Els ‘booktubers’ catalans que et faran llegir

La pandèmia ha fet néixer nous lectors. Catalunya ha destacat a l’Estat com la regió on l’increment ha estat més pronunciat. Sense anar més lluny, durant el confinament, el 57% de lectors de llibres va llegir almenys una vegada per setmana. Potser per això han aflorat els ‘booktubers’, crítics literaris digitals que acumulen cada cop més seguidors. A 11Onze recopilem 14 perfils que val la pena seguir.

 

Els ‘booktubers’ catalans amb més èxit abracen un nínxol al voltant dels 2.000 seguidors per perfil. Però no ens podem oblidar dels que tenen un canal més modest, com Marta Cava, Els bookhunters, Traduint des de Calella, Lluctuber, Meyonbook, Laura Rubio o Llibres de Gont. Tots ells s’han convertit, en poc temps, en els grans prescriptors del món editorial en català, que els darrers anys ha reviscolat gràcies a l’obertura de noves llibreries i al naixement d’editorials especialitzades, sobretot en el llibre fantàstic, els clàssics catalans i estrangers i l’assaig. Tot seguit, trobareu alguns dels perfils més populars:

 1. Recomanacions de Llibres, de Marta Botet. A la Marta Botet, filla de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, l’apassionen els llibres gairebé tant com a la seva mare. Al voltant del món de llibre, fa recopilatoris i explica com funciona la indústria editorial. També fa ressenyes dels clàssics de la literatura catalana.
 2. Bookdragon Di, una fantasia juvenil. Amb més de 2.000 seguidors al seu compte de YouTube, el canal fa crítiques de llibres de fantasia i lectures juvenils. Hi trobem desenes de llibres, entre els quals clàssics de gènere, com ‘Dune’, i d’autors reputats com Stephen King i Jo Nesbo.
 3. La prestatgeria, la llibreria a casa. Llibres i desamor, interseccionalitat i feminismes, lectures i música, les dones dels escriptors famosos, lectures de batxillerat que sí que valen la pena… En lloc de llegir llibres, la Marta els devora, i ho fa amb passió, humor i mirada crítica. 
 4. La Mar de Llibres, navegar l’oceà literari. Quan va entrar a la vintena, aquesta altra Marta va decidir crear el seu canal propi, on aboca totes les seves dèries lectores. El món del llibre li ocupa hores de vídeos: sobre traduccions, reedicions, llibres que li han agradat, llibres que ha detestat, llistes de lectures per regalar… 
 5. Paraula de Mixa, l’entusiasme editorial. Amb vídeos molt ben editats, Paraula de Mixa no només ressenya llibres, sinó que al voltant del seu canal ha muntat tot d’activitats sobre el món editorial: des d’entrevistes amb autors, fins a clubs de lectura o tallers per ser una ‘booktuber’.
 6. Entrelletres, l’aposta pels lectors catalans. Aquest jove andorrà, Jan Arimany, ja és conegut entre els ‘booktubers’ per la seva editorial i el seu canal Trotalibros, on ressenya llibres en castellà i acumula una bossa de més de 25.000 seguidors. Des de fa un parell d’anys, coincidint amb la pandèmia, s’ha animat també a fer seguiment dels llibres publicats en català, i hi parla tant de clàssics com de novetats.
 7. Llig-me, traspassant la pantalla. La Irene Rodrigo va tenir un programa de llibres a la televisió pública valenciana i l’èxit l’ha portat a obrir el seu canal propi. Darrerament, ha engegat un club de lectura virtual per la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya, però també fa ressenyes de clàssics i llibres que són novetat.

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Els ‘youtubers’ catalans que has de conèixer

4min lectura

El compromís amb la llengua ha d’expandir-se per tots els canals

Cultura

La literatura de la Gen Z

4min lectura

La Carbonera és una llibreria situada al barri d’El Poble-sec de Barcelona.

Cultura

Els llibres en català sobre l’avarícia

7min lectura

Amb motiu del Dia Mundial de les Llibreries, a 11Onze ens hemEquip Editorial Equip Editorial
 1. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Un gran i bon pas pel català

  • Elisabet Porqueras Garcia says:

   Cal potenciar la nostra llengua, aquesta és una bona iniciativa! Gràcies, Alícia pel teu comentari

   Fa 2 anys
 3. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  No sé com, però aquestes informacions sobre youtubers catalans s’haurien de difondre més. Si a més a més són canals que aporten un plus cultural, no en queda cap dubte. Gràcies per apuntar-vos al “mica en mica s’omple la pica”

 4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Article ben trobat. Llegeixo força i em poden se útils alguns d’aquests canals

  • Mireia Sitjà López says:

   Gràcies, Francesc , ens alegra saber que t’hagi agradat. Seguim aprenent !

   Fa 2 anys
 5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play