La literatura de la Gen Z: polititzar el malestar

La Carbonera és una llibreria situada al barri d’El Poble-sec de Barcelona. Va néixer com a projecte cooperatiu ara fa quatre anys i, des d’aleshores, la resposta del barri ha superat qualsevol expectativa. En aquest nou capítol de ‘Persones’, ens expliquen que el seu objectiu era crear un projecte que anés més enllà d’una llibreria: crear una comunitat a través de la cultura. 

 

Cada generació veu i viu el món d’una manera diferent, i avui posem el focus en la generació Z, que engloba a tots aquells nascuts entre 1995 i l’any 2000. Parlem amb les impulsores de La Carbonera, Carlota Freixenet i Laia Salvador, per descobrir què i com llegeix aquesta generació, sovint estigmatitzada per la tecnologia, i fins i tot, infantilitzada, tal com denuncia Freixenet. La realitat és que part d’aquests joves ja tenen estudis universitaris finalitzats, formen part del mercat laboral i la concepció de lectura juvenil que se’ls atribueix queda molt curta, en relació amb les seves aspiracions reals.

 

Llegir menys, però llegir millor

Joseph Addison deia que la lectura és a la ment el que l’exercici és al cos. Així doncs, si som conscients de la importància d’entrenar el cos per guanyar salut, per què no fer-ho també amb la ment? Sigui com a refugi, com a anhel de llibertat o simplement com a passatemps, la literatura té un paper clarament actiu en les vides de la generació Z. Si una cosa els defineix, és la part pràctica amb què es prenen la vida i, segurament, el fet de créixer amb les facilitats que aporta la tecnologia hi té alguna cosa a veure. 

Amb la lectura passa una cosa semblant, i tal com expliquen a La Carbonera, la seva experiència els demostra que els joves llegeixen i molt, tot i que ha canviat el format respecte a altres generacions. Per davant de tot busquen la part pràctica, i això es tradueix en llibres breus, de no més de 200 pàgines. Tal com ens relaten, “d’aquests en poden arribar a llegir tres o quatre al mes, per tant, no estan llegint menys, estan llegint coses més breus però molt bones”.

Aprendre i créixer en comunitat

Ens expliquen que un dels projectes que han impulsat a La Carbonera és un club de lectura, que ha tingut una magnífica rebuda entre el públic Z, especialment entre les dones d’aquesta generació. Si bé la lectura és una activitat íntima, d’introspecció i fins i tot de creixement, el fet de compartir-ho obre nous horitzons de coneixement. Aconsegueixen, així, compartir opinions, sensacions i reflexions que esdevenen llavors per fer créixer en comunitat.

Al llarg del podcast, Freixenet i Salvador ens parlen d’alguns dels autors joves més destacats del panorama actual, com ara Andrea Abreu, Núria Bendicho, Laia Viñas o Pol Guasch. El tret comú per la majoria dels escriptors ‘zoomers’ és que “parlen de conflicte, i des del conflicte. Qüestionen en algun moment, posen en dubte coses i problematitzen”, explica Freixenet. I afegeix que hi ha una consciència diferent, són una generació que ha normalitzat situacions o contextos que en generacions anteriors s’estigmatitzaven.

Si voleu regalar cultura aquest Nadal, apunteu-vos els top vendes que ens recomanen a La Carbonera!

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Els llibres en català sobre l’avarícia

7min lectura

Amb motiu del Dia Mundial de les Llibreries, a 11Onze ens hem

Cultura

Llibres per a viatjar sense sortir de casa

5min lectura

La pandèmia ens ha pres la llibertat de viatjar físicament

Cultura

Visitant museus d’arreu del món des de casa

6min lectura

El British Museum, el Louvre, l’Hermitage… si aquest estiu noEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi

  Molt bona iniciativa. Jo recordo de estudiant que a Igualada hi havia una llibreria i la portava una àvia que pujava una escala de fusta per trobar-te un llibre. Era una canya l’àvia. La millor llibreria d’Igualada.

 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Em quedo amb la gent te criteri siguin zeta siguin boomers,i la recuperació del relat,bona iniciativa la carbonera

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia. Molt contents que t’agradi aquesta iniciativa. Ens veiem per la Plaça!

   Fa 3 anys
 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play