11Onze Check: ‘El País’ blanqueja el Santander?

Fa uns dies que el Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de cassació i ha confirmat la multa de 485.000 euros al Banco Santander per una infracció greu del Codi de Bones Pràctiques. Tanmateix, aquest fet no ha estat notícia per al principal diari espanyol, ‘El País’, que, en lloc de parlar-ne, ha publicat notícies positives sobre l’entitat financera. En fem una anàlisi amb el Mètode del Biaix.

 

Un dia després que el Banco Santander presentés els seus resultats de l’exercici 2021, amb uns beneficis de més de 8.000 milions d’euros, el Tribunal Suprem anunciava que l’entitat haurà de pagar 485.000 euros per no reestructurar hipoteques a persones sense recursos. Així ho confirmava la sala del contenciós del Tribunal Suprem, que desestimava el recurs, interposat per l’entitat bancaria contra l’Audiència Nacional, en una sentència de l’11 de gener.

En concret, el Banc d’Espanya ha imposat la citada sanció per una infracció greu del Codi de Bones Pràctiques (CBP) del Reial decret de mesures urgents de protecció de deutors hipotecaris sense recursos. Aquesta multa s’ha imposat a l’entitat després d’una inspecció —realitzada entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2014— per comprovar que s’aplicaven les mesures de reestructuració del deute hipotecari, tal com recull l’article 5.4 del Reial decret.

Tot i que la sanció és clarament simbòlica, atesos els beneficis de l’entitat financera, sí que demostra que el banc no va aplicar les mesures vigents a l’hora de protegir les famílies en situació de vulnerabilitat, un fet que és, certament, d’interès per al públic general. Per això, no deixa de ser sorprenent que, la mateixa setmana que diversos mitjans publiquen la notícia de la multa, ‘El País’, no només no la publica, sinó que dedica tot un seguit d’articles a lloar el Banco Santander. 

És possible que el principal diari espanyol estigui compensant la mala imatge pública d’un dels seus accionistes, intentant amagar les males notícies amb lloances? Hem analitzat amb el Mètode del Biaix una de les primeres notícies que el mitjà va publicar després que es confirmés la sentència, i hem arribat a la conclusió que la informació està esbiaixada en un 50%.

FONTS

L’article es limita a publicar la informació suposadament donada pel Banco Santander. Les xifres publicades es presenten sense la font d’on surt la informació. Evidentment, el lector pot cercar la informació pel seu compte, però el periodista hauria de facilitar aquesta tasca i proporcionar les fonts originals.

 

ENDOGÀMIA

No hi ha evidències externes, ni cap veu alternativa a la versió oficial del Santander. Ens trobem davant d’un article en format de publireportatge, on la presidenta del banc marca la línia editorial, l’entitat bancaria aporta les dades i el redactor es limita a posar-ho en format de notícia.

 

INTENCIÓ

Malgrat que la notícia de la setmana per al públic general és la desestimació d’un recurs de cassació presentat pel Banco Santander, amb la subseqüent confirmació que haurà de pagar una multa de 485.000 euros per males pràctiques, ‘El País’ no se’n fa ressò. En canvi, sí que publica un recull d’articles amb titulars com: “El Santander gana 8.124 millones en 2021, el beneficio más alto de la última década”, “Santander se lanza al mercado y emite 1.350 millones en deuda”, “Botín se descuelga de sus rivales en la guerra del dividendo”… Es podria pensar que el diari està fent tot el possible perquè la publicació d’un seguit de bones notícies ofegui la mala notícia de la setmana.

 

MOTIU COMERCIAL

No és cap novetat que gran part dels beneficis publicitaris d’aquest diari provenen de la banca privada, específicament del Banco Santander, que a més és accionista del Grup Prisa, al qual pertany el diari. Existeix, per tant, un possible conflicte d’interessos que explicaria per què el diari sembla partícip d’una campanya mediàtica del Santander per donar una imatge positiva de l’entitat bancària davant de la sentència del Tribunal Suprem que confirma que ha abusat dels seus clients.

 

VOLUNTAT DE SERVEI

És prou evident que l’article analitzat i la resta d’articles publicats per aquest mateix mitjà no serveixen a l’interès públic, ni es marquen com a prioritat la voluntat de servir a l’opinió pública. Al contrari, estan plenament centrats a blanquejar la imatge del Santander en un moment de necessitat. Contravenen, per tant, les normes més bàsiques del codi deontològic dels periodistes. No es persegueix la noticiabilitat, sinó apartar el pensament dels lectors dels fets, realment noticiables, que perjudiquen el Santander.

Per conèixer el Mètode del Biaix que hem seguit per contrastar aquesta informació, el trobareu aquí. Si voleu enviar-nos una informació econòmica per verificar, podeu fer-ho escrivint-nos a [email protected].

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Check

La suposada inclusió de CaixaBank

5min lectura

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia

11Check

Bancs rescatats que escuren l’Estat

6min lectura

Les polítiques monetàries del Banc Central Europeu mantenen

11Check

La premsa contra les criptomonedes?

5min lectura

L’èxit del fenomen de les criptomonedes està forçant un



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Es el banc de bancs del govern estan amb la plena convicció que tot és pot comprar ,també a les persones,i al mateix temps fan el que calgui per extorsionar-les

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Cert, Alícia i això s’ha de capgirar. Seguim a La Plaça!

      Fa 3 anys
  3. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Errors i estafes. Fan estudi de viabilitat i concedeixen hipoteques quan possiblement no era possible. No ajuden en cas necessari i desposseeixen dels bens. Fan noticia de que els de sempre tenen beneficis milionaris. La gent continua desconfiant del sistema bancari però no es belluga, pensen es millor dolent conegut que bo per conèixer, no hi ha cultura financera. I per adobar-ho no tens premsa d’investigació si no publireportatges. Quin país!!. Aneu posant llum a la foscor. 😁. Gràcies.

    • James SeneJames Sene says:
      James

      Gràcies Pere, no és podria réunir millor la situació. És indignant.

      Fa 3 anys
    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Gràcies, Pere pel comentari! El nostre sistema d’anàlisi informatiu justament mostra aquestes falsedats. Seguim a La Plaça!

      Fa 3 anys
  4. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Es tan descarat que la pregunta és: Quan un comença la carrera té en compte la finalitat del periodisme : “servir a l’interès públic i marcar-se com a prioritat la voluntat de servir a l’opinió pública”, o primer sí i després la crua realitat d´haver de guanyar-se la vida ho deixa de banda?
    O tenen potser mandra inclús de buscar les fonts?

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Bones preguntes, Mercè! Aquestes són les que tots ens hauríem de fer davant d’aquests fets.

      Fa 3 anys
  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Moltes gràcies per l’article.

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Gràcies, a tu Manel per llegir-nos i seguir-nos. Ens veiem per La Plaça!

      Fa 3 anys
  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play