L’evolució de la intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial (IA) és una tecnologia cada vegada més omnipresent en el nostre dia a dia i ja està suplantant algunes funcions humanes. Ens ha de preocupar? Superarà a la intel·ligència humana? En parlem amb el Dr. Ricardo Baeza Yates, director de recerca a la Northeastern University de Silicon Valley.

 

La convivència entre persones i intel·ligència artificial s’ha normalitzat. L’increment exponencial de la capacitat de processament dels ordinadors, l’acumulació massiva de dades i els avenços en algoritmes d’aprenentatge automàtic i xarxes neuronals han possibilitat que la intel·ligència artificial avanci a passos de gegant.

Tot i que la IA està avançant a un ritme vertiginós, encara no pot replicar les emocions, la creativitat o la intuïció humana. Es basa en l’aprenentatge específic i no té la capacitat d’entendre el món com ho fa un ésser humà. No obstant això, només és una qüestió de temps fins que arribi a superar la intel·ligència i pensament abstracte característics dels humans. 

Els enginyers informàtics que han desenvolupat el ChatGPT avisen que en deu anys els sistemes d’intel·ligència artificial podran superar als humans en la majoria de disciplines. Tanmateix, Ricardo Baeza creu que és possible que en un futur “tinguem un tipus d’humanitat augmentada, més que robots que ens dominin o exterminin”, i afegeix, “sempre som nosaltres els que tenim el control i, si no el tenim, és un problema nostre, no de la intel·ligència artificial.”

La transformació del mercat laboral

Una de les principals preocupacions que planteja el desenvolupament de la IA és l’impacte en el mercat laboral. L’automatització de tasques suposa una amenaça per a certs llocs de treball, especialment aquells que són rutinaris o repetitius. Però això ja ha passat abans, i és important recordar que la història ha demostrat que la tecnologia també crea noves oportunitats laborals. “La intel·ligència artificial hauria de complementar a les persones. Fent-ne un ús correcte per augmentar la seva productivitat”, apunta Baeza.

Per altra banda, l’ús massiu de les dades personals i l’aprenentatge automàtic plantegen qüestions sobre la privacitat, la discriminació algorítmica i la responsabilitat en les decisions preses per sistemes governats per la intel·ligència artificial. És crucial establir marcs ètics sòlids i l’adopció de pràctiques que garanteixin que la IA sigui utilitzada pel benefici de la societat en general.

 

11Onze Recomana Bitvavo, les criptomonedes de manera fàcil, segura i a baix preu.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

IA, el gran aliat del desenvolupament sostenible

6min lectura

La intel·ligència artificial facilita el compliment del...

Tecnologia

Territori 17: aprenentatge automàtic i ètica

3min lectura

L’aprenentatge automàtic és una branca de la...

Tecnologia

Monitoratge, puc ser acomiadat per un algoritme?

5min lectura

Els sistemes digitals que fan ús de la intel·ligència...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Interessant article. Caldria preguntar -li a alguna IA quins són els veritables perills que comporta. A mi se m’escapen…

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Bona pensada, Francesc! Seria interessant comprovar com de perillosa es veu l’IA a ella mateixa.

      Fa 1 any
  2. Lluis TomasLluis Tomas says:
    Lluis

    La mal anomenada IA és una fal·làcia. Nomes cal que en el programa s’introdueixi una una dada aleatòria perquè tota la seqüència del càlcul que s’està fent, quedi col·lapsat.

  3. Daniela SimónDaniela Simón says:
    Daniela

    Gràcies

  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play