euros. A més, s’ampliava el dret a cobrar-lo als menors de 45 anys sense càrregues familiars. Tampoc passa a ser un subsidi compatible amb l’ocupació durant 180 dies, com contemplava la nova normativa, ni s’elimina el mes de retard que hi havia entre la fi de la prestació i l’inici del subsidi. Aquí pots consultar els requisits específics per casos concrets.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies
Gràcies a tu, Joan!!!
Bon resum atès que aquesta mena d’informacions surten als mitjans a trossos, sense continuïtat I normalment esbiaixades pel “color” del periodista, tertulià o opinador de torn.
Tens raó, Mercè, hi ha moltes notícies, les que són importants, que són redactades de tal manera, perquè et sigui complicat desxifrar exactament el que volen dir, està fet expressament i de la mateixa manera que estan escrites les sentències o resolucions judicials, el BOE, el DOGC, les multes i sancions administratives… Ho compliquen tot perquè no s’entengui del tot bé i sigui complicat saber exactament el que volen dir, i sobre tot fer recursos. Moltes gràcies pel teu comentari!