Binance: cronologia d’una crisi anunciada
La dimissió del seu fundador, Changpeng Zhao, després d’un acord amb el Departament de Justícia dels EUA declarant-se culpable de càrrecs penals relacionats amb el blanqueig de capitals, planteja dubtes sobre el futur de la plataforma d’intercanvi de criptomonedes més gran del planeta. Fem un repàs cronològic dels esdeveniments clau que han soscavat la credibilitat d’aquest gegant dels criptoactius.
Binance no travessa el seu millor moment. L’admissió de culpabilitat que va tenir lloc la setmana passada com a resultat d’un acord entre Changpeng Zhao, antic conseller delegat i fundador de la plataforma, i el Departament de Justícia dels Estats Units, arriba després de dos anys d’investigacions d’ençà que les autoritats competents determinessin que l’empresa no s’havia registrat com a operador al país, requisit necessari per a efectuar la compravenda de criptomonedes.
La Fiscalia apuntava que entre l’agost del 2017 i l’octubre del 2022, Binance i el seu fundador van incórrer en un “esforç calculat i deliberat” per a operar als Estats Units sense respectar els estàndards reguladors pertinents. La multa de 50 milions de dòlars per a Zhao i de 4.300 milions de dòlars per a Binance, acordada amb el Departament de Justícia, culmina tota una saga de batalles legals que han assetjat al popular ‘exchange’ de criptomonedes durant els últims mesos.
Al·legacions de falta de transparència en l’ús dels fons
El febrer d’aquest any, una investigació de Reuters treia a la llum que registres bancaris i missatges interns de Binance mostraven que la companyia tenia accés secret a un compte bancari que pertanyia al seu operador estatunidenc, suposadament independent, i que, durant els primers mesos de 2021, va transferir més de 400 milions de dòlars d’aquest compte a una empresa administrada per Changpeng Zhao.
Uns mesos més tard, fonts consultades per Reuters avisaven que Binance no estava diferenciant els seus propis fons dels fons dels seus clients, incomplint el marc regulador financer dels EUA que exigeix que els diners dels clients es mantinguin separats. Tot i que Reuters no va poder verificar de manera independent les quantitats i la freqüència de les transferències, una de les fonts amb coneixement directe de les finances del grup Binance va dir que les transaccions sumaven milers de milions de dòlars i que es produïen gairebé diàriament en comptes del Silvergate Bank.
La creixent preocupació de les autoritats en relació amb les operacions de Binance es feia palesa quan, també al febrer, el regulador financer de l’Estat de Nova York instava a Paxos, l’empresa emissora de BUSD (una de les stablecoins més populars del mercat) gestionada per Binance, a tallar tots els vincles amb la plataforma i deixar d’emetre el ‘token’, després de comprovar que no podia fer-ho de manera “segura”.
Demanda judicial i bloqueig d’actius
El 5 de juny, la Securities and Exchange Commission (SEC) dels Estats Units, l’agència federal que té com a funció protegir els inversors i mantenir la integritat dels mercats de valors, presentava una demanda contra Binance, Changpeng Zhao i diverses entitats dins del conglomerat corporatiu de la plataforma.
La SEC acusava a totes les parts de 13 càrrecs, incloent-hi l’encreuament de fons de clients i el seu desviament a comptes sota el control de Zhao. Gary Gensler, president de l’organisme oficial, afirmava que “Amb aquests 13 càrrecs, al·leguem que Zhao i les entitats de Binance han forjat una extensa xarxa d’engany, de conflictes d’interessos, falta de transparència i una premeditada elusió de la llei”.
Encara que al setembre el jutge a càrrec del cas va denegar la sol·licitud de la SEC per a inspeccionar els sistemes de Binance i, recentment, els advocats de la plataforma van demanar al tribunal que considerés cessar la investigació argumentant que l’agència reguladora no té cap evidència que els actius hagin estat malversats, el principal regulador financer del país encara persisteix en la seva investigació per a esbrinar si Binance va cometre un frau.
El 9 de juny, entitats bancàries que treballaven amb Binance van tallar el seu accés al sistema bancari estatunidenc. Els directius de la plataforma deixaven clar el seu malestar amb l’autoritat reguladora i que aquesta acció complicava significativament les operacions de Binance als Estats Units, “La SEC ha començat a utilitzar tàctiques extremadament agressives i intimidatòries en la seva campanya ideològica contra el sector estatunidenc dels actius digitals. Binance US i els nostres socis comercials no s’han deslliurat de l’ús d’aquestes tàctiques, la qual cosa ha creat reptes per als bancs amb els quals treballem.”
Investigacions a Europa i Llatinoamèrica
Binance s’enfrontava a altres problemes a Europa i Amèrica Llatina quan també va ser l’objectiu d’investigacions als Països Baixos, França i Brasil, on la plataforma va tenir dificultats per obtenir una llicència d’operador o se l’acusava d’operar de manera fraudulenta amb l’objectiu d’evadir el compliment de la llei.
Com a resultat, Binance va prendre la decisió d’abandonar el mercat dels Països Baixos, citant la falta de llicència per a operar al país, mentre encara s’enfronta a càrrecs als altres dos països. Per altra banda, recentment va anunciar que vendria a CommEx, tots els seus actius, serveis d’intercanvi i operacions comercials que tenia a Rússia.
Pocs mesos més tard, es va confirmar que FTX (la plataforma de criptodivises que va fer fallida després d’un cas de corrupció) havia utilitzat fons dels seus clients per a comprar la participació que Binance tenia a FTX. Un altre revés per a la desacreditada plataforma d’intercanvi de criptomonedes que serviria de preludi als fets que van tenir lloc el 21 de novembre.
El futur de Binance és incert, milers d’usuaris ja han transferit els seus fons a altres gestors de criptoactius que s’ajusten al marc regulador europeu i que ofereixen més seguretat. És el cas de Bitvavo, que 11Onze Recomana, una plataforma de gestió de criptomonedes que està registrada al Banc Central dels Països Baixos, on els seus dipositants tenen accés al fons de garantia i que fa servir carteres fredes per a evitar el cibercrim.
El procés de transferència de fons entre ambdues plataformes gestores de criptoactius no és complicat, simplement s’han de fer tot un seguit de passos senzills que t’expliquem en aquest tutorial. Si et vols donar d’alta a la plataforma ho pots fer a través de l’enllaç d’11Onze Recomana.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Merci
Gràcies pel teu suport incondicional, Manel!!!
Gràcies
Gràcies a tu pel continuat suport, Joan!