“Les CBDC amenacen les llibertats fonamentals”

Els reguladors ens volen vendre la imatge que les monedes digitals vinculades als bancs centrals empoderaran a la ciutadania, però des d’11Onze ja fa temps que avisem que la realitat sembla caminar en direcció contrària. Un think tank amb seu a Washington DC acaba de publicar un informe alertant que les CBDC suposen una amenaça per les nostres llibertats fonamentals.

 

Els projectes per introduir monedes digitals emeses pels bancs centrals (CBDC, per les seves sigles en anglès) s’estan estenent per tot el sector bancari mundial. A diferència de les criptomonedes com el Bitcoin, les CBDC no estan descentralitzades, sinó que estan controlades pel banc central del país emissor. Aquestes monedes digitals estaran subjectes a les mateixes regulacions que les monedes tradicionals i estan pensades per consolidar el control governamental sobre els sistemes de pagament, ara amenaçat per l’auge de les criptomonedes.

Els proponents de les CBDC argumenten que millorarien l’eficiència i seguretat de les transaccions financeres, reduint els costos de les transaccions per a empreses i consumidors en comparació amb els diners fiat.  Per altra banda, defensen que podrien ajudar a reduir l’economia submergida, ja que serien menys anònimes que les criptomonedes i, al contrari que els diners en efectiu, són totalment controlables per l’Estat. A més, diuen, fomentarien una major inclusió financera, permetent un accés més fàcil i segur als productes bancaris.

En aquest context, un informe recentment publicat per l’Institut Cato, un think tank amb seu a Washington DC, analitza els riscos de les monedes digitals emeses pels bancs centrals i arriba a la conclusió que “les CBDC amenacen les llibertats fonamentals”, ja que “molts dels beneficis potencials anunciats pels seus defensors no resisteixen l’escrutini” i que el Congrés dels Estats Units hauria d’oposar-se a qualsevol pla governamental d’emetre una CBDC.

Desestabilització del mercat lliure, més control i menys privacitat

Segons l’estudi de l’Institut Cato, els principals arguments contra el desenvolupament d’una CBDC emesa pel govern dels Estats Units inclouen temors sobre la seva capacitat de rastrejar i controlar la ciutadania, la ciberseguretat i la possible desestabilització del mercat lliure. Concretament, el govern tindria un control sobre l’economia i sobre els nostres diners sense precedents.

Els experts analistes del think tank amb seu a Washington DC apunten que els partidaris de les CBDC que argumenten que millorarien la inclusió financera ignoren les innovacions que ja s’estan produint en el sector privat, així com el que realment volen els americans que no formen part de l’ecosistema bancari actual. Un sector de la població que en enquestes afirma no estar interessat a tenir un compte bancari perquè no té suficients diners, perquè vol protegir la seva intimitat o perquè desconfia dels bancs en general. Preocupacions per les quals una CBDC no representaria una solució, més aviat el contrari.

Així mateix, mentre reconeixen que una major rapidesa de liquidació del sistema de pagaments als Estats Units és una causa lloable, una CBDC no aportaria un benefici únic, ni tan sols addicional, en comparació amb els desenvolupaments existents actualment en el sector privat. Tanmateix, sí que suposaria una amenaça substancial per a la privacitat i la llibertat financera de la ciutadania, que s’han vist erosionades durant dècades.

L’institut vol deixar clar que “les lleis dissenyades per a lluitar contra el terrorisme, impedir el blanqueig de diners i recaptar impostos proporcionen al govern la capacitat de dur a terme una vigilància sense control sobre la informació financera”, però la introducció d’una CBDC podria significar, encara més, la fi de la poca protecció que encara li queda a la ciutadania, “ja que donaria al govern federal una visibilitat completa de totes les transaccions financeres mitjançant l’establiment d’un vincle directe entre el govern i l’activitat financera de cada ciutadà.”

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Agafa-ho o deixa-ho, però a 11Onze t’ho expliquem

5min lectura

Formar part de la comunitat 11Onze vol dir...

Economia

CBDC: utopia o distopia monetària?

5min lectura

Sigui quin sigui el futur dels diners, sembla que...

Finances

Nigèria vol forçar l’ús de la seva moneda digital

4min lectura

El Banc Central de Nigèria limita les retirades...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Article que em fa reflexionar sobre el control de les economies febles. Fa por…

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Totalment d’acord, els que manen ens volen tenir com els seus titelles i fer amb nosaltres, la societat en general, allò que els hi interessa. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

      Fa 1 mes
  2. Jesus Manuel Nuňez TizadoJesus Manuel Nuňez Tizado says:
    Jesus Manuel

    Ens tenen i ens tindran més agafats, bon article

  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Fa federattot plegat

  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Un bon advertiment. La gestió integral de l’economia en mans d’uns pocs en nom de *l’eficàcia”. Fa por.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Sí, Francesc. És una mica el que ja passa amb el paradigma actual, però encara més restrictiu en termes de llibertat financera i privacitat.

      Fa 1 any
  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Quelcom que podria ser bo,esdevindrà el gran hermano

Deixa una resposta

App Store Google Play