Els bancs centrals han comprat un 82% més d’or

Al llarg de la història, els governs i els seus bancs centrals han protegit les reserves dels països comprant or. Tanmateix, davant la incertesa econòmica provocada per la crisi sanitària i una inflació desbocada, han incrementat les compres els darrers anys. 

 

Les dades publicades pel Fons Monetari Internacional (FMI) confirmen que la demanda d’or per part dels bancs centrals es va recuperar el 2021, amb un increment del 82% respecte al 2020. Les compres netes d’or dels bancs centrals van ascendir a 463 tones el 2021. Això suposa un important repunt de la demanda d’aquest sector després del mínim de la dècada de 255 tones el 2020, i el dotzè any consecutiu de compres netes, durant el qual els bancs centrals han comprat un total net de 5.692 tones d’or.

Encara que la demanda dels bancs centrals sovint està impulsada per la política i no per les demandes del mercat, i, per tant, pot ser menys predictible que altres fonts de demanda d’or, es confirma una tendència a l’alça. Un fenomen que no és cap novetat si parlem de països emergents o de països no-alineats amb els interessos geopolítics occidentals, però a la que el 2021 s’hi van afegir tot un seguit de compradors de bancs centrals dels mercats desenvolupats.

Per exemple, l’Autoritat Monetària de Singapur (MAS) va augmentar en una mica més de 26 tones, un augment del 20%, les seves existències d’or, el primer augment des de fa almenys 21 anys. “El canvi en les tinences d’or és el resultat dels esforços continus i en curs de la MAS per a assegurar que la cartera de les Reserves Oficials Estrangeres romangui ben diversificada i resistent a través de les condicions econòmiques i de mercat”, va dir un portaveu de la MAS.

 

Rússia i la Xina disparen les compres d’or

Les sancions econòmiques imposades a Rússia han provocat que el banc central rus anunciés que suspendrà la compra d’or als bancs per a satisfer l’augment de la demanda del metall preciós per part de les llars, i capejar el temporal en els mercats russos. La supressió de l’impost sobre el valor afegit en aquestes operacions, juntament amb el desplom del ruble a mínims històrics, estan esperonant la compra d’or per part d’una població que vol protegir els seus estalvis.

No obstant això, tant Rússia com la Xina han estat incrementant les seves reserves d’or significativament des de fa anys. És gairebé segur que la Xina posseeix molt més or que ningú, inclosos els Estats Units. Hem vist molts exemples en les últimes dècades de com aquest últim país explotava i abusava de la condició del dòlar com a moneda de reserva mundial, per sancionar altres països contraris als seus interessos econòmics, per tant, accelerant el procés de desdolarització i la creació de sistemes monetaris alternatius substanciats per l’or.

Un procés que s’està accelerant gràcies al conflicte a Ucraïna, i a la col·laboració entre Rússia i la Xina, no només per contrarestar les sancions dels Estats Units i de la Unió Europea, sinó per assegurar que l’hegemonia del sistema monetari occidental té els dies comptats davant un món multipolar en el qual el continent asiàtic cada vegada té més pes en la balança econòmica global.

En definitiva, l’ampli ventall de compres en 2021 ha demostrat que continua havent-hi una important demanda per l’or com a actiu de valor refugi, i el rendiment a l’alça d’aquest metall durant els períodes de crisis s’ha convertit en la principal raó perquè els bancs centrals mantinguin or. Un recurs de protecció financera que no és exclusiu dels bancs centrals sinó que també està a l’abast de tothom. 

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

La seguretat que ens dona l’or

2min lectura

És segur comprar or? Per què els inversors decideixen

11Onze

Ja pots comprar or amb Preciosos 11Onze

2min lectura

11Onze acompleix un altre dels seus objectius fundacionals

Estalvis

L’or, el refugi davant les crisis

5min lectura

Davant d’una inflació que continua augmentant, laEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Molt interessant. Gràcies per mantenir-nos al loro!👌

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que ho trobis interessant. Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

   Fa 2 anys
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  No unicament elx bancs poden comprar or,11Onze ho ha fet possible

  • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
   Càrol

   Efectivament, Alicia, la diferència és que els bancs compren or per protegir-se i a 11Onze ajudem els nostres clients a comprar or.

   Fa 2 anys
 3. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per donar-nos la oportunitat d’invertir en aquest metall preciós

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Gràcies també a tu, Manuel, per fer-ho possible en formar part de la nostra comunitat!

   Fa 2 anys
 5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 6. Daniela SimónDaniela Simón says:

Deixa una resposta

App Store Google Play