El banc central de la Xina segueix acumulant or

Les reserves d’or del gegant asiàtic augmenten per setè mes consecutiu, sumant un total de 144 tones des del novembre de l’any passat. Es tracta d’una tendència generalitzada en altres bancs centrals que apunta a una creixent desdolarización.

 

En un context de creixents riscos econòmics i geopolítics, el banc central de la Xina augmenta les seves reserves d’or per setè mes consecutiu. El gegant asiàtic va comprar 16 tones addicionals d’or en el mes de maig, sumant 144 tones en els últims set mesos i acumulant  2.092 tones d’or en reserves totals.

La Xina és el principal comprador d’or, però la demanda del metall daurat va experimentar un creixement significatiu en el primer trimestre de 2023 gràcies al fet que els bancs centrals d’altres països segueixen la mateixa tendència. Segons dades del Consell Mundial de l’Or (WGC, per les seves sigles en anglès) les reserves d’or en el món van augmentar en 228 tones en el primer trimestre de l’any, aconseguint un màxim històric que no s’assolia des de cap trimestre des del 2010.

Els bancs centrals estan activament incrementant les seves tinences d’or a fi d’evitar riscos crediticis i diversificar els seus actius de reserva. Això ha estat impulsat per diversos factors, com ara les preocupacions sobre la inflació, la volatilitat dels mercats financers i les tensions geopolítiques. Tot i que les compres d’or en l’àmbit mundial van decaure el primer trimestre de l’any, els analistes preveuen que segueixi la tendència a l’alça al llarg de l’any.

 

La desdolarització dels hidrocarburs

 

La pèrdua de pes del dòlar en el comerç mundial de matèries primeres explica part de l’increment de la demanda d’or. Segons l’FMI, la quota de mercat del dòlar estatunidenc com a moneda de reserva mundial ha caigut del 66% del 2003 al 58,4% a la fi del quart trimestre d’aquest any. 

A mesura que augmenta la compravenda de petroli en iuans, rupies o rubles disminueix la demanda de dòlars. Això es veu reflectit en la diversificació de les reserves dels bancs centrals, que deixen de banda el dòlar per passar-se a altres divises o valors segurs com l’or

Els Estats Units necessiten monopolitzar la moneda del comerç d’energia – especialment del petroli – per mantenir el petrodòlar, però la imparable multipolaritat dels poders econòmics reflectida en la diversificació de divises no fa més que debilitar l’estatus del dòlar com a moneda de reserva mundial. L’impacte del petroiuan, que ara s’està negociant entre l’Aràbia Saudita i la Xina, accelerarà, encara més, aquest canvi de paradigma.

Les tensions geopolítiques entre els Estats Units i la Xina augmenten el risc d’un conflicte al continent asiàtic que pot tenir repercussions globals i fan tremolar els mercats financers. Això reforçarà l’or com a un valor refugi contra la incertesa econòmica, la tensió geopolítica i l’erosió de la confiança en els diners fiduciaris en els quals es basa el sistema monetari internacional actual. L’increment de les compres d’or demostren que els estats i els bancs centrals tenen clar el que han de fer per blindar els seus ‘estalvis’.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Economia

La desdolarització dispara les compres d’or

4min lectura

Els bancs centrals compren quantitats rècord d’or...

Economia

Rècord de compres d’or dels bancs centrals

4min lectura

La demanda d’or assolia màxims històrics al llarg...

Economia

L’Estat preveu una demanda massiva de monedes d’or

3min lectura

El passat 21 de febrer la Fábrica Nacional de Moneda i Timbre...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  Daniela

  Gràcies, molt interessant

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que ho hagis trobat interessant, i moltes gràcies pel teu comentari, Daniela.

   Fa 1 any
 2. Carles MarsalCarles Marsal says:
 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per oferir-nos la possibilitat de poder invertir en aquest metall preciós.

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Gràcies per la teva bona valoració, Manel! Això ens esperona a mantenir-hi l’esforç i a millorar.

   Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play