La serp monetària: donar estabilitat a Europa
La serp monetària va fer fallida aviat, durant els anys 70 del segle XX, però va permetre a Europa crear el sistema monetari europeu tal com el coneixem. Per què es va crear i en què es va transformar? Ens ho explica l’agent 11Onze Eve Doña.
“L’acord per crear la serp monetària s’estableix entre els anys 1972 i 1974 com a sistema europeu de canvi”, detalla Eve Doña. De les conseqüències derivades dels Acords de Bretton Woods, que fixaven uns marges de fluctuació de les diferents monedes del planeta respecte del dòlar nord-americà, el sistema va néixer després de l’Acord de Basilea.
Els països pertanyents a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) es van adonar dels problemes que suposava comptar amb uns tipus de canvi flexibles per al mercat comú i van crear la serp monetària. D’aquesta manera, van mirar de dotar els territoris de cotitzacions creuades per a les seves monedes. Però, quin va ser el resultat?
“La serp monetària va tenir uns resultats gens encoratjadors. Els desequilibris entre les economies europees van derivar en dificultats més grans, que van fer de la serp monetària una política fallida”, argumenta l’agent. Així, les devaluacions i les revaluacions, tenint en compte les diferents sortides i entrades del mecanisme d’estabilitat canviària, van fer de la serp monetària un sistema que no va poder corregir aquesta qüestió.
Per això, el 1979 es va desestimar la serp monetària per posar en marxa el que avui en dia coneixem com a sistema monetari europeu. Mira el vídeo de sota i descobreix més coses sobre la serp monetària.
Gràcies. Concepte nou, desconegut, i volàtil va durar poc.
Contents que t’agradi, Pere!
Gràcies Eva ,no en tenia n’idea d’aquest concepte
Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!
👍
Gràcies, Manel!!!
Ok 👍
Gràcies, Josep!!!
👏
Gràcies, Daniela!!!
Interessant la serp monetària! 👌
Moltes gràcies pel teu comentari, Joan!!!
Bona explicació, no sabia de l’existència de la serp monetària. Merci
Gràcies Jordi