L’or, el refugi davant les crisis
Davant d’una inflació que continua augmentant, la resistència de l’or al llarg de la història com a dipòsit de valor refugi d’inversió no pot ser subestimada. Tanmateix, no és l’únic metall preciós en el qual podem invertir els nostres estalvis; la plata, el platí o el pal·ladi poden ser bones alternatives. Però quins metalls ofereixen més rendibilitat?
La capacitat dels metalls preciosos per a mantenir gran part del seu valor en situacions de crisi, i oferir una protecció inflacionista basada en el seu valor intrínsec, els converteix en una compra obligada si volem diversificar i rendibilitzar els nostres estalvis. No obstant això, trobem diferències en la rendibilitat que ens ofereixen diferents metalls. En aquesta anàlisi no fem previsions de futur, simplement ens centrem en l’evolució de les cotitzacions d’aquests quatre actius: or, plata, platí i pal·ladi, durant l’últim any i en els últims tres anys, per poder veure fàcilment quins han estat els més rendibles.
Evolució dels últims tres anys
L’històric de l’evolució conjunta dels metalls en els últims tres anys és molt positiu, fets atribuïbles a la pandèmia mundial, que provoca una escassetat de recursos en la indústria, l’increment de la inflació i la inestabilitat dels mercats.
L’or i la plata han experimentat un creixement per sobre del 40% atesa la incertesa econòmica provocada per la pandèmia i es consoliden com a valors refugi per antonomàsia en cas de crisi. Tanmateix, cal tenir en compte que els inversors tendeixen a augmentar la seva exposició a l’or i a la plata quan els tipus d’interès són baixos i la inflació alta per a protegir el valor dels seus diners, i davant la manca de pagament d’interessos. Una situació que es pot revertir si la inflació acaba sent transitòria i els tipus d’interès pugen.
La continuada demanda del platí manté la tendència a l’alça del seu valor amb quasi un 27% de revalorització, però el pal·ladi creix a un ritme espectacular d’un 75%, ja que és un metall escàs i molt demandat per la indústria. Tot tenint en compte la seva progressió, per a la inversió a llarg termini no és molt recomanat a causa de la seva volatilitat de preus, i al fet que la tendència cap a l’electrificació de la indústria de l’automòbil fa previsible menor demanda de catalitzadors.
Si ens fixem en el següent gràfic amb l’evolució del preu en els darrers tres anys, veiem que l’or s’ha revalorat més d’un 40% i la plata gairebé un 47%. Si tenim en compte que la inflació a Espanya el 2021 es va enfilar fins al 6,55%, podem afirmar que les persones que van comprar or i plata van evitar, amb escreix, la devaluació dels estalvis que han patit les persones que tenien euros al seu compte corrent.
Evolució de l’últim any
Durant el 2021, la fluctuació dels preus dels metalls preciosos ha estat diferent. Tots els metalls, excepte la plata, van registrar un augment de preu positiu, alhora que moderat. L’or és el més estable dels metalls, i les pujades i baixades del seu preu sempre tendeixen a l’estabilitat, però durant el primer trimestre de l’any va patir una davallada del seu valor. Una caiguda de preu lligada a l’estímul econòmic de 1.900 milions de dòlars per part de l’administració Biden, i que es repetiria cada vegada que el govern estatunidenc anunciava un nou paquet de mesures per combatre la pandèmia, però tanmateix finalitzant el còmput de l’any en positiu.
Malgrat la tendència alcista de la plata a inicis del 2021, aquesta va registrar una caiguda important de preu en el tancament de l’any, en contra de les prediccions, a causa de la disminució de la demanda industrial. Mentre que inicialment els preus del platí i el pal·ladi també es van desplomar a causa de l’escassa demanda de catalitzadors per a automòbils, gràcies a la caiguda de les vendes, el platí es va estabilitzar acabant l’any en positiu, i el pal·ladi va finalitzar l’any amb la tendència de creixement imparable que s’havia vist els anys anteriors.
Tant si ens decidim per un metall com un altre, cal tenir en compte que la rendibilitat històrica no és indicativa de la rendibilitat a futur i que qualsevol compra comporta cert risc de pèrdua de valor. Un risc que assumim comprem o no, metalls preciosos, perquè el valor dels diners que tenim al banc depèn directament de les decisions dels dirigents d’imprimir més moneda (devaluant la moneda en circulació) o no.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Gràcies
Gràcies a tu, per ser-hi i per seguir-nos, Joan!!!
Fins ara només heu esmentat la possibilitat de comprar or, però Jo no he llegit, encara, com i/o quan es podrà comprar altres Preciosos ( plata, platí, etc.)
Com tu dius Santiago, de moment tenim la campanya de l’Or, com que ets seguidor de La Plaça, quan surti una nova campanya de metalls preciosos, ho sabràs dels primers.
Gràcies
Gràcies a tu, Daniela!
Bon dia,
Trobo a faltar títol als gràfics. Tal com estan no se sap si reflecteixen l’evolució d’un metall en concret o del promig de valors de tots els metalls que esmenteu.
Al text es comenta la informació presentada als gràfics, però recollim el teu suggeriment. Gràcies, Olga, per ser-hi i per ajudar-nos a millorar!
Gràcies per donar opcions d’inversió. Quedo a l’espera de quan es podrà començar. Merci
A tu Ricard! Continua atent a La Plaça per saber-ho!
Tota inversió comporta els seus riscos. Gràcies per l’article i expectant en veure les diverses ofertes q ens oferireu. ✊✊
Gràcies, Manuel pel teu comentari i la teva expectació!
No obstant, hi ha discrepància que els metalls preciosos siguin una inversió, millor llegir-ho en aquest enllaç: https://finance.yahoo.com/news/gold-not-investment-not-inflation-081126966.html
Bona reflexió, Anselm!
L’or, com qualsevol altra matèria primera, és objecte d’inversions de tota mena (ETF, futurs, opcions, accions de companyies mineres, etc). En l’article del teu enllaç, s’està comparant constantment el valor de l’or amb el preu del dòlar i s’explica com una mateixa unça d’or va pujant de preu al llarg de les dècades, però que, malgrat això, com que el dòlar es deprecia, no és tan gran el guany.
A 11Onze oferirem compra d’or físic, perquè considerem que ofereix protecció enfront de la inflació i és una molt bona manera d’impedir que els nostres estalvis perdin valor per aquest motiu.
Perfecta l’explicació amb els seus pros i contres ,ja et dona prou per decidir que fer.
Gràcies
Gràcies per la teva apreciació, Alícia!
Aquesta és la idea: informar i formar; després, la decisió és encara més lliure.
Molt bona recomanació. Gràcies equip!
Gràcies a tu per la teva bona valoració, Jordi!
Aquests darrers anys de crisis vendre collarets i braçalets d’or ha solucionat més d’un problema econòmic. Com a inversió ho trobo fantàstic. Comprar or a preu d’or, no a preu d’una joia. i vendre´l en el moment precís que es necesita o perquè vols, o no vendre.
Què millor que comprar a través d’11onze, sense més intermediaris.
Molt bé que aviseu de que la rendibilitat no està garantida. El “em vas dir” o “em vau dir” es el primer que surt quan les coses no s´han entès bé i es torcen.
I tant, Mercè! És ben bé així.
L’equip d’11Onze treballa molt per a aconseguir aquells productes i serveis més adients a la nostra comunitat. De mica en mica.
Molt Bo 👍
Gràcies, Josep!
Molt bona explicació que recull comportament i trajectòria d’aquests valors. Serà interessant estudiar les opcions que podeu oferir i estudiar la viabilitat. Gràcies.
Gràcies, Pere pel teu comentari!