Tindercat, l’última eina per lligar en català
En un nou episodi de ‘Persones’, conversem amb Gerard Querol, un jove que des de Twitter va crear una iniciativa per lligar en català: Tindercat. En tan sols un any, ja aplega més de 10.000 seguidors i s’ha convertit en tot un referent d’oci per a la generació Z. Davant d’aquest boom, ens plantegem: és fàcil lligar en català?
Tots i totes en algun moment de la vida ens hem trobat o ens trobarem en l’escenari de buscar parella. I tot i que l’amor no es busca, sinó que simplement succeeix, del fet de lligar pràcticament ningú se’n salva. En Gerard, des del prisma de la generació nascuda entre finals de la dècada de 1990 i principis de la del 2000, té clar que el català “es troba a faltar, sigui en discoteques, en oci… Els espais hi són, però s’ha de normalitzar la llengua en aquests àmbits”. Per això va crear Tindercat a Twitter fa cosa d’un any.
En les darreres dues dècades s’han posat en marxa diverses pàgines de contactes i de cites en català. En tots els casos, la idea sempre ha estat poder utilitzar la llengua catalana en aquest àmbit, cosa que moltes xarxes socials i pàgines de lligar no permetien (ni permeten), i trobar més fàcilment persones amb una sensibilitat i un bagatge cultural similars.
L’art de lligar al segle XXI
L’amor no té edat, i tampoc en tenen les bones pràctiques. Les noves generacions, gràcies al treball previ de totes les que han obert camí, parteixen d’uns valors bàsics on el respecte, el consentiment, la defensa dels drets LGTBI i la tolerància zero cap a actituds masclistes pràcticament es porten a l’ADN.
Des de Tindercat, Querol ens explica que tant els organitzadors com els assistents han tingut clar això des del primer moment, tot i que encara queda feina per fer: per exemple, moltes noies segueixen creixent en un món ple de pors i inseguretats cap a la seva persona.
Per a la generació Z, lligar parteix del respecte, de la voluntat de conèixer a una altra persona i entendre la vida des d’uns altres ulls. S’hi suma també el respecte cap a la llibertat sexual de les persones que ens envolten. I aquesta cada vegada tendeix a obrir-se més cap a una bisexualitat que, més enllà de gèneres, situa a la persona al centre del flirteig.
La forma de relacionar-se també canvia i prenen força les relacions obertes, el poliamor i altres conceptes que, lluny de ser nous, formen part de l’esperit de descobrir, experimentar i entendre la vida des de la llibertat propi de la joventut.
Més enllà de l’aparença
Abans d’estimar, abans de l’amor, va lligar. I lligar al segle XXI passa indubtablement per les xarxes socials, amb tot el que impliquen: les converses per xat a tota hora, posar ‘likes’, compartir meses i música, respondre ‘stories’ i aprofitar qualsevol excusa per parlar amb la persona que t’agrada fins que arriba la primera emoticona d’un cor que us envieu…
Estar permanentment connectats té grans avantatges, tot i que les xarxes socials presenten un gran inconvenient que ho pot tombar tot: la tirania de l’aparença. És possible escollir qui t’agrada i qui no des de la superficialitat d’una fotografia; enamorar-te d’una suposada vida mostrada a xarxes que no s’adequa a la realitat vital de la persona; voler aparentar, assemblar-se a altres o amagar tot allò negatiu que ens succeeix i fer el clic amb la càmera només quan passen coses bones.
En aquest sentit, des de Tindercat remarquen que Twitter era la “xarxa social menys tòxica” i permet connectar a persones que s’interessen l’una per l’altra sense basar-se en fotografies de l’aparença física. A més, Gerard Querol explica que els esdeveniments presencials que organitzen s’orienten de la mateixa manera: emfatitzen el fet de conèixer a les persones i, a partir d’aquí, ja és cadascú qui posa els filtres i calibra quina importància té, per a ell o ella, l’aparença i la personalitat.
Sigui com sigui el mètode, està clar que als catalans ens agrada lligar en català. I la generació Z no és una excepció. Més enllà de questionables lletres de reggaeton, han sabut trobar referents per construir una idea de l’amor i del flirteig basada en les persones, en les nostres arrels, una mateixa llengua i la premissa de divertir-se amb llibertat. Amb un únic filtre: el respecte.
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!