El sector de les ‘smart cities’ a Catalunya

Les empreses catalanes vinculades al desenvolupament de ‘smart cities’ creixen a l’abric de Barcelona, una ciutat pionera en aquest àmbit. El sector, que ja factura més de 10.000 euros a l’any, pot aportar molt per a fer les ciutats del món més habitables, sostenibles i inclusives.

 

Barcelona és una de les ciutats més “intel·ligents” del món. Així ho posen de manifest els diferents rànquings que s’elaboren cada any sobre ‘smart cities’. Per posar un exemple, el que realitza Juniper Research la col·loca en el tercer lloc mundial, només per darrere de Xangai i Seül. L’ús d’energies renovables en el sistema de transport, les llums LED en l’enllumenat públic, la bona gestió dels residus o els sensors per controlar el soroll, la contaminació o l’estacionament de vehicles són alguns dels apartats on més destaca la capital catalana.

El gran desenvolupament de Barcelona a l’hora d’utilitzar la tecnologia com a eina per millorar la qualitat de vida dels seus habitants ha facilitat la projecció de moltes empreses catalanes vinculades a aquest sector, que ja s’acosten al mig miler.

Segons un informe d’Acció, les 471 empreses que s’engloben en el sector de les ‘smart cities’ a Catalunya facturen més de 10.000 euros a l’any i suposen més del 4% del PIB del país. Sens dubte, el seu creixement està tenint un paper fonamental per desenvolupar iniciatives sostenibles, inclusives, transparents i participatives que facilitin una gestió eficient de les nostres ciutats a partir de l’ús de la tecnologia, la innovació i la creació de coneixement.

 

Un sector en creixement

Les dades mostren que, malgrat la pandèmia, el nombre d’empreses vinculades al sector de les ‘smart cities’ a Catalunya ha crescut un 7,3% des de l’any 2018 i que la seva facturació ha augmentat un 7,5%. Això fa possible que les companyies del sector ja donin ocupació a més de 46.000 persones.

Es tracta d’un sector dominat per les pimes, que suposen un 88% del total. I únicament el 13% són filials d’empreses estrangeres. A més, el grau de maduresa és important, ja que el 65% de les companyies operen des de fa més de deu anys. Així i tot, queda espai per a les empreses més disruptives, ja que una de cada quatre és una ‘startup’.

Les seves solucions s’apliquen en àmbits molt diversos. Els que tenen més pes a Catalunya són els d’entorn urbà, que suposen el 22% d’aquestes empreses, mobilitat (19%), medi ambient (19%), qualitat de vida (16%), govern intel·ligent (7%) i seguretat i resiliència (5%).

Quant al rol que desenvolupen en la cadena de valor, el 23% de les empreses del sector dedicat a les ‘smart cities’ a Catalunya són fabricants de productes, el 22% són desenvolupadors de programari, el 15% són proveïdors de serveis i l’11% són empreses de consultoria.

L’avantatge de Barcelona

El posicionament de la Ciutat Comtal com a pol de modernització urbana ha suposat un factor d’arrossegament molt important per al desenvolupament d’aquest sector a Catalunya, com demostra que tres de cada quatre empreses se situïn en l’àrea de Barcelona. De totes maneres, això no ha estat un llast per tal que la majoria s’hagin obert al món: el 57% són exportadores i el 28% ho fan de manera regular. De fet, moltes han aprofitat les oportunitats de negoci internacional en els àmbits de les TIC, la digitalització de la indústria, la mobilitat o l’energia per col·laborar en projectes realitzats en països com el Japó, els Estats Units, el Brasil, Alemanya, Noruega o Ghana.

Sens dubte, a aquesta internacionalització ha contribuït la celebració del Smart City Expo World Congress en la Fira de Barcelona des de l’any 2011, que s’ha convertit en l’esdeveniment dedicat a les ‘smart cities’ més important del món. L’edició de 2022 va comptar amb més de 1.000 exhibidors i més de 20.000 visitants.

Es calcula que l’any 2030 viurà en entorns urbans el 65% de la població mundial. D’aquí ve que cada vegada es faci més evident la necessitat d’un desenvolupament “intel·ligent” de les ciutats de tot el món. I, en aquest sentit, les empreses catalanes poden aportar molt per fer-les més habitables, sostenibles i inclusives. Tot i que tradicionalment les ‘smart cities’ s’han concentrat sobretot als països més avançats, cada vegada prenen més protagonisme ciutats de potències emergents com la Xina, l’Índia o Malàisia, així que el potencial de creixement del mercat és enorme.

 

Si vols que el teu negoci faci un gran salt, utilitza 11Onze Business. El nostre compte d’empresa i autònoms ja està disponible. Informa-te’n!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Tecnologia

Catalunya, bressol d’empreses emergents

3min lectura

L’ecosistema startup de Catalunya, majoritàriament

Economia

Catalunya, gran ‘hub’ emprenedor

5min lectura

Les dades avalen la fama d’emprenedors que tenim els

Economia

Catalunya, líder en empreses innovadores

3min lectura

Nombrosos informes i estudis d’entitats com el Mobile World



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play