Big Tech: es prorroga “l’any de l’eficiència”

L’onada d’acomiadaments massius per part de les empreses tecnològiques que van tenir lloc durant el 2023 no s’atura. Des de principi d’any, els gegants del sector ja han anunciat noves retallades de milers d’empleats per millorar l’eficiència de la seva productivitat.

 

Després d’anunciar dues rondes d’acomiadaments que sumaven 21.000 treballadors, Mark Zuckerberg explicava que el 2023 seria “l’any de l’eficiència” per Meta. Altres executius de les grans tecnològiques seguien la mateixa tendència en un any que va acumular més de 260.000 acomiadaments en el sector tecnològic. 

El creixement exponencial de les plantilles de treballadors de les empreses tecnològiques experimentat durant el confinament, gràcies a l’augment de les vendes i de la demanda de serveis, tenien els dies comptats. La tornada a la normalitat va provocar que els reclutaments massius es convertissin en acomiadaments massius. Els conflictes geopolítics i una inflació desbocada no van fer més que accelerar les retallades en el sector.

Alphabet, la matriu de Google que va acomiadar a 12.000 empleats el 2023, ja ha confirmat acomiadaments en múltiples parts del seu ecosistema, inclosos diversos centenars de treballadors en el seu equip de vendes de publicitat i més de 1.000 empleats en altres unitats. Amazon també ha anunciat una nova ronda d’acomiadaments que afectarà centenars de treballadors de les seves divisions d’Amazon MGM Studios i Prime Vídeo. Meta, Twitch, YouTube i d’altres s’han afegit a l’ensangonada de retallades. 

Les grans tecnològiques europees no es queden enrere. L’empresa alemanya SAP, desenvolupadora de programari per a empreses, durà a terme una reestructuració que afectarà al voltant de 8.000 empleats en l’àmbit mundial, el 7,4% de la plantilla, durant el 2024.

 

Reestructuració, eficiència i IA

Molts dels acomiadaments recents es deuen al fet que les grans empreses tecnològiques encara intenten corregir l’excés de contractació durant la pandèmia. Tanmateix, no es pot ignorar l’impacte que ha tingut l’auge de la introducció de les tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) en el sector.

Tot i que la irrupció de la intel·ligència artificial ha creat noves ocupacions i disciplines relacionades amb la programació i desenvolupament d’aquests sistemes automatitzats, cada vegada són més les empreses que, com Dropbox i Meta, citen la IA com a motiu d’acomiadament a l’hora de reorientar els seus recursos per a millorar l’eficiència de les seves operacions.

Siguin quins siguin els motius pels acomiadaments massius, no ens haurien de sorprendre la tendència quan tecnològiques com X, abans Twitter, continuen funcionant sense problemes després de reduir fins a un 80% la seva plantilla i racionalitzar les seves operacions, centrant-se en les seves competències bàsiques i aplicant la premissa de fer més feina i perdre menys el temps amb reunions.

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Les noves professions creades

4min lectura

Encara que la irrupció de la intel·ligència artificial...

11Onze

El mercat laboral del futur

3min lectura

La manca de mà d’obra i l’escassetat de personal...

Tecnologia

És factible la sobirania digital d’Europa?

4min lectura

En l’àmbit de les tecnologies i la revolució digital,...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play