Els serveis públics, cada cop més en mans privades

La privatització dels serveis públics avança de forma implacable a Europa des dels anys 80. Com adverteix l’agent d’11Onze Jordi Coll, aquest procés ha suposat que la prestació d’aquests serveis a s’adaptin a la lògica del mercat i la cerca de beneficis empresarials.

 

Els processos de privatització dels serveis públics a Europa van arrencar en els anys 80, a la dècada dels anys 90 es varen anar consolidant amb el Tractat de Maastricht i a partir del crac financer de l’any 2007 van experimentar un últim impuls. Però, com adverteix Jordi Coll, aquesta privatització “ha suposat sotmetre’ls a la lògica de criteris de mercat i, per tant, dels beneficis privats”.

El nostre país no ha estat aliè a aquest procés. De fet, Coll indica que “des de fa ja molts anys els diferents Governs de la Generalitat han regulat la possibilitat de privatitzar molts serveis públics mitjançant iniciatives i fórmules legislatives que, de vegades, són injustificables des d’un punt de vista del bé comú”.

Un exemple és la Llei Aragonès, que “vol regular la forma com les empreses fan negoci amb els drets fonamentals de la societat”. Es tracta de serveis públics bàsics, com les comunicacions, la recollida de la brossa o l’assistència a la salut, “tots ells molt importants per aconseguir el degut respecte i desenvolupament de la dignitat de les persones”, segons Jordi Coll.

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Check

Reposar caixers amb diners públics?

5min lectura

La Diputació de Barcelona ha anunciat que, per tal de frenar

Economia

La polèmica gestió dels fons Next Generation

4min lectura

Els fons Next Generation de la Unió Europea haurien d’aportar

Economia

Economia sostenible, què és?

6min lectura

L’economia sostenible busca augmentar el benestar social totEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
 3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  La privatització dels serveis públics dona força a les grans corporacions que poden fins i tot “governar” als consells d’administració

  • Mònica Cornudella says:

   Si Francesc, és cert! La privatització dels serveis públics dona força a les grans corporacions, potser per això també és necessari impulsar debats sobre com podem crear d’altres alternatives (i consolidar-les!) a aquest nou intent d’alguns d’enriquir-se a costa dels drets més elementals de les persones. Gràcies per la teva aportació.👌🏾

   Fa 2 anys
 4. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
  Josep

  De la presentació en destacaria la importància de la participació social en la gestió dels serveis públics. Això demana, entre d’altres coses, establir mecanismes d’avaluació dels mateixos, on ulls i la veu de la societat hi siguin presents i també un acostament dels centres de decisió a la ciutadania.

  • Mònica Cornudella says:

   Completament d’acord amb tu, Josep! Gràcies per la teva aportació.☺

   Fa 2 anys
 5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play