És segur pagar en línia?

Les compres en línia són cada vegada més habituals. Ens estalvien desplaçar-nos per anar a comprar i ho podem fer a qualsevol hora i des d’on vulguem, a prop o a l’altra banda del món. Com de segur és pagar per internet?

 

En general el pagament a la xarxa és molt segur. La seva seguretat ha millorat molt des que es va començar a estendre el seu ús. La necessitat d’oferir seguretat als compradors ha fet que s’inverteixin molts recursos a implementar sistemes millorats de seguretat web. El resultat assolit és tan alt que actualment la compra en línia és tant o més segura que en una botiga física.

Aquesta seguretat també depèn, en gran mesura, de la cautela del mateix usuari. Algunes recomanacions al respecte poden ser: tenir un bon antivirus a l’ordinador; revisar els protocols de seguretat i l’encriptació de dades; o comprar en llocs coneguts o de confiança.

Per als usuaris menys experimentats en les compres en línia existeixen diversos mètodes de pagament que donen una seguretat afegida, i mitjançant els quals s’aconsegueix que el risc de comprar per internet sigui pràcticament zero. El més important en les vendes en línia és que el comprador tingui la garantia que ningú no podrà, a conseqüència d’una determinada transacció, suplantar la seva identitat i efectuar altres compres en el seu nom, a càrrec seu. A 11Onze resumim les vies de pagament més habituals a internet:

  • Pagaments amb el sistema PayPal. PayPal és una de les plataformes més populars i segures per realitzar transaccions. No només és útil per fer compres, també es pot emprar per fer transaccions de diners entre particulars. Aquesta plataforma actua com a intermediari electrònic mitjançant la targeta de crèdit o de dèbit de l’usuari, amb l’objectiu d’assegurar la confidencialitat, tant del venedor com del comprador; i ofereix la garantia que la transacció comercial es realitzi satisfactòriament. Aquesta plataforma té l’avantatge que, si el client té algun problema o no rep l’article comprat en les condicions adients, pot fer una reclamació, que iniciarà una investigació o recerca per part de la plataforma PayPal, que en la majoria de casos acabarà per donar la raó al comprador i retornant-li l’import de la compra.
  • Pagaments contra reemborsament. Aquest sistema fa molt temps que es fa servir en compres que no es fan en línia, tot i que en les compres en línia no està massa estès. És l’únic mitjà de pagament emprat en el comerç electrònic que implica l’ús de diners en efectiu. Fent-t’ho d’aquesta manera l’única informació que el comprador ha de facilitar al venedor són les seves dades personals i la seva adreça postal. Té l’inconvenient que el comprador ha d’estar present quan arribi l’enviament per efectuar el corresponent pagament, a no ser que arribi una notificació per anar-lo a recollir amb posterioritat a una oficina de lliurament. Aquest sistema garanteix el lliurament de l’article al mateix moment de pagar-lo. Des del punt de vista del venedor aquest mitjà de pagament comporta el retard a l’hora de cobrar els diners de l’article venut i la necessitat de recollir físicament uns diners per part de qui efectua el lliurament.
  • Càrrecs en compte corrent o domiciliació bancària. Algunes plataformes ofereixen aquest tipus de pagament, però no està massa estès el seu ús en el comerç en línia. En aquest cas, compres el que necessites per internet i dones les teves dades financeres. En l’actualitat, acostuma a ser el número d’IBAN, i el venedor fa directament el càrrec al compte corrent facilitat. És habitual que s’empri per càrrecs periòdics o subscripcions.
  • Targetes de dèbit o de crèdit. Les targetes de dèbit o de crèdit són els mitjans més populars utilitzats en el comerç electrònic. Per al comprador suposa, en el cas de fer servir la seva targeta de dèbit, el pagament immediat al moment d’efectuar la transacció; o en el cas de fer servir la seva targeta de crèdit, el seu pagament diferit en un moment concret del mes, normalment al final. Per al venedor suposa un cobrament ràpid, a canvi d’una petita comissió que li descompta l’entitat financera lliuradora del total que hauria de cobrar per la venda de l’article.
  • Pagar més tard. Algunes plataformes d’internet, en col·laboració amb entitats financeres, avancen els diners de la compra, que es cobrarà en quotes mensuals, generalment amb càrrec a la targeta de dèbit o crèdit, durant el termini que s’hagi escollit. Aquests serveis actuen d’intermediaris entre el venedor i l’usuari i, per tant, no es comparteix informació sensible amb tercers.
  • Comptes exclusius vinculats a targetes de dèbit. Aquesta opció és de les més segures que el comprador pot emprar per protegir els seus comptes financers. L’usuari ha de demanar a la seva entitat financera poder disposar d’un compte exclusiu per fer les seves compres en línia i sol·licitar una targeta de dèbit associada a aquest compte. El comprador, cada vegada que desitgi adquirir algun producte, haurà de transferir la quantitat que haurà d’abonar al venedor en línia, a aquest compte exclusiu, i després, pagar fent servir la targeta allà vinculada a on vulgui fer la compra en línia. D’aquesta manera, l’usuari pot estar segur que, encara que les dades de la seva targeta es vegin compromeses, el compte associat a la targeta no disposa en general de saldo per efectuar el corresponent pagament, per tant en quedaria protegit.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

De la targeta física a la virtual

3min lectura

Als anys 50 del segle XX es van crear les targetes de crèdit.

Tecnologia

Targetes virtuals

4min lectura

Les targetes virtuals són el principal mètode de pagament en línia.

Tecnologia

Compres virtuals

3min lectura

Les targetes virtuals neixen de la necessitat de fer compres en línia més segures.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    La que més m’ agradat és l’última que es vincula amb una targeta només per fer compres, però hi han bancs que no ho tenen.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Pot ser, però quan un treu una novetat al cap de poc temps acaba per tenir-ho també la competència. Moltes gràcies pel teu comentari, Rosa!!!

      Fa 2 anys
  4. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Bona informació. Sempre hem de saber que fem i com ho fem. El coneixement ens dona seguretat. Gràcies.

  5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bones recomanacions.
    Jo per les subscripcions i algunes compres virtuals faig servir PayPal q la tinc vinculada a la tarja virtual d’11Onze per la resta utilitzo la vostra tarjeta física.
    Salut

  6. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Bones explicacions i consells per les compres online, que cal tenir en compte.
    Hi ha un altre tema. Quan algú s´apropia de les dades d´una targeta física, sense haver-la perdut. O sigui, que l´han copiada (com, venda de dades?) i les fan servir per fer compres online. Aquest estiu la policia d´una zona turística va comentar a una persona que ho patit que han augmentat molt les denúncies, superant les ” estirades de bossa”. Els bancs tenen una assegurança per cobrir l´import estafat, però en el cas de la persona que esmento no li ha cobert tot. Diuen que és culpa de la companyia d´assegurances, reclama però no se´n surt

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs vaja… Esperem que se’n surti i li tornin tots els diners robats o estafats. Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!

      Fa 2 anys
  7. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Bones recomanacions per les compres online.

  8. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Aclaridor

  9. CAROLINA RODERO ORPINELLCAROLINA RODERO ORPINELL says:
    CAROLINA

    Gràcies molt aclaridor.

  10. Manel LopezManel Lopez says:
    • Jennifer Roca Civit says:

      Benvingut Manel, ens fa contents que el trobis interessant. Ens veiem per la Plaça!

      Fa 3 anys
  11. Alejandro TenAlejandro Ten says:
    Alexandre

    Hola. Fa temps que segueixo les novetats, Tinc un dubte. Sóc autònom i treballo a distància i sempre en línia. Ho tinc tot domiciliat. Si em passés a aquest banc. Em traspassaríeu les domiciliacions automàticament des de Bankia, o ho haig de fer a mà??

    Gràcies.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Alejandro; de moment, aquest compte d’11Onze és un compte de pagaments i no admet domiciliacions de rebuts. Pròximament, sortiran nous productes i serveis amb què sí que serà possible aquesta opció.
      Gràcies per plantejar-ho i per fer-nos confiança!

      Fa 2 anys
  12. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  13. Anònim says:

    Personalment per pagamets a través de la web la meva preferida el la de prepagament meig les pàgines de “molta”confiança que javors mes igual una targeta o una altra.

  14. Meritxell CornudellaMeritxell Cornudella says:
    Meritxell

    Hola, tinc una consulta. En general una persona fa servir només una manera de pagament en línia o ho canvia segons sigui roba, alimentació, vols, viatges…?

    • Jordi Oller says:

      Bona tarda, Meritxell, pots tenir més d’una forma de pagament, tot depèn d’amb quina plataforma treballi la pàgina amb la qual fas el pagament o de si o pagues amb la teva targeta, virtual o física. Espero haver-te respost ens veiem a La Plaça.

      Fa 3 anys
  15. Carme Marin benedictoCarme Marin benedicto says:
  16. Ramon PuigRamon Puig says:
    Ramon

    Aquesta opció la trobo molt correcta i segura, comptes exclusius vinculats a targetes de dèbit que podem carregar amb la quantitat exacta per fer el pagament.

    • David LópezDavid López says:
      David

      Potser també és una de les maneres més populars a l’hora de fer pagament en línia Ramon.
      Tot i que dia a dia, la seguretat per comprar a internet millora, cada vegada serà més comú i més segur.

      Fa 3 anys
  17. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    M’ha agradat molt aquest punt (Comptes exclusius vinculats a targetes de dèbit). Això ho tindrem a 11onze?

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Hola, Carles! La seguretat a 11 onze és el més important. Tindrem molt pròximament els productes preparats per oferir. Pots consultar tots els productes que oferirà el banc a la pàgina web https://www.11onze.cat/producte
      Podràs fer tot el que fas normalment amb el teu banc: domiciliar la teva nòmina, els teus rebuts, fer transferències, estalviar, tenir la teva targeta de dèbit, de crèdit…
      Espero que t’hagi ajudat el comentari. Salut i fins aviat!

      Fa 3 anys
  18. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    . M’he assabentat de maneres desconegudes per a mi, però sobre tot de la inseguretat o seguretat de les compres en linia
    Gràcies

    • Lels says:

      Que bé, Alícia! Ens alegra poder col·laborar en el coneixement d’eines de pagament segur en línia a la nostra comunitat, gràcies per formar part de la Plaça!

      Fa 3 anys
  19. Josep CanudasJosep Canudas says:
    Josep

    Jo, faig compres per internet amb una tarjeta de recarga, i de momento mai i tingut cap problema

    • David LópezDavid López says:
      David

      Correcte Josep, tot i que hi ha altres maneres, com bé diu l’article.
      Potser aquesta és una de les maneres més populars a l’hora de fer pagament en línia.

      Fa 3 anys
  20. Vicenç ClascàVicenç Clascà says:
    Vicenç

    bona explicació, pels que no estiguin decisidits a fer el pas. Gràcies per l’ajuda.

Deixa una resposta

App Store Google Play