11Onze Check: Fent la gara-gara a qui paga?

La proposició de llei sobre el nou impost a la banca, que pretén gravar els beneficis extraordinaris de les entitats financeres, es debatrà la setmana vinent al ple del Congrés. El sector bancari ha posat el crit al cel i fins i tot ha amenaçat d’impugnar davant la justícia un impost que considera injust. Els mitjans es fan ressò de les queixes de la banca, però mostren el mateix interès a l’hora d’explicar l’altra cara de la moneda? Ens centrem en una notícia del digital ‘El Independiente’ per contrastar aquesta informació amb el Mètode del Biaix.

 

El nou impost extraordinari a la gran banca anunciat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aplicarà durant un període de dos anys un 4,8% de gravamen sobre les seves comissions i interessos nets, als bancs que ingressin més de 800 milions d’euros a l’Estat espanyol.

El rebuig frontal del sector bancari al nou impost no és cap novetat. D’ençà que el gener de 2018, Pedro Sánchez, com a secretari general del PSOE i líder de l’oposició, va plantejar que s’hauria d’imposar un recàrrec als beneficis de la banca perquè rescatessin part de les pensions d’aquest país, la negativa de la gran banca a acceptar un nou impost ha estat àmpliament coberta pels principals mitjans del país.

Difondre aquesta informació i fer-se ressò de les queixes de la banca davant de qualsevol greuge que el sector consideri pertinent és perfectament legítim i part de la feina dels mitjans d’informació. Tanmateix, contrastar i contextualitzar la informació, així com donar veu a altres actors que no comparteixen la visió de la banca, és essencial si l’interès públic, no només el de la banca, ha d’estar representat per una premsa que presumeix de ser independent.

A 11Onze Check ens hem centrat a analitzar l’article publicat pel diari digital “El Independiente” i hem arribat a la conclusió que té un biaix d’un 60%. Tanmateix, podríem haver triat qualsevol dels molts altres articles publicats per la majoria dels mitjans de l’Estat, amb un resultat de biaix similar.

FONTS

Tot i que l’article inclou un enllaç del mateix diari, fent-se ressò de l’anunci del president del govern, es limita a donar veu a la banca: CaixaBank, Banco Santander i Banco Sabadell sense contraposar la informació. 

 

ENDOGÀMIA

No hi ha cap representant del govern, ni de partits afins a aquesta nova proposta de llei, ni cap veu alternativa a la visió de la banca tradicional. Només llegim l’opinió de “los representantes de cada uno de los bancos” que “han mostrado su disconformidad con la propuesta del Gobierno, asegurando que ya pagan muchos impuestos”.

 

INTENCIÓ

El titular “La gran banca española pagó casi 1.500 millones de euros en impuestos en el primer semestre” ja és tota una declaració d’intencions que es confirma al llarg de l’article. Un relat que se centra en els impostos que paga la gran banca, però que no fa menció dels grans beneficis d’aquesta.

 

CONTEXT

No es contextualitza la informació més enllà de l’anunci del nou impost per part del Govern espanyol. No s’explica que aquesta iniciativa ve d’una recomanació del Fons Monetari Internacional (FMI), que després del rescat a la banca, suggeria als Estats l’establiment d’impostos a la banca, de manera que el sector financer pogués fer “una justa i substancial contribució” per compensar les ajudes rebudes. Tampoc es comenta que països com Alemanya, el Regne Unit i Austràlia han aplicat impostos i mecanismes similars.

 

BOIRA

La informació és boirosa perquè lluny de ser un article d’informació, es limita a dir que els banquers estan enfadats i a repetir les seves declaracions sense cap contrapartida o anàlisi periodística que pugui qüestionar aquesta narrativa.

 

VOLUNTAT DE SERVEI

La manca de voluntat en servir l’interès públic es fa evident al llarg de l’article, no només pel que es diu sinó pel que no s’explica. Tenint en compte que Espanya és el país europeu on la crisi bancària ha estat més costosa per als ciutadans, donant-se per perduts 48.000 milions d’euros que no tornaran mai a la gent, estaria bé que l’article expliqués que és precisament per això que el sector bancari espanyol “siempre está en el punto de mira”.

Per conèixer el Mètode del Biaix que hem seguit per contrastar aquesta informació, el trobareu aquí. Si voleu enviar-nos una informació econòmica per verificar, podeu fer-ho escrivint-nos a [email protected].

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Check

La banca es queixa. Té raó?

6min lectura

El 21 de juny de 2020 el Consell Europeu va aprovar un paquet

11Check

La suposada inclusió de CaixaBank

5min lectura

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia

11Check

‘El País’ blanqueja el Santander?

5min lectura

Fa uns dies que el Tribunal Suprem ha desestimat el recurs



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Genial article👌

  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article.
    Gràcies!!!!

  4. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Aquests articles que publiqueu a 11Onze Check sobre la banca fan pujar la pressió arterial. Haurien d’ arribar arreu.
    Els mitjans espanyols i catalans només informen de les queixes dels usuaris relacionades amb el mal servei al client tot fent cua a la porta de les sucursals bancàries, i com a molt sobre l’augment de les comissions, passant-hi però, de puntetes.

    • Mònica Cornudella says:

      Moltes gràcies pel teu suggeriment, Mercè! Sempre intentem donar informació actualitzada i contrastada a la nostra comunitat, a La Plaça, fent-ne tota la difusió possible, és la nostra intenció que arribi arreu!

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play