Com tributen els metalls preciosos

La crisi energètica i la incertesa econòmica global ha disparat la compra de metalls preciosos com l’or i la plata. La campanya per presentar la declaració de la renda comença el 6 d’abril, per això és un bon moment per a recordar com són considerats des del punt de vista fiscal els metalls preciosos.

 

Els bancs centrals de diversos països estan incrementant de manera exponencial les seves reserves d’or, però també ha augmentat la demanda d’aquest valor refugi per part de la gent que vol protegir els seus estalvis davant d’un escenari econòmic inflacionari que no té fre. Tanmateix, cada vegada són més els inversors que inclouen metalls preciosos en les seves carteres de valors amb la finalitat de diversificar beneficis.

No obstant això, abans d’invertir en or o en qualsevol altre metall preciós, cal tenir en compte quins impostos s’han de pagar en comprar o vendre aquestes matèries primeres tan apreciades en temps de crisi. La tributació pot variar en funció de si es tracta d’una compra en or físic o or digital, el nivell de puresa del metall, i altres factors que hem de considerar a l’hora de valorar els possibles beneficis de les nostres inversions.

 

Lingots i monedes d’or d’inversió

En primer lloc, hem de tenir clar que no estem parlant de metalls preciosos ordinaris, com els dels sectors de la joieria o indústria, sinó de metalls preciosos d’inversió. Aquesta distinció és important perquè segons el decret 77/388/CEE de la Unió Europea, l’or d’inversió no paga IVA ni en la compra ni en la venda.

L’Agència Tributària defineix aquest règim especial de l’or d’inversió com “un règim obligatori, sense perjudici de la possibilitat de renúncia per cada operació, aplicable a les operacions amb or d’inversió on les mateixes estan generalment exemptes de l’IVA, amb limitació parcial del dret a la deducció.” És a dir, la Llei de l’IVA vigent estableix uns certs requisits perquè es pugui considerar or d’inversió.

Per tant, l’or d’inversió quedarà exempt de pagar l’IVA sempre que es tracti d’or físic, això és, lingots o monedes d’or, com el que oferim a través de Preciosos 11Onze. A més, aquest or ha de complir uns mínims requisits de puresa: 99,5% en el cas dels lingots, i d’un 80% en les monedes. Els lingots i monedes que no assoleixin aquesta puresa, hauran de pagar l’IVA del 21%, el mateix tipus que s’aplica per la compra de la resta de metalls preciosos.

 

Impost sobre la renda

La plata i altres metalls preciosos paguen IVA com qualsevol altre producte, i cada país aplica la seva pròpia taxa impositiva, un 21% en el cas d’Espanya. Per tant, com a inversors, hem de tenir en compte que es tracta d’inversions diferents de l’or i sovint més especulatives.

Pel que fa a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), qualsevol venda d’or, o de qualsevol altre metall preciós per part del contribuent, ha de ser inclosa en la declaració de la renda, i tributarà en funció de les plusvàlues o minusvalideses generades per l’operació, com a guanys o pèrdues patrimonials segons la base imposable de l’estalvi.

D’aquesta manera, si s’ha aconseguit una plusvàlua amb l’operació, serà necessari reflectir-ho tenint en compte el preu de compra, incloent-hi les despeses, i el de venda, excloent-hi les despeses, amb tipus aplicables depenent de la quantia.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

En marxa primera compra d’or d’11Onze

3min lectura

La resposta de la comunitat ha estat massiva i ja s’està

Invertir

Or físic o or digital

3min lectura

Davant la situació excepcional en què ens trobem, cada vegada més inversors intenten

Estalvis

Invertir en metalls preciosos

4min lectura

Les inversions financeres sempre comporten riscos, peròEquip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Gràcies per la informació

 3. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
  Miquel

  Interessant i necessària informació, gràcies.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’hagi agradat. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Queda clar com tributa l’or d’inversió.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs sí, queda molt clar. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

   Fa 2 anys
 6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Ostras gràcies per aquesta informació ,m’ha semblat curiós que no s’aplica IVA amb la compra o venda de l’or d’inversio

  • Mònica Cornudella says:

   Així és, Alícia. Des de La Plaça intentem informar i aprendre moltes coses que de segur ens són útils en el nostre dia a dia. Gràcies per ser-hi sempre!😉

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play