De la targeta física a la virtual
Als anys 50 del segle XX es van crear les targetes de crèdit i amb l’arribada dels telèfons intel·ligents es van popularitzar les virtuals. Repassem la història de les targetes i les seves possibilitats.
Fa seixanta anys de la primera targeta de pagament i, des d’aquell dia, la nostra manera de comprar ha canviat per adaptar-se fins a arribar a l’era del comerç digital, donant també un canvi radical en la nostra forma de pagament. La forma de consumir canvia constantment, s’ha pogut comprovar amb l’increment de l’e-commerce, arran de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 d’aquest passat 2020, com es pot veure en l’estudi fet per Kantar, qui assegura que 3 de cada 4 llars espanyoles han fet compres per internet durant aquest passat any 2020, i que aquestes llars continuen comprant en línia aquest 2021. Les llars que ara compren per Internet són un 74,4%, això ha incrementat els consumidors d’e-commerce en un 8,4% des del 2017. Segons detalla Kantar en el seu estudi, el 26,6% dels consumidors restants són persones grans que es desplacen a comprar personalment elles mateixes els productes, ja que prefereixen un tracte personalitzat. I de la mateixa manera que ha canviat el model de consum, també ha canviat el model de pagament. Benvinguts a l’era de les targetes virtuals.
Què són les targetes virtuals?
Les targetes virtuals són targetes més segures, i a diferència de les targetes de pagament convencionals, són completament virtuals. El seu pagament és exclusivament per compres virtuals, amb la possibilitat, també, de poder pagar en establiments físics si tens la targeta vinculada al wallet del teu smartphone. La targeta virtual disposa d’un número, d’una data de caducitat i també d’un número de control, com detalla Rankia. La web financera també diu que els controls de seguretat de les targetes virtuals són molt variats. Alguns bancs tenen un codi dinàmic que va canviant en cada compra, mentre d’altres permeten realitzar molt poques compres, i en cas de quedar diners a la targeta, aquests diners tornen automàticament al compte del qual va ser recarregada la targeta. Cada client és lliure de fer una nova targeta virtual quan la necessiti, així de senzill.
Com va néixer la targeta virtual?
Des de la primera targeta de pagament del món de Diners Club l’any 1950, el món de les targetes de pagament ha donat moltes voltes, passant per l’arribada de les targetes de crèdit a Espanya als anys seixanta, fins a arribar a les targetes virtuals, segons detalla la web de Finanzas. La pàgina especialitzada en finances recorda que les targetes virtuals van néixer juntament amb l’arribada de la telefonia mòbil, amb els sistemes de pagament anomenats “wallets”.
Com estan regulades?
La regulació europea PSD2, la nova normativa europea de serveis de pagament electrònics, va entrar en vigor el setembre del 2018, amb la finalitat de reforçar la seguretat dels consumidors amb els sistemes de pagament del comerç electrònic. Amb aquesta regulació, que ja fa tres anys que és vigent, es pot dir que alguna cosa ha d’estar canviant en la nova manera de fer pagaments. En definitiva, podem dir que les targetes virtuals han arribat per quedar-se com un mitjà més de pagament.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Sí, em sembla que anirem cap a les targetes virtuals, però tinc un dubte, funcionen únicament per conexió NFC de mobil? Hi ha alguna alternativa al pagament de targeta mitjançant NFC de mobil? Es que el meu mobil no té NFC, no sé si hi ha algun adhesiu alternatiu
Hola Jordi, ara que ho dius sembla que NFC es pot adherir a un dispositiu que no en tingui, però no tinc idea si encara es fa. Molta sort, en el meu cas vaig esperar a renovar el dispositiu.
Ben explicat, Sílvia!
A veure si puc acabar de registrar-me i demano una tarja virtual.
Doncs a veure, Josep, i moltes gràcies per dir-ho i també pel teu comentari.
Gràcies per l’explicació, pero segueixo tenin dubtes sobre la targeta virtual. Entenc que deu ser fàcil utilitzar-la per fer compres per internet, però, em serveix per fer compres a la botiga? i per treure diners?
Et serveix per internet i per fer compres a les botigues… Per treure diners dels caixers automàtics encara no, això més endavant. Moltes gràcies pel teu comentari, Montse!!!
Que BÉ que t’expliques Silvia…!!
Si aconsegueixo que s’entengui el que explico ja em dono per satisfeta. Gràcies pel comentari!!
Això es un Non Stop d’aprendre….Merci!!
Aquesta és la intenció!! Hem d’aprendre tots molt per empoderar-nos i saber del que ens parlen en temes financers!
Entenc que cada cop mes tot funciona via internet, pero per als que no som agils amb la tecnologia o reticens amb ella ens es mes dificil
Cert Esther, és un aspecte que hem tingut en compte des del principi, tots tenim persones properes que no s’entenen amb la tecnologia, per això la nostra disponibilitat a ajudar-te a tu i a qualsevol persona. Podràs disposar d’ajuda directa des del xat que hi ha a la Plaça o des dels canals d’atenció a l’usuari que té la nostra aplicació. No cal patir, aquí estem per resoldre totes les incidències juntes. Fins aviat!
Gràcies per la vostra explicació .Molt interessant i a tenir en compte,tot i que jo no compro gaire per internet…
Moltes gràcies, també, pel teu comentari!!!
Molt be 👍
Moltes gràcies, Josep!
Molt ben explicat
Hola, Ricard! Celebrem que ho hagis trobat entenedor i interessant… Moltes gràcies pel teu comentari.
Molt ben explicat i molt aclaridor, tant el vídeo de Silvia com tot l’article. Hem de estudiar molt bé quina o quines tarjetes ens convé en cada moment
Me n’alegro que et resulti útil Alvaro, crec que és important tenir clar com funcionen per a poder triar correctament. Gràcies per seguir-nos!
👍👍👍
Gràcies, Joan!!!
Bona nit, gracies Silvia, es una explicació concisa i molt clara, referent a les targetes virtuals, ja hi ha entitats que les ofereixen amb un munt de variants que fan por,però crec que tal com ho as explicat es mes senzill.
Moltes gràcies pel teu suport i comentaris, Ramon.
Article aclaridor. M’ha ajudat a distingir diversos mètodes de pagament
Gràcies, Francesc!
Molt interesant, m’ agradat la de prepagament.
Gràcies per valorar-ho!
L’última no la coneixia gràcies estar molt ben explicat
Gràcies per la teva bona valoració!
Molt interessant i ben explicat!! Desconeixia la sisena targeta que ens has dit del CVC
Quan pagues amb el mòbil o els rellotges inteligents seria com una targeta virtual, però inserida al teu dispositiu no?
Doncs, sí, Laura; és ben bé molt semblant. Gràcies pel teu comentari!