11Onze celebra 1 any amb l’estrena de ‘En 4 dies’

La Plaça es reuneix al cinema per celebrar el seu aniversari. ‘En 4 dies’ destapa les maniobres de la banca tradicional per fer descarrilar 11Onze i la feina de l’equip humà per tirar endavant el projecte.

 

Divendres 22 d’abril, cap a les 8 del vespre. la plaça que fa d’entrada del Cinesa Diagonal de Barcelona es va començar a omplir de gent de La Plaça. Treballadors, inversors, directius i membres de la comunitat es trobaven per veure l’estrena del documental ‘En 4 dies’, la pel·lícula que explica tot el que ha passat mentre es posava en marxa 11Onze i que ja està disponible a 11Onze TV.

Al costat de Batman, de Dog, d’Ambulance, de Sonic 2… hi va aparèixer un altre cartell: un cartell groc de dalt a baix anunciant ‘En 4 dies’. El públic va començar a entrar, per descobrir que la pel·lícula d’11Onze ocuparia la Sala 2, prenent el lloc a ‘Los tipos malos’. Un bon resum del que ve a fer a 11Onze respecte el sistema bancari.

Un cop dins la sala, les 150 persones presents esperaven l’estrena. El director de continguts d’11Onze, Toni Mata, els va donar la benvinguda i va explicar que “avui celebrem 1 any de La Plaça. I és un dia molt feliç perquè podem dir que 11Onze existeix, és ben viu i té un futur brillant, tot i el que ha passat”. Mata parlava dels entrebancs i el joc brut que ha hagut d’esquivar 11Onze per tirar endavant, fet que ha retardat alguns processos, com el llançament d’El Canut. Sobre el fet d’estrenar la pel·lícula per Sant Jordi, Mata reblava “estem tips que els dracs ens facin por. Que ens diguin què podem fer i què no. Aquesta pel·lícula també va d’això: quan la gent decideix fer una cosa conjuntament, tira endavant, tant si es vol com si no es vol”.

 

Un equip aixecant 11Onze

‘En 4 dies’ explica com es va aconseguir posar en marxa El Canut el darrer 1-O de 2021 tot i les maniobres de la banca tradicional per evitar-ho. Explica com una fintech alemanya es va fer enrere a l’últim moment dels acords signats amb 11Onze i com, al mateix temps, el Banc d’Espanya advertia el president d’11Onze, James Sène, amb una notificació directament a casa seva. “Com és que tenien la teva adreça?”, se li pregunta al documental. I en James respon “no ho sé, no ho sé… ho hauran de mirar els advocats, perquè si no és a través d’un banc, no hi havia manera de saber que en aquella adreça se’m podria trobar”. El documental, per tant, presenta coses molt boniques com un equip humà capaç de refer-se i posar en marxa una entitat financera quan han intentat fer-la descarrilar. Però també assenyala punts foscos. Per què la fintech alemanya es fa enrere? Per què el Banc d’Espanya persegueix 11Onze si l’entitat no havia demanat cap llicència bancària a Espanya? I l’última pregunta desagradable: qui va infiltrar una persona a 11Onze perquè hi treballés?

Sense pèls a la llengua

En acabar la pel·lícula hi va haver una sessió de preguntes i respostes amb el president de l’entitat, James Sène. Va reconèixer que alguns continguts han quedat fora del documental per “temes legals” i que es portaran als tribunals per a que “les persones responsables responguin”. Feia referència a algunes pràctiques de joc brut que ha hagut d’afrontar l’empresa en aquest primer any i que “mica en mica aniran sortint”.

La raó és que, segons Sène, “el sistema bancari català està en mans de molt poca gent i no tenen intenció de deixar-lo anar”. I va afegir: “Ja sabíem que passarien coses. Estàvem preparats. Sabem que és el sistema que no vol que existeixi 11Onze, la qual cosa és bona notícia, això vol dir que alguna cosa està bé”, va sentenciar amb rotunditat.

Sène va afegir que “no interessa a ningú que se’n parli d’11Onze” perquè mostra que “persones normals i corrents poden decidir fer una cosa que funcioni”. I va concloure raonant-ho: “Que neixi gent que no deu res a ningú és un problema per tothom”.

En referència a l’actual concentració del mercat financer català, James Sène va dir que “no ajuda a que la gent que genera els recursos, el teixit productiu, s’apropiï també dels beneficis, que sempre acaben anant a quatre accionistes”. D’aquí la idea de “muntar un banc comunitari, ja que els beneficis han de tornar a la comunitat”.

 

La inevitable gran crisi

Tot i el bon ambient de l’esdeveniment, el president d’11Onze no va voler renunciar al seu tradicional paper de ‘punxaglobus’ i va ser molt explícit sobre la magnitud de la crisi que preveu que esclati en els propers mesos: “Se sap que el sistema col·lapsarà, ja s’esperava que ho fes quan va arribar la Covid”. La pandèmia només ha permès, segons Sène, “imprimir encara més bitllets per tapar el forat” de governs i institucions financeres.

En aquest sentit, el president d’11Onze va destacar l’actual taxa d’inflació i el que això suposa per la població: “Tot és molt més car. El diner val menys. Si cada any perds un 10% dels teus diners és com si els deixessis en una caixa i hi haguessin ratolins menjant-se’ls. Estàs perdent capacitat de compra i això ens portarà a una crisi sí o sí en els propers 12-24 mesos. Hi haurà un crash”.

D’aquí la necessitat de trobar fórmules per assegurar els estalvis, segons Sène: “Les inversions han d’anar sobre coses físiques: comprar immobles, or físic, plata física… Intentar tenir el 80% d’aquests bens protegits”. Pel que fa al 20% restant, va reconèixer que es podrien arriscar amb productes com criptomonedes o ETF, però va avisar que són “paper” i que “quan hi ha una crisi el primer que passa és que la borsa cau un 40%”. Per això són serveis que s’estan analitzant amb cura per identificar les opcions “més segures” per oferir-les a la comunitat d’11Onze.

 

Un final de pel·lícula

Casualitat o no, quan el president d’11Onze feia les seves previsions més pessimistes, els llums de la sala es van apagar perquè havia arribat el moment d’iniciar un compte enrere a la pantalla per commemorar l’any exacte de la posada en marxa de La Plaça. A les 22:22:22 del 22 d’abril de 2021 es posava en marxa la versió actual d’11Onze.cat. La comunitat va celebrar les seves particulars campanades i, a continuació, van sopar i brindar a peu dret al hall del cinema.

Els assistents van poder conjurar-se per afrontar els foscos núvols que amenacen l’economia global i les ombres amb què de ben segur alguns continuaran intentant deslluir aquest projecte de banca comunitària. El proper pas és dur ‘En 4 dies’ a tots els racons de Catalunya, organitzant projeccions per associacions, ateneus o qualsevol que ho demani. Si vols organitzar una projecció del documental ‘En 4 dies’ al teu municipi amb un representant d’11Onze, pots escriure a [email protected] 

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Registra’t a La Plaça gratuïtament i uneix-te a la revolució! Registrar-se – 11Onze

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Tot el que ha passat mentre arrencàvem

4min lectura

11Onze explica en un documental els entrebancs que

11Onze

1 any de l’Academy

3min lectura

El 15 de març de 2021 va ser un dia molt important per la història d’11Onze.

11Onze

“S’ha de dir com es mou el poder”

2min lectura

Les primeres passes d’11Onze no han estat fàcils.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Enhorabona, i pels q vindran. Divendres 22 va ser una bona vesprada✊✊

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Cert, va ser un bon aniversari de La Plaça… Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys
  2. Xavier SantiagoXavier Santiago says:
    Xavier

    Per molts anys més!

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Oi tant que sí, i com més millor… Moltes gràcies pel teu comentari, Xavier!!!

      Fa 2 anys
  3. Nuria GomezNuria Gomez says:
    Núria

    Endevant , Bona nit el divendres .Gràcies 🥂

  4. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Gran dia el Divendres. 👏👏👏👏

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Fer les coses ben fetes deixa en evidència la resta d’actors. Canya a l’enveja !!

  6. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Som i Serem!✊

Deixa una resposta

App Store Google Play