És segur pagar en línia?

Està clar que les compres en línia estan cada cop més esteses entre tots nosaltres

 

Ens estalvien desplaçar-nos per anar a comprar i ho podem fer a qualsevol hora i moment del dia, des d’on vulguem i també ens permeten comprar allà a on vulguem, sigui a prop o a l’altra banda del món.

Com de segur resulta pagar per Internet?

En general el pagament a la xarxa és molt segur. La seva seguretat ha millorat molt des que es va començar a estendre el seu ús. La necessitat d’oferir seguretat als compradors ha fet que s’inverteixin molts recursos per implementar sistemes millorats de seguretat web, sent el resultat aconseguit tan alt que actualment la compra en línia és tant o més segura que en una botiga física.

Aquesta seguretat també depèn, en gran manera, de la cautela del mateix usuari. Algunes recomanacions al respecte poden ser: -tenir un bon antivirus a l’ordinador; -revisar els protocols de seguretat i l’encriptació de dades; o -comprar en llocs coneguts o de confiança.

Pels usuaris menys experimentats en les compres en línia existeixen diversos mètodes de pagament que donen una seguretat afegida, aconseguint que el risc de comprar per internet sigui pràcticament zero. El més important en les vendes en línia, és que el comprador pugui tenir la garantia que ningú pugui, a conseqüència d’una determinada transacció, suplantar en un futur la seva personalitat efectuant altres compres en el seu nom i a càrrec seu.

Hi han diverses maneres de poder pagar les compres en línia amb una seguretat afegida.

 • Pagaments amb el sistema PayPal

Paypal és una de les plataformes més populars i segures per realitzar transaccions. No només és útil per fer compres, també es pot emprar per fer transaccions de diners entre particulars. Aquesta plataforma actua com a intermediari electrònic mitjançant la targeta de crèdit o de dèbit de l’usuari, amb l’objectiu d’assegurar la confidencialitat, tant del venedor com del comprador, i oferint la garantia que la transacció comercial es realitzi satisfactòriament. Aquesta plataforma té l’avantatge que si el client té algun problema o no rep l’article comprat en les condicions adients, es pot fer una reclamació, que iniciarà una investigació o recerca per part de la plataforma Paypal, que en la majoria de casos acabarà per donar la raó al comprador i retornant-li l’import de la compra.

 • Pagaments via contra reembors

Aquest sistema fa molt temps que s’utilitza en compres que no es fan en línia, tot i que en les compres en línia no està massa estès. És l’únic mitjà de pagament utilitzat en el comerç electrònic que implica la utilització de diners en efectiu. Fent-t’ho d’aquesta manera l’única informació que el comprador ha de facilitar al venedor són les seves dades personals i la seva adreça postal. Té l’inconvenient que el comprador ha d’estar present quan arribi l’enviament per efectuar el corresponent pagament, a no ser que arribi una notificació per anar-lo a recollir amb posterioritat a una oficina de lliurament. Aquest sistema garanteix el lliurament de l’article al mateix moment de pagar-lo. Des del punt de vista del venedor aquest mitjà de pagament comporta el retard a l’hora de cobrar els diners de l’article venut i la necessitat de recollir físicament uns diners per part de qui efectua el lliurament.

 • Càrrecs en compte corrent o domiciliació bancària

Algunes plataformes ofereixen aquest tipus de pagament, però no està massa estès el seu ús en el comerç en línia. En aquest cas compres el que necessites per internet i dónes les teves dades bancàries, en l’actualitat sòl ser el número d’IBAN, i el venedor fa directament el càrrec al compte corrent facilitat. És habitual que s’empri per a càrrecs periòdics o subscripcions.

 • Targetes de dèbil o de crèdit

Les targetes de dèbit o de crèdit són els mitjans més populars utilitzats en el comerç electrònic. Per al comprador suposa, en el cas de fer servir la seva targeta de dèbit, el pagament immediat al moment d’efectuar la transacció, o en el cas de fer servir la seva targeta de crèdit, el seu pagament diferit en un moment concret del més, normalment al final. Per al venedor suposa un cobrament ràpid, a canvi d’una petita comissió que li descompta el banc lliurador del total que hauria de cobrar per la venda de l’article.

 • Pagar més tard

Algunes plataformes d’internet, en col·laboració amb entitats financeres, avancen els diners de la compra, que es cobrarà en quotes mensuals, generalment amb càrrec a la targeta de dèbit o crèdit, durant el termini que s’hagi escollit. Aquests serveis actuen d’intermediaris entre el venedor i l’usuari i per tant no es comparteix informació sensible amb tercers.

 • Comptes exclusius vinculats a targetes de dèbit

Aquesta opció és de les més segures que el comprador pot emprar per protegir els seus comptes bancaris. L’usuari ha de demanar al seu banc poder disposar d’un compte exclusiu per fer les seves compres en línia i sol·licitar una targeta de dèbit associada a aquest compte. El comprador, cada vegada que desitgi adquirir algun producte, haurà de transferir la quantitat que haurà d’abonar al venedor en línia, a aquest compte exclusiu, i després, pagar fent servir la targeta allà vinculada a on vulgui fer la compra en línia. D’aquesta manera, l’usuari pot estar segur que, encara que les dades de la seva targeta es vegin compromeses, el compte bancari associat a la targeta no disposa en general de saldo per efectuar el corresponent pagament, per tant en quedaria protegit.

Equip Editorial Equip Editorial
 1. Alejandro TenAlejandro Ten says:
  Alexandre

  Hola. Fa temps que segueixo les novetats, Tinc un dubte. Sóc autònom i treballo a distància i sempre en línia. Ho tinc tot domiciliat. Si em passés a aquest banc. Em traspassaríeu les domiciliacions automàticament des de Bankia, o ho haig de fer a mà??

  Gràcies.

 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Manel Miquel MartinezManel Miquel Martinez says:
  Manel Miquel

  Personalment per pagamets a través de la web la meva preferida el la de prepagament meig les pàgines de “molta”confiança que javors mes igual una targeta o una altra.

  • Jordi OllerJordi Oller says:
   Jordi

   Gràcies pel teu comentari Manel Miquel. Ens veiem a La Plaça.

   Fa 1 mes
 4. Meritxell CornudellaMeritxell Cornudella says:
  Meritxell

  Hola, tinc una consulta. En general una persona fa servir només una manera de pagament en línia o ho canvia segons sigui roba, alimentació, vols, viatges…?

  • Jordi OllerJordi Oller says:
   Jordi

   Bona tarda, Meritxell, pots tenir més d’una forma de pagament, tot depèn d’amb quina plataforma treballi la pàgina amb la qual fas el pagament o de si o pagues amb la teva targeta, virtual o física. Espero haver-te respost ens veiem a La Plaça.

   Fa 1 mes
 5. Carme Marin benedictoCarme Marin benedicto says:
 6. Ramon PuigRamon Puig says:
  Ramon

  Aquesta opció la trobo molt correcta i segura, comptes exclusius vinculats a targetes de dèbit que podem carregar amb la quantitat exacta per fer el pagament.

  • David LópezDavid López says:
   David

   Potser també és una de les maneres més populars a l’hora de fer pagament en línia Ramon.
   Tot i que dia a dia, la seguretat per comprar a internet millora, cada vegada serà més comú i més segur.

   Fa 4 mesos
 7. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  M’ha agradat molt aquest punt (Comptes exclusius vinculats a targetes de dèbit). Això ho tindrem a 11onze?

  • Laura Bunyol BartrinaLaura Bunyol Bartrina says:
   Laura

   Hola, Carles! La seguretat a 11 onze és el més important. Tindrem molt pròximament els productes preparats per oferir. Pots consultar tots els productes que oferirà el banc a la pàgina web https://www.11onze.cat/producte
   Podràs fer tot el que fas normalment amb el teu banc: domiciliar la teva nòmina, els teus rebuts, fer transferències, estalviar, tenir la teva targeta de dèbit, de crèdit…
   Espero que t’hagi ajudat el comentari. Salut i fins aviat!

   Fa 4 mesos
 8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  . M’he assabentat de maneres desconegudes per a mi, però sobre tot de la inseguretat o seguretat de les compres en linia
  Gràcies

  • LelsLels says:
   Lels

   Que bé, Alícia! Ens alegra poder col·laborar en el coneixement d’eines de pagament segur en línia a la nostra comunitat, gràcies per formar part de la Plaça!

   Fa 5 mesos
 9. Josep CanudasJosep Canudas says:
  Josep

  Jo, faig compres per internet amb una tarjeta de recarga, i de momento mai i tingut cap problema

  • David LópezDavid López says:
   David

   Correcte Josep, tot i que hi ha altres maneres, com bé diu l’article.
   Potser aquesta és una de les maneres més populars a l’hora de fer pagament en línia.

   Fa 5 mesos
 10. Vicenç ClascàVicenç Clascà says:
  Vicenç

  bona explicació, pels que no estiguin decisidits a fer el pas. Gràcies per l’ajuda.

Deixa una resposta