Les noves professions creades per l’auge de la IA

Encara que la irrupció de la intel·ligència artificial pot suposar una amenaça per a certs sectors laborals, històricament, les tecnologies que automatitzen tasques també creen noves ocupacions i disciplines relacionades amb la programació i desenvolupament d’aquests sistemes automatitzats. 

 

L’entrada en acció de la IA en l’entorn laboral està seguint un patró similar a les anteriors revolucions tecnològiques. Per una banda, l’avenç de l’automatització disminueix el personal necessari per a fer tasques repetitives o rutinàries, però, per l’altra, genera noves feines que requereixen habilitats tècniques relacionades amb aquestes noves tecnologies. Fem un repàs d’algunes de les noves professions i disciplines que està creant aquest pilar essencial de la indústria 4.0, com són:

Enginyers de prompts

El bon funcionament d’aplicacions d’intel·ligència artificial, com el ChatGPT o el Bard, a l’hora de proporcionar les millors respostes davant la pregunta d’un usuari, depèn en gran manera de la precisió i el context de les instruccions. La feina del ‘prompt engineer’ és una disciplina enfocada a entrenar i ajustar els models de llenguatge basats en intel·ligència artificial amb l’objectiu d’assegurar que generin resultats coherents i útils per a l’usuari. Tot i que no cal saber programar, la creativitat, el pensament crític i l’anàlisi de dades, són habilitats clau per a aquesta professió.

Programadors i Desenvolupadors

En aquest cas, es tracta d’especialistes en el disseny, creació, desenvolupament i implementació de programaris basats en algorismes d’aprenentatge automàtic i xarxes neuronals artificials que són essencials per a proporcionar la base tecnològica. El seu principal objectiu és crear sistemes d’intel·ligència artificial que puguin aprendre i millorar automàticament a partir de les dades introduïdes

Processament de Llenguatge Natural

Els experts en Processament de Llenguatge Natural són essencials per a ensenyar a chatbots i processadors de text a comprendre i generar llenguatge humà escrit i parlat. Desenvolupen el model lingüístic perquè els enginyers informàtics l’implementin en un codi eficient i funcional. Si bé aquesta feina no requereix un gran coneixement tecnològic, és desitjable haver estudiat una carrera de lingüística, filologia o traducció, així com una especialització en processament de llenguatge natural o lingüística computacional. 

Analítica i ciència de dades

La intel·ligència artificial és una eina molt útil per a recopilar i analitzar patrons complexos de grans bases de dades. Professionals experts en analítica i ciència de dades són necessaris per a interpretar aquesta informació de manera que es pugui extreure informació útil per donar suport a la presa de decisions d’una organització o empresa. Per fer aquesta feina, cal tenir coneixements d’estadística, matemàtiques i el domini d’eines d’anàlisis de dades com Excel o SQL, juntament amb l’habilitat per comunicar els resultats de manera clara i efectiva.

Auditoria d’Algoritmes

En aquesta disciplina s’avalua la fiabilitat dels resultats dels sistemes que fan ús de la intel·ligència artificial, així com el seu compliment ètic i legal, assegurant que s’apliquin els estàndards i regulacions pertinents. Les auditories algorítmiques són una revisió o supervisió interna que es fa en paral·lel al desenvolupament del sistema d’intel·ligència artificial i periòdicament una vegada s’ha fet el llançament del producte al mercat. Persones amb perfils legals i estudis de ciències socials i ètica són candidats ideals per aquest tipus de feina.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

11Onze

David Garrofé analitza el mercat laboral

3min lectura

La manca de mà d’obra i l’escassetat de personal...

Tecnologia

L’evolució de la intel·ligència artificial

3min lectura

La intel·ligència artificial (IA) és una tecnologia cada...

Tecnologia

Aprenentatge automàtic i ètica

3min lectura

L’aprenentatge automàtic és una branca de la...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Gent de Ciències I també de Lletres. Tot un món per endavant.

 3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Molt interessant aquest article

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’hagi agradat, Manel, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 6 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play