Invertir en metalls preciosos, refugi de l’estalvi

Les inversions financeres sempre comporten riscos, però si volem rendibilitzar els nostres estalvis sense desvincular-nos de les inversions, els metalls preciosos, considerats valors refugi, són una bona opció de poc risc. T’expliquem per què poden ser una bona alternativa d’inversió en temps de crisi.

 

La inversió es mou per un conjunt de forces econòmiques i polítiques que conflueixen per determinar la seva rendibilitat. Per norma general, com més potencialment rendible sigui una inversió, també vindrà acompanyada d’un risc implícit més elevat. Tanmateix, en un context econòmic mundial marcat per la incertesa, és d’esperar que alguns inversors pensin a protegir el seu capital amb l’adquisició de valors refugi com els metalls preciosos.

Davant d’una inflació que continua augmentant, els metalls preciosos, com per exemple l’or, ofereixen una protecció inflacionista única basada en el seu valor intrínsec, que no comporta risc de crèdit i no pot inflar-se. Això és veritat sempre que estiguem parlant de comprar ‘or físic’, però no és el cas si comprem ‘or paper’, a través de fons d’inversió, o altres modalitats, en dòlars, euros o qualsevol altra moneda que sí que es pot veure afectada per la inflació.

Dit això, una inversió significativa en or, o qualsevol altre metall preciós físic, pot resultar massa costosa a causa de les despeses transaccionals i d’emmagatzematge, per la qual cosa els fons d’inversió amb derivats o accions d’empreses mineres ens poden ser, a la pràctica, més convenients i versàtils a l’hora de diversificar la nostra cartera d’inversions.

 

En quin metall preciós invertir?

El sistema de divises de canvis fixos vinculats a l’or es va trencar el 1971 amb la fi dels Acords de Bretton Woods. No obstant això, l’or continua sent l’actiu refugi per excel·lència i un dipòsit de valor sense parangó que té tendència a revalorar-se quan hi ha incertesa en els mercats. 

La plata és un metall molt més comú que l’or i amb un valor fins a 100 vegades inferior que el seu germà daurat, per tant, és més assequible i fàcil d’adquirir i vendre. La seva volatilitat és més elevada, però molt més estable que les divises, accions o bons, i també és considerat un actiu refugi per antonomàsia en cas de crisi econòmica.

Igual que la plata, el pal·ladi i platí són considerats metalls industrials, en aquest cas, especialment per a la indústria automobilística en forma de catalitzadors, o en processos industrials i electrònica. Tanmateix, es tracta de metalls que no tenen la mateixa facilitat de subscripció i que sovint requereixen grans aportacions i més coneixements financers.

 

Metall físic o a través de productes financers?

De la mateixa manera que l’adquisició d’un objecte de valor o una antiguitat és una compra que comporta poca complicació i està a l’abast de tothom que vulgui fer una petita inversió, l’or i la plata són igualment accessibles en format físic. No obstant això, és important comprar en un establiment que tingui el segell de la London Bullion Market Association (LBMA), que permet als particulars comprar i vendre or i plata amb unes mínimes garanties.

Si ens decantem per un fons d’inversió o ETF, hem de tenir en compte que no tindrem possessió del metall preciós, fet pel qual perd gran part del seu valor intrínsec, i que és un model d’inversió que dona més versatilitat, però exigeix uns coneixements borsaris bàsics que requereixen intermediaris professionals del sector. 

Encara que els metalls preciosos representen una via útil i efectiva per diversificar els nostres estalvis i inversions, i ens poden ajudar a obtenir liquiditat en cas de necessitat, és crucial avaluar el risc que estem disposats a assumir i definir clarament els objectius d’inversió, abans de tirar-s’hi de cap.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

ETF, la nova tendència d’inversió

3min lectura

Us apropem un nou concepte financer: els ETF o fons cotitzats.

Finances

Invertir o no, aquesta és la qüestió

5min lectura

Quan se’ns parla dels diners es comenta que són covards, que

Finances

Reps l’assessorament financer adequat?

5min lectura

Només un 13% dels clients reben assessorament financer de



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gràcies👍

  2. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Cal que anem informant-nos bé i tenir clar totes les possibilitats.perfecte l’article

  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Bona informació cal pensar-la bé per tal de madurar la decisió a l’hora d’invertir

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Exacta Alícia, important saber on hem d’invertir per fer-ho bé.

      Fa 2 anys
  4. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Interessant conèixer les opcions de que disposem.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs sí, Pere, sempre va bé saber-ho… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 2 anys
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Tindríem opció de comprar els metalls preciosos de forma física? En cas afirmatiu quin cost tindria el seu dipòsit/emmagatzematge?

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Això ja s’escapa de les inversions per internet… Penso que en aquest cas el millor seria contactar amb algú que es dediqués precisament a vendre, físicament parlant, or, plata o d’altres metalls preciosos, contactar amb ell i comprar-li directament la quantitat desitjada. Per guardar-lo es pot fer tot posant-lo a les caixes de seguretat que ofereixen els Bancs, o guardar-lo a la caixa forta de casa. Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys
  6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  7. Daniela SimónDaniela Simón says:
  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play