Transició energètica i la ‘greenflation’

La inflació verda o ‘greenflation’, és el terme que fa referència a l’augment de preus relacionat amb la transició energètica. Xavi Viñolas, redactor d’11Onze Magazín, visita Energia, el nou programa presentat per Eduard Berraondo, per parlar del cost econòmic de la lluita contra el canvi climàtic.

 

L’escalada dels preus de l’energia, matèries primeres i aliments han disparat la inflació a rècords històrics. Les causes són diverses i variades: els desastres climàtics, així com la geopolítica i política monetària hi juguen un paper clau. Però una part d’aquesta pressió inflacionista és causada per la transició energètica cap a un model productiu més ‘verd’. És el que es coneix com a inflació verda o ‘greenflation’.

Aquest augment de preus està directament relacionat amb els materials i minerals utilitzats en favor d’energies renovables, “quan puja la demanda per la producció de bateries per cotxes elèctrics, plaques solars o molins de vent, les matèries primeres que es fan servir per produir aquests productes pugen de preu”, apunta Viñolas.

Es tracta d’un fenomen que no deixa de ser una paradoxa que forçosament acompanya l’esforç per lluitar contra el canvi climàtic, com més volem accelerar aquesta transició, més cara ens surt. I sí, la transició energètica és necessària i inevitable, ara bé, com explica el redactor d’11Onze, “la transició té un cost, i al ritme que s’està fent ara, aquest cost és insostenible”. 

Dit això, es preveu, que a la llarga, les economies d’escala, més finançament per a projectes verds, i sobretot, reduir el cost d’aquest finançament, compensin part dels efectes de la inflació verda, assegurant la viabilitat de la transició cap a un model més sostenible.

Unió Europea, tirant pedres sobre el seu propi terrat

La mala planificació d’Europa abans de decidir prescindir de múltiples fonts d’energia locals com el carbó o l’energia nuclear, sense un substitut intern, ha debilitat la sobirania energètica europea, incapaç de fer front a l’arribada de l’hivern i a la reobertura de la seva economia després de la pandèmia.

Per altra banda, l’afany del vell continent per seguir els interessos geopolítics dels Estats Units, castrant el subministrament de gas i petroli rus, ha provocat que el preu de l’energia es multipliqui exponencialment, incrementant el cost de la vida dels ciutadans fins a nivells insostenibles i, al mateix temps, posant en perill la malmesa indústria manufacturera europea.

Malauradament, Europa s’està convertint en la regió amb els costos energètics més alts del món, i en gran part, era una crisi evitable. Com afirma Viñolas, “els desastres naturals no els podem controlar, però les sancions a Rússia i el sabotatge als gasoductes han destrossat l’economia europea, i són coses provocades per nosaltres mateixos”.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Què és la ‘greenflation’ o inflació verda?

2min lectura

L’escalada de preus generalitzada també afecta la

Economia

Economia sostenible, què és?

6min lectura

L’economia sostenible busca augmentar el benestar social

Sostenibilitat

Bons verds, una inversió mediambiental

4min lectura

L’emissió de bons verds, orientats a finançar projectes



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt entenedor, gràcies!!!

  2. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Gràcies, com diu en Berraondo la gent d’11onze sempre expliquen les coses amb claredat. Clar i català! Gran eslògan per 11Onze.

  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Moltes gràcies per l’explicació sobre la “greenflation” 👍

Deixa una resposta

App Store Google Play