Sastres Paperers, artesania de kilòmetre zero

Ens situem al Molí de la Farga, a Banyoles, per conèixer Sastres Paperers. Una empresa paperera amb filosofia de sastreria, on cada paper es fa a mida i seguint les tècniques artesanals tradicionals. Ens ho explica en Jordi Torrent en un nou episodi de Persones.

 

El Molí de la Farga, des d’on en Jordi Torrent tira endavant aquest projecte, és un dels pocs molins paperers que queden a Europa. De fet, a Catalunya actualment només hi trobem aquest i el Molí Paperer de Capellades, convertit ara en museu. En Jordi va començar la seva activitat el 2014, agafant el relleu d’Antoni Sardà, qui havia estat al capdavant del molí des de 1983 fins al 2013. Gràcies al Jordi segueix el llegat productiu, però també el didàctic i de difusió de l’ofici, un fet que aporta més valor a aquesta activitat artesanal que encara desperta l’interès de visitants dia rere dia.

D’entrada, crida l’atenció que en ple segle XXI es continuïn emprant les tècniques artesanals que s’utilitzaven trenta anys enrere. La raó, tal com ens explica el Jordi, és senzilla: “Fent-ho amb les mans aconseguim una cosa que les màquines no poden aconseguir, que és l’expressió d’un gest. És com la instantània d’un moviment, mai podràs fer dos papers idèntics”. I precisament d’aquest treball acurat i personalitzat en neixen papers ben diversos i amb múltiples usos, en funció de la matèria usada per fer-ho o la tècnica de producció emprada.

El paper, on comença l’obra artística

Un dels sectors amb més demanda paperera és el de les arts. El Jordi remarca que, en qüestions artístiques, l’obra ja comença en l’elecció del paper, el suport sobre el qual es crearà i desenvoluparà la creació artística. Si no hi ha dos papers iguals, tampoc hi haurà dues obres iguals, i això crea un valor d’originalitat difícilment equiparable.

Un altre tipus de paper que crida l’atenció és el plantable, molt utilitzat en campanyes de comunicació en què, només amb el paper, ja s’està enviant un missatge important: tot té una segona vida. De fet, sabies que l’ofici de drapaire històricament s’ha vinculat al de paperaire? En Jordi ens descobreix aquesta i moltes altres curiositats per endinsar-nos en un ofici que malda per mantenir l’encant de l’artesania.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Economia sostenible, què és?

6min lectura

L’economia sostenible busca augmentar el benestar social tot

Sostenibilitat

Convertir purins en adob

3min lectura

Com afecta la gestió ramadera el medi ambient?

Sostenibilitat

Cooperatives agràries

4min lectura

El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), RamonEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Gran professió, m’encanta l’artesania👏👏👏👌

 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gracies per aquest podscat fer paper artesanalment i respectant constanment el nostre planeta
  Enhorabona

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Gràcies a tu, Alícia, per la teva bona valoració i per ser-ne part!

   Fa 2 anys
 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Daniela SimónDaniela Simón says:
 5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 7. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Les mans com a eina i com a plaer al fer-les servir.
  No tot ha de ser pitjar botons i tecles del teclats. Bon podcast. Esperem que es guanyin bé la vida per a seguir amb la tasca de fabricació i també la de didàctica

  • Laura Bunyol Bartrina says:

   Així ho esperem Mercè, és preciós l’art de fer coses amb les mans!

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play