La Unió Europea reforça el dret a reparar

El Parlament Europeu dona llum verda a una llei sobre el dret a reparar reforçada amb l’objectiu de reduir els residus, facilitar les reparacions i estalviar diners als consumidors. La nova normativa obligarà els fabricants a arreglar un producte, fins i tot si ha esgotat la garantia legal.

 

Finalment, el Parlament Europeu va aprovar el 23 d’abril, per majoria absoluta amb 584 vots a favor, 3 en contra i 14 abstencions, la directiva sobre el dret a reparar que havia posat en marxa el novembre del 2020. Tanmateix, hi ha un termini de vint-i-quatre mesos per a aplicar-la, per la qual cosa no es farà efectiva de manera immediata al nostre país i es preveu que s’incorpori en la futura Llei de Consum Sostenible.

La nova normativa té com a objectiu reduir els residus, estendre la vida útil dels productes i facilitar les seves reparacions amb la finalitat d’avançar cap a una economia circular i estalviar diners als consumidors. En aquest sentit, obligarà els fabricants a arreglar un producte, fins i tot si ha esgotat la garantia legal.

A més, els fabricants hauran d’oferir recanvis i eines a un preu raonable i es prohibeix l’ús de clàusules contractuals o pràctiques informàtiques per a obstaculitzar les reparacions. Concretament, no podran impedir l’ús de recanvis de segona mà o impresos en 3D per tallers de reparació independents, ni negar-se a reparar un producte únicament per raons econòmiques o perquè anteriorment va ser reparat per tercers.

Facilitar les reparacions a un preu assequible

Una de les principals novetats és que el fabricant estarà obligat a dur a terme la reparació per un preu i en un termini raonables, fins i tot després de la fi del període de la garantia, a fi d’incentivar els consumidors a optar per reparar el producte en comptes de comprar-ne un de nou. 

En aquest sentit, s’introdueix el concepte de “garantia de qualitat”, segons el qual s’estén la garantia legal en dotze mesos si el consumidor decideix que es repari el producte. D’aquesta manera, una vegada expirada la garantia legal, el fabricant continuarà obligat a reparar productes domèstics comuns i tècnicament reparables, com ara rentadores, aspiradores i telèfons intel·ligents.

Així mateix, la directiva fixa que la reparació s’ha de fer de manera gratuïta o bé “a un preu raonable”, així com en un temps determinat. Fins i tot, preveu que el fabricant pugui oferir en préstec un aparell substitutori mentre dura la reparació. A més, estaran obligats a proporcionar recanvis durant un mínim de set a deu anys, segons el producte.

Aquestes mesures volen mirar d’evitar que la reparació d’un producte no sigui factible, ja sigui per la impossibilitat d’obtenir recanvis o per l’elevat cost d’aquestes. Addicionalment, estan pensades per donar una empenta al mercat dels productes recondicionats com una alternativa als nous productes.

 

Quan es començarà a aplicar a Catalunya?

Una vegada que Consell adopti formalment la directiva i s’hagi publicat en el Diari Oficial de la UE, els estats membres disposaran de 24 mesos per a incorporar-la a la legislació nacional. Es preveu que a Espanya s’incorpori en la futura Llei de Consum Sostenible, en la qual ja treballa el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

En el cas de Catalunya, ja fa dos anys que la llei general de defensa dels consumidors inclou mesures per protegir el dret a reparar dels consumidors. Per exemple, es va ampliar de dos a tres anys la garantia que cobreix qualsevol defecte de fàbrica.

Per altra banda, els serveis digitals (com ara subscripcions a serveis de reproducció de continguts audiovisuals per internet, serveis d’emmagatzematge en el núvol, etc.) i els continguts digitals (per exemple, arxius de música, videojocs, etc. descarregats digitalment), tenen una garantia legal de dos anys des de la data de subministrament.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Un gran triomf per als consumidors

7min lectura

La legislació de la UE obliga les empreses a proporcionar...

Tecnologia

L’obsolescència programada

5min lectura

La vida útil dels productes s’escurça cada vegada més...

Sostenibilitat

La tímida concessió d’Apple

2min lectura

Apple ha publicat aquest novembre un comunicat on...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play