Quan el talent no marxa: Reig Jofre
El laboratori farmacèutic Reig Jofre, una de les 10 famílies més influents en el sector de la salut, segueix apostant per Catalunya.
Catalunya compta amb una llarga trajectòria en investigació farmacèutica i salut. Empreses com Grífols, Almirall, Esteve o Uriach se sumen a la llista d’empreses de les sagues familiars més importants del país.
En el cas de Reig Jofre, l’empresa va néixer com a farmacèutica familiar l’any 1929 de la mà de Ramon Reig Jofre. Noranta anys i tres generacions més tard, l’empresa cotitza a l’Ibex 35 i les vendes han arribat als 62 milions d’euros en el primer trimestre del 2021.
De farmàcia de barri a multinacional de referència
Aquesta història d’èxit comença en una farmàcia del barri de Gràcia de Barcelona fundada per Ramon Reig Jofre. Quatre dècades després, el seu gendre, Joan M. Biosca, n’agafa les regnes i n’inicia l’expansió. Uns anys més tard, el 2006, serà el seu fill Ignasi Biosca qui assumirà la tercera generació que encara segueix vigent.
Des d’aleshores, la seva evolució ha sigut constant i amb una clara orientació internacional. En un primer moment van crear la planta de producció a Sant Joan Despí (1998), seguida de la de Toledo (2000) i del centre de control de l’activitat comercial al Regne Unit (2014). Gràcies a l’adquisició de l’empresa sueca Bioglan AB, també compten amb una planta a Suècia (2009). L’any 2015 es fusiona amb l’empresa de complements alimentaris de venda en farmàcia de referència, Natraceutical, i reforça la seva posició en el mercat farmacèutic espanyol, millorant també la seva cotització a la borsa espanyola. Entre el 2016 i el 2017 s’inicia la comercialització dels seus productes al mercat asiàtic.
La internacionalització dels laboratori
L’any 2019 van comprar la divisió de l’empresa Bioibérica per 46 milions d’euros, una companyia que ja comptava amb una cartera de productes per a l’artrosi i malalties similars. Una compra acceptada pels inversors i amb una finalitat doblement estratègica: ampliar beneficis i guanyar posicionament al mercat, i aconseguir una injecció de diners per a ampliar la planta de Sant Joan Despí. Dos objectius que no van tardar a aconseguir.
Avui l’empresa compta amb poc més de 1.000 treballadors, uns beneficis nets de 5,7 milions, en xifres de 2020, i presència en més de 70 països, en 8 dels quals tenen venda directa. La producció a Espanya suma el 45 % de la producció total, motiu pel qual el CEO Ignasi Biosca destacava, durant la pandèmia, la importància de conservar empreses farmacèutiques i del sector de la salut dins del país. La resta de producció es concentra a Europa (42 %) i a la resta del món (13 %).
La pandèmia, una aliada inesperada
La Covid-19 va arribar quan la fàbrica s’estava enllestint. Janssen necessitava fàbriques per a produir els centenars de milions de dosis necessàries del seu vaccí Ad26.COV2-S i Roig Jofre va ser l’escollit, sobretot, per dos motius. Per una banda es va valorar la tecnologia capdavantera de l’empresa, que assegura que cap treballador tingui contacte amb la matèria primera en cap punt del procés. I, per altra banda, el fet que la planta encara no s’hagi estrenat assegura una disponibilitat del 80 % a la producció de les vacunes.
L’acord amb Janssen va disparar el seu preu a borsa un 25 %, i tot apunta que l’empresa catalana serà un punt clau en la cura de la Covid-19. Tanmateix, ara per ara el procés de fabricació dels nous vaccins s’ha endarrerit a causa d’incidències en la producció dels Estats Units i a Holanda.
La fàbrica de Sant Joan Despí funcionarà 24 hores al dia per a produir anualment fins a 250 milions de dosis del vaccí.
Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
👍
Gràcies, Joan!!!
Desconeixeia aquesta farmacèutica catalana
Jo personalment també alicia, sempre s’aprenen cosetes!
Molt bé per la farmacèutica catalana.
💪🏼💪🏼💪🏼