Bons governamentals o or: què és millor comprar?

L’or és considerat tradicionalment com el millor actiu per protegir-se de la inflació, una mesura fiable de cobertura contra el risc de perdre poder adquisitiu. Tanmateix, alguns inversors consideren els bons governamentals com una alternativa més segura on invertir els nostres diners davant la incertesa dels mercats. Analitzem els avantatges i desavantatges d’aquestes dues opcions.

 

Les compres d’or durant els últims tres anys han tingut un rendiment estel·lar amb màxims històrics pels inversors i han vist una pujada del 40% del seu valor. La condició d’actiu refugi, generalment atribuïda a l’or, s’ha confirmat gràcies a la incertesa causada per la pandèmia i a la subseqüent inflació, que ha penalitzat la rendibilitat d’altres actius. Un cop més, l’or ha proporcionat una valuosa cobertura enfront d’un futur incert.

Alguns economistes argumenten que l’or només augmenta en valor quan una moneda es devalua o en un context d’inflació elevada, i que no ofereix retorns adequats en altres escenaris de mercat. Mentre que és cert que l’or tendeix a augmentar de valor en èpoques d’inestabilitat financera o de devaluació de la moneda, no són els únics factors que incrementen la seva valoració per sobre de la mitjana. Per exemple, en el període des del 2013 fins al 2020, la inflació va ser molt baixa, i els efectes més nocius de la crisi i la inestabilitat econòmica ja s’havien superat a gran part del món, això no obstant, el valor de l’or va augmentar de manera constant.

Tanmateix, hem de tenir en compte que, si ens decantem per invertir en or a través d’un fons d’inversió o ETF, no tindrem possessió del metall preciós, fet pel qual perd gran part del seu valor intrínsec, i és un model que dona més versatilitat, però exigeix uns coneixements borsaris bàsics que requereixen intermediaris professionals del sector. Quan compres or físic, ets propietari del metall, mentre que invertint en or digital el que tens és un dret o una opció. A més, com que no es tracta d’un apunt comptable, no pot suspendre pagaments. A diferència d’altres actius financers, l’or sempre el podem tenir a mà.

 

Bons governamentals

L’atractiu més gran de comprar bons governamentals és que tenim assegurada certa rendibilitat, positiva o negativa, de la inversió. Això pot semblar contradictori, perquè de tota la vida, quan algú li presta diners a una altra persona, li cobra un interès i, per tant, a priori pot costar d’entendre que alguns bons cotitzin amb rendibilitat negativa.

Aquesta aparent incoherència és deguda al fet que alguns grans inversors busquen seguretat en valors refugi, com els bons governamentals, durant èpoques de turbulència dels mercats financers. La crisi del 2008, amb la fallida de Lehman Brothers i altres bancs, va posar de manifest que el Fons de Garantia de Dipòsits, que a Espanya cobreix 100.000 euros per client i entitat, no és res més que un premi de consolació, si parlem de dipòsits de milions d’euros.

Per tant, quan parlem de grups d’inversió amb grans quantitats de diners pot ser preferible comprar bons de països amb la màxima qualificació creditícia (AAA), fins i tot quan ofereixen una rendibilitat negativa, ja que, a diferència dels bancs, això ens garanteix la gran totalitat del nostre actiu. Tanmateix, pot haver-hi un motiu especulatiu: comprar deute amb rendibilitat negativa tot esperant que aquesta rendibilitat baixi encara més, de manera que el preu dels bons pugi.

Aquest és un escenari poc aplicable a l’inversor mitjà o petit, que tendeix a comprar títols emesos amb un valor nominal i que paga un interès determinat explícit sobre la inversió, trimestralment, semestralment o al venciment. I que, així i tot, també poden cotitzar al mercat borsari per oferir als inversors la possibilitat de vendre o comprar abans del seu termini.

 

Seguretat i rendibilitat

Abans d’invertir hi ha molts factors que hem de tenir en compte a l’hora de decidir quin actiu financer és el més adequat per a nosaltres. I és vital avaluar el risc que estem disposats a assumir i definir clarament els objectius d’inversió. Per norma general, com més rendibilitat té una inversió, més risc comportarà. I a la inversa: si volem una inversió molt segura, tindrem una baixa rendibilitat.

Els metalls preciosos, especialment l’or, trenquen una mica aquesta norma, amb rendibilitats molt elevades en temps de crisi econòmica, atesa la seva condició de valors refugi, i amb preus relativament estables quan hi ha menys demanda en èpoques de creixement econòmic. Però sempre mantenint una tendència a l’alça a llarg termini, que també bé acompanyada d’una gran liquiditat gràcies al seu valor intrínsec.

Per altra banda, el binomi rendibilitat-risc és evident si parlem de bons governamentals. Uns valors de renda fixa emesos per governs, i que són considerats lliures de risc sempre que estiguem parlant de països desenvolupats amb economies segures i solvents, i amb una probabilitat pràcticament inexistent que deixin de pagar els seus creditors. Tanmateix, sempre acompanyats de rendibilitats relativament baixes o inclús negatives en el cas d’Alemanya.

Aquesta baixa rendibilitat es pot veure afectada per la inflació, si tenim en compte que els cupons que paguen la renda fixa són nominals en el temps. Per tant, davant d’un augment de la inflació, baixa el seu valor real i la rendibilitat d’aquesta renda fixa també és menor. Aquest és un escenari on la compra d’or ens ofereix una millor protecció inflacionària, gràcies a una més elevada rendibilitat, tot mantenint una alta seguretat i liquiditat.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

L’or, el refugi davant les crisis

5min lectura

Davant d’una inflació que continua augmentant, la

Estalvis

Quina rendibilitat ofereix la banca?

2min lectura

Els interessos que ofereixen els bancs tradicionals pels estalvis

Estalvis

Invertir en metalls preciosos

4min lectura

Les inversions financeres sempre comporten riscos, però



Equip Editorial Equip Editorial
  1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Que bé em va anar aquesta informació a l’hora d’invertir

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Clar que sí, Alícia. Empoderar la Comunitat és clau per 11Onze. Seguim a La Plaça.

      Fa 6 mesos
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gràcies👍

  4. Daniela SimónDaniela Simón says:
  5. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
    Ricard

    Molt Bona idea

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Gràcies, Ricard. Estigues atent a La Plaça que les novetats s’acosten. Seguim a La Plaça!

      Fa 2 anys
  6. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Gràcies per les iniciatives. Gràcies per la informació.

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Gràcies, Pere per seguir-nos i llegir-nos! Seguim a La Plaça.

      Fa 2 anys
  7. Rosa Pinadella DinaretRosa Pinadella Dinaret says:
    Rosa

    Veurem com evoluciona…

  8. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Esperant amb il·lusió q arribi la propera setmana, per veure les diverses formes d’inversió en or e invertir en alguna d’eles

  9. Josep Maria Asbert de PabloJosep Maria Asbert de Pablo says:
    Josep Maria

    Espero ilusionat! Una pregunta: També articulareu algún canal per invertir en criptos? els profans tenim por de Fer-ho sols. Gràcies i salut!

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Encara no et podem respondre aquesta pregunta, Josep Maria, però en prenem nota. Gràcies per plantejar-ho!

      Fa 2 anys
  10. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  11. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Atent a veure com es fa una inversió en or físic

  12. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Que benvinguda,aquesta informació abans de com podem comprar or,està clar or físic, la pregunta és com es fa per no tenir-ho a casa?
    Gràcies

    • Lels says:

      Gràcies, Alicia, els pròxims dies explicarem les diferents formes de custòdia de l’or per no tenir-ho a casa.

      Fa 2 anys
  13. Josep RouraJosep Roura says:
    Josep

    Llavors, si comprem or, ha de ser físic, oi? Perquè sinó, llavors és millor comprar bons? I si el comprem físic, quan ens faci falta vendre’l, on ho podem fer? A 11 mateix?

    • Lels says:

      Gràcies, Josep pel teu interès, aviat anunciarem totes les condicions d’aquest nou servei pels nostres clients

      Fa 2 anys
  14. James SeneJames Sene says:
    James

    👌🏿👍🏿

Deixa una resposta

App Store Google Play