David Garrofé: 11 idees per capgirar l’economia

Com podem transformar l’economia? Què li cal a Catalunya per capgirar el mercat a favor seu? A 11Onze recollim 11 idees que l’empresari i exsecretari de Cecot, David Garrofé, va desgranar en la conversa que vam tenir a 11Onze Podcast. 

 

Segons Garrofé, amb més de 30 anys d’experiència en pimes i en l’ecosistema econòmic català, d’aquest 2022 en endavant és de cabdal importància posar la comunitat al centre, és més necessari que mai una reforma de l’administració pública i és ja una obligació sense excuses exigir el retorn del dèficit fiscal Catalunya-Espanya. A més, l’empresari ens dona molts altres consells, que enumerem a continuació.

  1. Posar la comunitat al centre. “Costa massa que canviï allò que és més que evident. Per això soc un enamorat de la capacitat de la societat civil per canviar les coses. Quan has estat als dos costats, t’adones que, en la mesura que la societat civil s’organitza, és capaç de grans coses”.
  2. Flexibilitzar l’administració. “S’ha perdut aquest principi que diu que el polític és un servidor públic. Un servidor el primer que fa és escoltar, després veure com resoldre el problema i, finalment, generar els consensos i les condicions per transformar”. 
  3. Fer una revolta de la funció pública. “Necessitem canviar el marc de la funció pública, perquè estigui professionalitzada i hi hagi un gran rendiment de comptes”.
  4. Reclamar rendiment de comptes. “Qui negocia els convenis col·lectius de la funció pública? Un temporer de quatre anys, el polític. El primer any l’utilitza per entendre on està, l’últim és electoral. Li queden només dos anys, i si es posa de través l’equip que vol reformar, què fa? No tocar res. L’administració no té un empresari que negociï el seu futur, que tingui un projecte a llarg termini. Els canvis també han de venir des de dins”. 
  5. No caure en el cofoisme. “El Vallès Oriental i Occidental són el motor industrial més potent del sud d’Europa, però no podem caure en el cofoisme, perquè els motors es fan malbé. Estem competint amb la Xina, amb el Vietnam, amb els Estats Units”. 
  6. Promoure la innovació. “Les grans corporacions que dominen el món es financen amb fons públics. El retorn que té cada euro invertit en R+D és espectacular. Té un efecte multiplicador”.
  7. Dotar les empreses. “És normal que Catalunya, primera potència industrial de l’Estat espanyol, tingui el pressupost de la conselleria d’Empresa més petit que el de Cultura, que no és alt precisament?”.
  8. Exigir el retorn del dèficit fiscal. “Se li han de recriminar dues coses a l’Estat espanyol. La primera, que és eterna, és que Catalunya està mal finançada. I la segona, la manca d’inversió en infraestructures. Això és gravíssim”.
  9. Fer una altra gestió dels fons Next Generation. “Madrid decidirà tot. Catalunya només tindrà el 10% de possibilitats de decidir sobre els fons Next Generation. Això no és transformador”.
  10. Avançar-se a la crisi global que ve. “Què estan fent els bancs centrals de la Xina i l’Índia? Estan comprant or sense fer soroll. Es treuen els dòlars de sobre. Perquè el valor real del dòlar no és el que ens diuen. Això és una anomalia tan gran que tindrà repercussions greus, la primera de les quals la inflació”.
  11. Protegir els estalvis. “El que està clar és que el paper moneda s’anirà devaluant cada vegada més, perquè el deute que hem generat és tan gran que no hi haurà manera de revertir-lo. I què mantindrà el valor aleshores? Els actius de tota la vida, l’or”.

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

“Revolució de la funció pública”

6min lectura

David Garrofé té un coneixement profund de les

Cultura

El valor de l’or

7min lectura

Al llarg de la humanitat, s’han ensorrat imperis, molts sistemes econòmics han fet fallida i

Cultura

Tendències fintech que marcaran el 2022

4min lectura

L’univers de les fintech s’eixampla cada dia que passa.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Bones idees!👏👏👏👌

  2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Molt bona explicació.

  3. montse cabanasmontse cabanas says:
    montse

    Ben vist! fa temps que penso el mateix

    • Eve Doña says:

      Celebrem que comparteixis el nostre punt de vista i el de David Garrofer, gràcies Montse!💛

      Fa 2 anys
  4. J.Carles PlanasJ.Carles Planas says:
    Josep Carles

    Bon comentari

  5. Jana RomanJana Roman says:
    Jana

    Molt interessant l’article de Garrofé! Un plaer sentir veus així

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Contents que t’hagi agradat!, gràcies Jana pel teu comentari

      Fa 2 anys
  6. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Molts bon 11 punts👏🏼👏🏼

  7. Daniela SimónDaniela Simón says:
  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  9. Josep RouraJosep Roura says:
    Josep

    M’estic pensant lo de l’or… Per tenir més informació sobre aquesta inversió, millor que deixi el telèfon i ja em trucareu, oi, 11onze?

  10. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Gran visió. Bon resum. Gràcies.

  11. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    No cal dir res més visió excel·lent 👍

    • Pilar Oltra Vigueras says:

      Totalment d’acord Alícia, només podem que aprendre d’un gran professional amb els seus anys d’experiència. Seguim!

      Fa 2 anys
  12. Carles MarsalCarles Marsal says:

Deixa una resposta

App Store Google Play