David Garrofé analitza el mercat laboral del futur

La manca de mà d’obra i l’escassetat de personal qualificat són algunes de les queixes habituals del món empresarial. Per altra banda, les altes xifres d’atur i els sous baixos són un mal endèmic del nostre país que perpetuen la precarietat laboral. Té solució tot això? Quin futur espera als nostres joves? En l’últim ‘Que no faltin!’ d’aquest any, David Garrofé, ha donat resposta a aquestes preguntes amb la participació del públic de La Plaça d’11Onze.

 

El bon comportament del mercat laboral del nostre país és un dels pocs aspectes positius davant l’actual context d’incertesa econòmica. Tot i el lleu increment de la xifra d’atur a Catalunya el passat mes de novembre, el mercat laboral català manté la recuperació respecte a l’any passat. 

Tanmateix, l’Estat espanyol segueix duplicant la taxa d’atur de la Unió Europea, tot i que ha escurçat diferències gràcies al fort creixement. Dit això, les comparacions de taxes d’atur amb altres països només són relativament útils, ja que, com explica l’empresari i exsecretari del Cecot, “el sistema de quantificació d’aturats que tenim és molt poc precís, hi ha molta gent que està treballant que es compta com a aturada, i també hi ha molts joves que no s’apunten als serveis d’ocupació”.

Independentment de l’exactitud de les xifres oficials, no es pot negar que la taxa d’atur al nostre país és excessivament elevada. Així mateix, tenim “un model econòmic molt centrat en sector serveis de baix valor afegit i amb un pes del turisme molt fort que condiciona un perfil de llocs de treball amb uns sous baixos”, apunta Garrofé.

L’atur juvenil, una assignatura pendent

Amb la xifra d’atur juvenil més alta d’Europa – un de cada cinc aturats és menor de 25 anys – la precarietat laboral dels joves al nostre país és un problema real que cal afrontar urgentment. De què treballaran els nostres fills i filles? Quines competències i habilitats haurien d’adquirir? Hauran de marxar del país per trobar feina?

Aquestes xifres d’atur tan altes semblen una incongruència davant dels empresaris que no troben la mà d’obra qualificada que necessiten, però com explica Garrofé, hi ha dos factors a considerar, “una gran part d’aquest jovent qualificat encara no ha nascut”, i el que és pitjor, “hi ha una certa percepció que formar-se no serveix de res”, i continua, “el que no es formi ho tindrà molt malament, i estarà arrossegat en bosses de subsidi permanentment”

Per altra banda, hi ha hagut una evolució dels valors en les noves generacions, que no s’ha de confondre amb una manca de valors, per la qual la flexibilitat en el treball i la realització personal que permetin un millor equilibri entre feina i vida personal prenen més importància. 

Així mateix, els sous baixos no ajuden, ja que són poc estimulants i fan perdre fidelitat, “hem creat una bombolla financera econòmica en què és molt més rendible jugar amb els diners, que no invertir en persones”, de manera que, mentre que “les rendes del capital han anat pujant, les rendes del treball han anat baixant”, afirma Garrofé.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

11 idees per capgirar l’economia

4min lectura

Com podem transformar l’economia?

Comunitat

Debat sobre criptoeconomia

2min lectura

En la segona edició del “Que no faltin!”, Susana Rodríguez Urgel.

Economia

“Revolució de la funció pública”

6min lectura

David Garrofé té un coneixement profund de les



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    👏👏👏 Una entrevista q val molt la pena

  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bona entrevista!👏👏👏👌

Deixa una resposta

App Store Google Play