BCN: un dels principals hubs tecnològics d’Europa
El Mobile World Congress és la punta d’un iceberg tecnològic instal·lat a la ciutat comtal. Actualment, el sector tecnològic té 160.000 treballadors, entre directes i indirectes, i ha posicionat Barcelona com el tercer clúster tecnològic més important d’Europa.
Durant els seus escassos quatre dies de durada, el Mobile aporta més de 100.000 visitants professionals a la capital catalana, a més de jugar un paper clau en la forja de relacions entre empreses tecnològiques a la ciutat. És important destacar, però, que l’empremta del sector tecnològic a Barcelona no acaba aquí: al contrari, és només el començament.
Clúster digital i d’innovació a Europa
Actualment, Barcelona s’ha posicionat eficaçment com una de les ciutats més atractives del continent pels professionals del sector tecnològic i d’empreses emergents. Segons l’informe Startup Heatmap Europe, la ciutat comtal es troba 3a en el rànquing dels hubs d’Europa més ben posicionats per acollir startups, essent escollida pel 17% dels fundadors d’empreses emergents europees.
Aquesta posició privilegiada ha permès a la ciutat captar molts inversors durant els últims anys, ja que, a més d’haver vist néixer fins a tres unicorns (empreses valorades en més de 1.000 milions d’euros) locals —Glovo, Letgo i eDreams— ha atret també set unicorns d’origen estranger en ple procés de transformació digital de la ciutat: N26, Globant, Checkout, Bitpanda, Deliveroo, Revolut i Global Switch.
Aquesta injecció de capital i de talent estranger es reflecteix també en el nombre de treballadors atrets per l’auge d’aquest sector: més de 80.000 empleats de forma directa, i una quantitat similar indirectament. A més, aquest tipus de feines acostumen a estar més ben remunerades, augmentant així el poder adquisitiu de la capital catalana. Es pot dir, per tant, que Barcelona té una importància cabdal en l’àmbit tecnològic i de captació de talent professional al continent.
El 22@ o com convertir un barri industrial en un bressol de la innovació a la ciutat
Haver arribat a obtenir aquest avantatge competitiu envers altres ciutats amb més població o més pes econòmic no ha sigut pas fàcil, i podríem dir que s’ha degut sobretot a l’existència d’alguns trets clau, entre els quals els acords tancats entre institucions públiques i privades per tal de promocionar de manera conjunta Barcelona al món, tot duent a terme projectes comuns per a millorar-ne la competitivitat a escala global.
En concret, un dels projectes que més ha aportat en aquest sentit ha sigut la creació del 22@: un districte situat en els antics barris industrials del Poblenou, el qual es trobava en desús d’ençà del trasllat de moltes fàbriques fora de Barcelona a partir de finals del segle XX.
Amb la creació d’aquest projecte es va voler reconvertir els espais en desús que ocupaven les antigues fàbriques en un barri de vocació tecnològica i digital, adaptant el típic barri industrial del passat al nou segle XXI, en un exemple claríssim d’adaptació als nous temps.
Els efectes del 22@ són plenament visibles: més de 90.000 treballadors d’alta qualificació conviuen diàriament en alguna de les 10.000 empreses que s’han vist atretes pel potencial del barri, des de petites companyies emergents fins a grans multinacionals, generant sinergies entre els diferents sectors presents en el districte, sobretot de l’àmbit de la digitalització i de la cultura.
Barcelona, ciutat de futur
En definitiva, podem dir que Barcelona es troba molt ben situada per a la captació del talent internacional, en un moment clau en el qual es preveu que el sector de la transformació digital tindrà un paper molt important en l’economia i seguirà augmentant a un ritme estratosfèric.
La ciutat comtal ha de tenir clars els seus objectius i aprofitar tots els recursos dels quals disposa per tal de poder vincular la promoció internacional de Barcelona com a hub tecnològic amb un model de ciutat sostenible i eficient, per tal de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes al mateix temps que es posiciona en el món com a ciutat de futur.
Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram
👏👏👏
Gràcies, Jordi!!!
👍
Gràcies, Joan!!!
Molt bé!!
Moltes gràcies pel teu comentari, Carme!!!
Sabia que era una hub important però no pas que fos la tercera a nivell mundial,com m’agradaria llwgir algun día que tambe ho es a nivell de ser amable, sostenible per als seus veïns
Alícia, ja has vist que gràcies al 22@ s’han fet millores al barri, amb noves zones verdes, serveis i equipaments, o sigui que no només s’ha incentivat el creixement econòmic, sinó que també millora la qualitat de vida.
Certament la transformació del barri de Sant Martí- Poblenou va ser bestial, vaig viure tots aquells anys de canvis graduals i realment el resultat ha estat generador de noves sinergies per tothom.
Efectivament Laura! La creació del districte 22@ no només incentiva el creixement econòmic, també millora la qualitat de vida gràcies a la creació de zones verdes i de nous equipaments i serveis per a la gent del barri.
Molt instructiu i interessant.
Gràcies Carles! 🙂
Va bé saber dels actius de que disposem, cal animar i continuar creixent com a societat, oberta al món tecnològic.
Així és Miquel! Som a l’era de la digitalització i com a societat, hem de conèixer i aprofitar els recursos dels que disposem per a continuar creixent.